Ερώτηση Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για τους Δασικούς Χάρτες

Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα και τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτών, αμέσως μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, έθεσε ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, κατόπιν ελέγχου και θεώρησής τους από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών, έχουν προκύψει πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία αφενός συνεπάγονται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες και αφετέρου απειλούν ευθέως την ιδιωτική ακίνητη περιουσία τους.

Όπως αναφέρεται σε δεκάδες δημοσιεύματα, αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούνται εδώ και τρεις γενιές, χαρακτηρίζονται στους αναρτηθέντες Δασικούς Χάρτες ως δασικές, με αποτέλεσμα καταρχάς να δεσμεύεται η χρήση τους και στο μέλλον η απαγόρευση της καλλιέργειάς τους, αλλά και μεταγενέστερα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Κτηματολογίου, να απειλείται η κυριότητα της ιδιοκτησίας τους.

Επιπλέον, προκύπτει μείζον θέμα με τις κοινοτικές ενισχύσεις που λαμβάνουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ γι’ αυτές τις εκτάσεις και απειλείται η διακοπή των επιδοτήσεων και πολύ πιθανόν να απαιτηθεί η επιστροφή τους αναδρομικά. Ουσιαστικά, προκύπτει άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα.

Επιπρόσθετα, ένα από τα μεγαλύτερα προφανή σφάλματα λόγω προχειρότητας, ή συνειδητής τακτικής των δασικών υπηρεσιών, που προέκυψαν κατά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων άλλης μορφής (αγροτικές, κτίρια, εγκαταστάσεις, κλπ), ως αναδασωτέες, ενώ θα έπρεπε να εξαιρούνται.

Διαφαίνεται, δηλαδή, ότι οι Δασικοί Χάρτες, έτσι όπως μαζικά άρχισαν να αναρτώνται άνευ προσεκτικής και σοβαρής προμελέτης κυρίως των συνεπειών που επιφέρουν, με ασφυκτικές προθεσμίες ανάρτησης, υποβολής αντιρρήσεων, υπέρογκων τελών και τιμήματος εξαγοράς των αγροτικών εκτάσεων (1/3 της αντικειμενικής αξίας + περιβαλλοντικό τέλος) σε περίοδο οικονομικής κρίσης, λειτουργούν ως όχημα υφαρπαγής της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, αφού τα ακίνητα όντας σε καθεστώς αντιρρήσεων, ή δικαστικών διεκδικήσεων έναντι του Δημοσίου, θα δεσμεύονται ιδοκτησιακά έως τις τελεσίδικες αποφάσεις, ΔΕΝ θα μεταβιβάζονται, ΔΕΝ θα κληρονομούνται, ΔΕΝ θα επιδοτούνται για οποιαδήποτε γεωργική χρήση. Τελικά πιθανολογείται ότι μεγάλο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας θα καταλήξει στην πλήρη κυριότητα του Δημοσίου, είτε λόγω μη υποβολής αντιρρήσεων λόγω άγνοιας, είτε λόγω έλλειψης παλαιών τίτλων κυριότητας, είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής των υπέρογκων παραβόλων.

Ενώ οι Δασικοί Χάρτες είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο θεσμικό εργαλείο για τη χάραξη αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, διευκόλυνσης και ασφάλειας συναλλαγών γης και υλοποίησης επενδύσεων, αλλά και προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας, κινδυνεύουν να καταστούν πρακτικά ένα αποσπασματικό, πρόχειρο και προβληματικό εγχείρημα.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της προχειρότητας είναι ότι στην πορεία είναι βέβαιο ότι θα απαιτείται πλήθος αναδρομικών ερμηνευτικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων, με τις οποίες το αρμόδιο Υπουργείο θα κληθεί να διευκρινίσει και να ερμηνεύσει τις παραλείψεις και τα σφάλματα που εντοπίστηκαν.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ήδη έχει αποφασισθεί η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων, καθώς χιλιάδες είναι αυτοί που αναμένεται να προσφύγουν στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες, γεγονός που καταδεικνύει τον απίστευτο βαθμό προχειρότητας του εγχειρήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για τις ανέκαθεν γεωργικές εκτάσεις (μη δασικές εκτάσεις) που κηρύχθηκαν εσφαλμένα ως αναδασωτέες; Γιατί με την πρόσφατη εγκύκλιο προς στις Δασικές Υπηρεσίες γίνεται λόγος για αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων; Ποιος εγγυάται ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες διορθώσεις; Γιατί το Υπουργείο δεν το πράττει από τώρα:
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για τις γεωργικές εκτάσεις που έχουν ενταχθεί στις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και χαρακτηρίζονται ως δασικές στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες; Θα εξαιρεθούν; Θα μειωθούν τα υπέρογκα ποσά εξαγοράς τους; Θα έχουν το δικαίωμα οι πολίτες να υποβάλλουν αντιρρήσεις για τις εκτάσεις αυτές; Θα επιβαρυνθούν και με τέλη υποβολής αντιρρήσεων οι ιδιοκτήτες τους;
  3. Θα ληφθούν τα κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα ενημέρωσης των πολιτών;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση