ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Ευτυχώς που έφυγαν οι πρόσφυγες, πρέπει να γίνουν εργασίες στο Ασημακοπούλου» τονίζει η Άννα  Γιοβανιού

Η αρχική άρνηση των προσφύγων που φιλοξενούνταν στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία των Σερρών δεν πέρασε απαρατήρητη, συζητήθηκε δεόντως…  Τελικά οι πρόσφυγες έφυγαν και η κατάσταση σταθεροποιήθηκε… Η εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα κ. Άννα  Γιοβανιού έκανε δηλώσεις διευκρινιστικές για την όλη υπόθεση.

«Τελικά έφυγαν όλοι οι πρόσφυγες αν και είναι γεγονός πως δυσκολευθήκαμε να τους πείσουμε. Και αυτό γιατί είναι πολύ μακριά τα Άνω Πορόια Σερρών  και από νοσοκομεία και από υπηρεσίες και δεν ήθελαν οι άνθρωποι να φύγουν εκεί.

Καλύτερα με κρύο και ποντίκια παρά μόνοι σε τόσο μακρινό μέρος. Βέβαια τους διαβεβαίωσαν ότι θα είναι όλοι εκεί αλλά εμείς δεν μπορούμε να είμαστε για 60 άτομα όλοι σε 8ωρά. Πρέπει να πάμε και σε άλλα καμπ. Αυτό το γνώρισαν οι άνθρωποι.

Η  Ύπατη Αρμοστεία κάποιες φορές τους επισκέπτονται. Ενώ φοβούνταν ότι αν έρθουν τα χαρτιά τους να φύγουν δεν θα έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και κανείς δεν θα τους ενημερώσει.

Δεν το καταλάβαιναν όμως και κάποιοι ξεσήκωσαν το σύνολο και έτσι όλοι μαζί έφεραν την αντίσταση τους».

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σύμφωνα με την κ. Γιοβανιού «Από την άλλη οι εργασίες στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου ξεκίνησαν και πρέπει ο χώρος να μείνει άδειος για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Δεν γίνεται κάποιοι να παραμείνουν επειδή κάποιοι τους ξεσηκώνουν. Από την άλλη είχαν ενημερωθεί ότι  θα κοπεί το ρεύμα, το νερό, το φαγητό.

Ήμασταν  μαζί τους 9 μήνες. Οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες. Κάποιοι μόνο ανάμεσα τους δημιουργούν προβλήματα και παρασύρουν και τους υπόλοιπους.  Είδαν ότι είναι απομακρυσμένη περιοχή.

Αυτοί οι άνθρωποι μαγειρεύουν μια και δεν μπορούν να φάνε τα φαγητά του κέτερινγκ. Για αυτό θέλουν να έχουν πρόσβαση σε κάποια περιοχή για να αγοράσουν. Ξοδεύουν στην αγορά. Είδα έναν πρόσφυγα  που ξόδεψε 4000 ευρώ μέχρι τώρα και μας έδειξε τις κινήσεις για τις κάρτες, τα τρόφιμα. Μιλούν συνεχώς με το εξωτερικό μέχρι να έρθει η επανένωση.

Αγοράζουν και τρόφιμα και ρούχα και παπούτσια και αυτά δεν ξέρουν αν θα τα έχουν όταν θα πάνε εκεί».

ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ

Η κ. Γιοβανιού διευκρίνισε ότι «οι πρόσφυγες που αντιδρούσαν για την απομάκρυνση τους από το Ασημακοπούλου δεν κατάλαβαν ότι είναι μόνο για 1.5 μήνα καθώς  θα κτισθούν οι δομές και θα ξανάλθουν. Και αυτοί να μην έρθουν θα πάνε κάπου αλλού. Χορηγεί η Ευρώπη χρήματα αλλά όχι να συνεχίσει να πληρώνει ξενοδοχεία. Θα κάνει δομές η Ευρώπη και εκεί θα πάνε όλοι.

Μπορεί λοιπόν να αντιδρούν αλλά η μετακίνηση είναι αναγκαία. Και ευτυχώς που τελικά αυτό κάποιοι το κατάλαβαν. Την  πρώτη μέρα που τους είπαμε ότι θα πάνε σε ξενοδοχείο ήταν 74 άτομα. Οι 70 είπαν ναι οι 4 όχι.  Οι 4 επηρεάζουν άπαντες. Θα επιστρέψουν σε 1,5 μήνα  και αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Απλά μιλάμε για ταλαιπωρία για τα μωρά που ζουν στις συνθήκες με ποντίκια και κρύο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *