Κύριο άρθροΠολιτική

Επιτακτική ανάγκη η μεταφορά των προσφύγων από το Εσκί Καπού σύμφωνα με το βουλευτή Καβάλας Γιώργο Παπαφιλίππου

Επιτακτική ανάγκη θεωρεί ο βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Γιώργος Παπαφιλίππου τη μεταφορά των προσφύγων από τον ανοικτό καταυλισμό της Άσπρης Άμμου στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Ο ίδιος θεωρεί ιδανικό τον χώρο του στρατοπέδου καθώς διαθέτει κτίρια και ιδανικό περιβάλλοντα χώρο. «Η βούληση της κυβέρνησης είναι να τακτοποιηθεί το θέμα του ασύλου των προσφύγων και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε διαμερίσματα» σημείωσε ο κ. Παπαφιλίππου, διευκρινίζοντας ότι το Ασημακοπούλου δεν προορίζεται για μόνιμη λύση παραμονής των προσφύγων.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Παπαφιλίππου τόνισε πως «πριν από όλα να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις. Ο χώρος φιλοξενίας των προσφύγων σήμερα είναι σε άθλια κατάσταση, πρόκειται για ένα Νταχάου. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από το κολαστήριο αυτό. Δεύτερον, το στρατόπεδο Ασημακοπούλου πιστεύω ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση στην παρούσα φάση. Υπάρχουν κτήρια στα οποία πρόκειται να στεγαστούν οι πρόσφυγες, υπάρχουν δέντρα, θα διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Επίσης, ανεξάρτητα από το αν θα είναι προσωρινά ή όχι, βέβαια η βούληση της κυβέρνησης είναι να είναι προσωρινό, δηλαδή θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου τακτοποιηθούν τα θέματα του ασύλου. Αυτή τη στιγμή, γιατί προβάλλεται ότι θα πάνε σε διαμερίσματα, δεν είναι εφικτό να συμβεί. Η διαδικασία του ασύλου με τους ρυθμούς που τρέχει η ιστορία αυτή πιστεύω ότι σε έξι μήνες το πολύ ένα χρόνο θα έχει τακτοποιηθεί, οπότε μόλις τακτοποιηθεί και το θέμα του ασύλου θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα είτε με το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας είτε με πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση».

ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΑ

«Θα πρέπει να πω όμως ότι τα επιχειρήματα που προβάλλονται σήμερα εναντίον της εγκατάστασης στο χώρο αυτό είναι μισαλλόδοξα, είναι ξενοφοβικά. Είναι 230 άτομα, η πλειονότητά τους είναι παιδιά, δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα για την πόλη. Τα όσα επιχειρήματα ακούγονται είναι μη σοβαρά, γιατί ακούσαμε και ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον τουρισμό, δεν μπορώ ν α καταλάβω αυτούς που εκφέρουν τα επιχειρήματα αυτά. Αυτή είναι η κατάσταση. Επίσης ακόμα και αν παραμείνουν στην πόλη της Καβάλας πρόσφυγες αυτό δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κίνδυνο. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είναι άνθρωποι που έχουν υποστεί αφόρητες ταλαιπωρίες, θα πρέπει να υπάρχει κατανόηση και φυσικά το σοβαρότερο δεν θα πρέπει να τους απομακρύνουμε από τον ιστό της πόλης να δημιουργήσουμε ένα γκέτο. Το γκέτο δημιουργείται όταν τους απομονώνεις έξω από την πόλη και δεν έχουν πρόσβαση σε κανέναν οικισμό. Εδώ θα έχουν τη δυνατότητα και στην πόλη να πηγαίνουν και φυσικά να ασχολούνται με ένα σωρό άλλα πράγματα. Στο χώρο που ήταν εκεί ήταν ιδανικές συνθήκες να δημιουργηθεί γκέτο. Χαίρομαι όμως που τώρα διαπιστώθηκε από αυτούς που αντιτίθενται στη μεταφορά τους ότι υπάρχει κίνδυνος για γκέτο. Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί γκέτο στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου είναι ασήμαντος. Και το βασικότερο εφόσον είναι κέντρο ελεύθερο, δεν είναι σε φυλακή, θα μπορούν να βγαίνουν στην πόλη οποτεδήποτε. Και θα μπορέσουν να ασχοληθούν με ένα σωρό δραστηριότητες που αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν στο Εσκί Καπού. Το Εσκί Καπού είναι ένας χώρος μικρός, περιτριγυρισμένος από βράχια και πέτρες, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα. Όμως η βούληση της κυβέρνησης είναι όταν τακτοποιηθεί η διαδικασία του ασύλου να διασπαρθούν σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη. Είναι μια κατάσταση που θα διαρκέσει έξι με οχτώ μήνες. Για το εξάμηνο αυτό ετοιμάζονται προγράμματα για τα παιδιά για τη φοίτησή τους στα σχολεία. Αν όμως είναι σε μια απομακρυσμένη περιοχή πώς θα συμβεί αυτό το πράγμα; Οι πρόσφυγες έχουν πάρα πολλά δικαιώματα με βάση τα διεθνή ισχύοντα και θα πρέπει να σεβαστούμε και τα δικαιώματά τους» ξεκαθάρισε καταληκτικά ο κ. Παπαφιλίππου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *