ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Επιτυχημένη εκδήλωση Μνήμης στην Καβάλα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το απόγευμα του Σαββάτου τιμήθηκε σε πολιτική εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «Γ. Παυλίδης», η 103η επέτειος της γενοκτονίας της Αρμενίας που  έγινε στις 24 Απριλίου του 1915. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, η Αρμενική Κοινότητα Καβάλας και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας . Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης , πρώην υπουργός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Από την Αρμενική Γενοκτονία στην αναθεωρητική πολιτική του Νεοοθωμανισμού».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Αρμενίας και Ελλάδας, προβλήθηκαν διαφάνειες από τις συγκεντρώσεις των αρμενίων  που έγιναν σε πολλές χώρες του κόσμου για την ημέρα μνήμης , έγινε εναρκτήρια ομιλία από την κ. Μαρί Καλαϊτζιάν , ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν στο κοινό που  παρακολούθησαν την εκδήλωση από την πρόξενο της Αρμενίας κ.  Άννα Χατσατριάν , τον βουλευτή κ. Κώστα Μορφίδη,  τον Αντιπεριφερειάρχη κ.  Μαρκόπουλος και την Δήμαρχο κ.  Δήμητρα Τσανάκα. Κατά την διάρκεια της τιμητικής αυτής γιορτής υπήρξε και μουσική παρέμβαση με αρμενικά τραγούδια από την Χριψιμέ Ντανιελιάν  και την πιανίστρια Βιολέτα Τοπαλίδου, ενώ συνόδεψε η ορχήστρα εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας υπό την διεύθυνση του κ. Χρήστου Κόζαλη.

Η  ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Στις 24 Απριλίου 1915 η κυβέρνηση των Νεότουρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα άρτια μελετημένο σχέδιο εξόντωσης του αρμενικού πληθυσμού που διέμενε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η επιχείρηση άρχισε με την σύλληψη της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας του αρμενικού λαού και συνεχίστηκε με μαζικές σφαγές αρμενίων σε όλη την Οθωμανή επικράτεια. Περίπου 1.500.000 αρμένιοι δολοφονήθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα , ενώ όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΚΟΙΝΗ  ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης μεταξύ άλλων είπε «….Δύο έθνη τα συνέδεσε η ιστορία. Ο κοινός πόνος και ο θάνατος, η προσφυγικά η αξιοπρέπεια και η εθνική περηφάνια, η πίστη στην Ορθοδοξία και η απαράμιλλη αγωνιστικότητα την ελευθερία, την δημοκρατία και την εθνική ανόρθωση, έφερε κοντά τους Αρμένιους με τους Έλληνες. Έσμιξαν όχι μόνο δυό φίλοι λαοί, αλλά δύο αδελφά έθνη με κοινή μοίρα. Και λέω έθνη και όχι λαοί, γιατί τα έθνη δεν αφορούν  τους πολίτες του σήμερα, αλλά συμπεριλαμβάνουν τους νεκρούς και τους αγέννητους. Στην Θράκη η ιστορία είναι ακόμη ζωντανή όπως την ξέραν οι παππούδες μας. Οι εποχές δεν διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά συνυπάρχουν . Οι θρησκείες και οι πολιτισμοί δεν πολεμούν  ο ένας τον άλλον αλλά συνεργάζονται με αλληλοσεβασμό . Οι γενοκτονίες σταμάτησαν στο φυσικό σύνορο με την Τουρκία στον ποταμό Έβρο, το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι μνήμες του λαού όμως μας κρατάν όρθιους. Μας έδωσαν ταυτότητα , μας ενίσχυσαν την πίστη, μας έσωσαν την γλώσσα, μας έκαναν δυνατούς  απέναντι στις ισοπεδωτικές λογικές της παγκοσμιοποίησης και μας θωρακίζουν σήμερα απέναντι  στις παράλογες και αναχρονιστικές αναθεωρητικές , νεοοθωμανικές προσεγγίσεις και πολιτικές που επανεμφανίζονται στην γειτονιά μας»….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *