Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επιδότηση του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και η Καβαλιώτισσα Τάνια Ελευθεριάδου ζητούν με ερώτηση τους στην Βουλή την στήριξη του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας.

Η κ. Ελευθεριάδου τόνισε πως «Πράγματι αναφορικά με την επιδότηση του κόστους εργασίας του 12% εμείς προχωρήσαμε σε ερώτηση ενώ αυτή κατατέθηκε κύρια από βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και από άλλους βουλευτές που στήριξαν την κίνηση μας. Εμείς λοιπόν απευθυνθήκαμε στον υπουργό Ανάπτυξης και αυτό που ζητάμε είναι εν μέσω πανδημίας και επειδή οι επιχειρήσεις μας έχουν πάθει μεγάλη ζημία και με δεδομένο την οικονομική ύφεση που φαίνεται ότι θα έρθει αλλά και με βάση την απόφαση του ΣτΕ που βγήκε το τελευταίο χρονικό διάστημα,  να βασισθεί η κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση – άλλωστε και τα Επιμελητήρια έχουν κάνει σχετική κίνηση – και έτσι να επιδοτηθεί το εργατικό κόστος σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε.

Επίσης ζητάμε να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις και με βάση το νόμο ενισχύσεων των επιχειρήσεων όπου και εκεί προβλέπονται ενισχύσεις».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό, εάν προτίθεται να καταβάλλει την οφειλόμενη οικονομική ενίσχυση των ετών από το 2010 και μετά προς όλες (ανεξαρτήτως του εάν κινήθηκαν ή όχι δικαστικά) τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως έμπρακτο μέτρο στήριξης της ευαίσθητης οικονομίας των περιοχών αυτών, αλλά και ως κίνητρο διατήρησης των πολύτιμων θέσεων εργασίας και αν θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις όπως προβλέπει ο Νόμος 4608/2019 «Ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η κ. Ελευθεριάδου ανέφερε ότι «Καταρχάς αυτό το μέτρο υπήρχε για πολλά χρόνια, τα χρήματα δίδονταν από τον ΟΑΕΔ και οφείλονταν στις επιχειρήσεις από το 2010. Το μεγάλο χρέος είναι από τότε έως το 2015.Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν με υπουργό τον κ. Σταθάκη τότε κατά την άποψη μου και κατά την άποψη του ΣτΕ επειδή υπήρχε ανάγκη εξορθολογισμού των πραγμάτων μια και τα δημοσιονομικά δεν επέτρεπαν τέτοιες ενισχύσεις ενώ επειδή και η επιδότηση ήταν αντίθετη με το επιχειρησιακό δίκαιο,  σταμάτησε την καταβολή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να το  καταργήσει. Αλλά το ΣΤΕ καταργεί την απόφαση Σταθάκη όχι γιατί ήταν παράνομη αλλά γιατί ο νόμος του 1998 έπρεπε να καταργηθεί με νόμο. Η τυπική έλλειψη οδήγησε στο να ακυρωθεί η απόφαση Σταθάκη.  Και μάλιστα υπάρχει και μειοψηφία βουλευτών που λέει κακώς καταργήθηκε ο νόμος.  Άρα τα οφειλόμενα του 2010 – 2015 πρέπει να δοθούν μια και δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες.  Χρήματα υπάρχουν, υπάρχει το οικονομικό «μαξιλάρι», υπάρχουν οι οικονομικές ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Ας αντικατασταθεί ο νόμος με νόμο αλλά τώρα πρέπει να γίνει η ενίσχυση των επιχειρήσεων!

Η ερώτηση έγινε μετά και την ενημέρωση των Επιμελητηρίων τα οποία πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν, να πάρουν θέση και οι κυβερνητικοί βουλευτές και να καταθέσουν και αυτοί ερώτηση ώστε να πάρουμε την ενίσχυση όσο το δυνατό πιο γρήγορα γιατί πραγματικά οι επιχειρήσεις χρειάζονται ενισχύσεις. Εμείς θα περιμένουμε απάντηση και θα ξανακαταθέσουμε ερώτηση στην Βουλή. Η επιδότηση πρέπει να δοθεί ενώ θα κάνουμε ερώτηση και για την πόλη μας μια και η επιδότηση μας ήταν πολύ χαμηλή στο 4% και πρέπει να ανέβει στο 12%.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.