Ερώτηση Παναγιωτόπουλου για την κατάφωρη αδικία στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών του ΠΑΑ 2014-2020

Εξηγήσεις για την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε βάρος του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, αναφορικά με το ποσό της προγραμματικής υπερδέσμευσης που λαμβάνει στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τους επιλαχόντες νέους αγρότες, μόλις 9,57%, ζητά ο βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Ν. Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), για μία ακόμη φορά, φαίνεται ότι θα υποστεί μία κατάφωρη αδικία σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, η οποία αφορά στο ποσό της προγραμματικής υπερδέσμευσης που λαμβάνει στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 για τους επιλαχόντες νέους αγρότες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο με Α.Π. οικ.397/29-01-2018 έγγραφο του Γραφείου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα «Διαμαρτυρία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αφορά την υπερδέσμευση για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», το ποσό υπερδέσμευσης που λαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως και 59,29% του αρχικού τους προϋπολογισμού.

Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν μετά από σχετική ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το προαναφερόμενο έγγραφο, όλες οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν χωρίς ποτέ να έχει υπάρχει σχετική ενημέρωση ή συνεργασία με τη Διοίκηση της Περιφέρειας.  

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση (Α.Π.17417/124/30-1-2018), με την οποία δημοσιοποιεί τον πίνακα δικαιούχων των νέων αγροτών που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα στη Δυτική Μακεδονία, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξει και τους 359 επιλαχόντες νέους αγρότες της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Μάλιστα, ο αριθμός των τελικών εγκριθέντων αιτήσεων επί των  998 αρχικών, υπολογίζεται ότι τελικά θα ξεπεράσει τους 970, ανεβάζοντας το ποσοστό υπερδέσμευσης σχεδόν στο 100% στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι για τους νέους αγρότες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπήρξε επίσημη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη πριν λίγους μήνες, είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνηση «βρήκε τον τρόπο, και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», οι 359 νέοι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι».

Σημειώνεται, επίσης, ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι αγρότες που αποκλείονται πλέον αδυνατούν να ενταχθούν σε μελλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ, τόσο των Νέων Αγροτών, αφού έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όσο και στα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς μία εκ των προϋποθέσεων ήταν να είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών.

Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι μία κατά βάση αγροτική Περιφέρεια, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των Περιφερειών της χώρας όσον αφορά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους,

Με δεδομένη την ανάγκη ενίσχυσης και έμπρακτης στήριξης του πρωτογενούς τομέα και στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και κυρίως,

Με δεδομένο ότι οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι αξίζουν και δικαιούνται της ίδιας μεταχείρισης και στήριξης,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. Υπουργέ,

  1. Ποια ήταν τα κριτήρια της δεύτερης κατανομής και για ποιο λόγο υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις και αναντιστοιχίες στα ποσοστά των επιλαχόντων που εγκρίθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας, όπως η κραυγαλέα περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τη μία και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την άλλη;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αποκατασταθεί η εν λόγω κατάφωρη αδικία απέναντι στον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας ΑΜΘ;
  3. Πρόκειται να υπάρξει ανάλογη κυβερνητική δέσμευση και πρόβλεψη με αυτήν που υπήρξε για τους νέους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και για τους νέους αγρότες της ΑΜΘ αντίστοιχα;».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.