ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Επιστολή φορέων Καβάλας στον Υπουργό Ναυτιλίας για τα δρομολόγια Καβάλας – Πρίνου

Οι φορείς της Καβάλας με επικεφαλής το Επιμελητήριο έστειλαν την εξής επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη με θέμα την Επανεκκίνηση της πορθμειακής γραμμής Καβάλας – Πρίνου:

«Κύριε Υπουργέ,

Μετά την υγειονομική κρίση, που με τόση επιτυχία την αντιμετώπισε η κυβέρνηση και η κοινωνία μας, δίνεται πλέον μια μεγάλη μάχη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ομαλότητα στην επιχειρηματική δραστηριότητα ξεκίνησε, και από της 1η Ιουνίου ανοίγουν και τα σύνορα για τους βόρειους γείτονες μας.

Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι το θέμα των δρομολογίων της πορθμειακής γραμμής Πρίνου-Καβάλας, που πολλές φορές μας απασχόλησε τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο αγκάθι και ακόμη να μην έχει ανακοινωθεί από καμία ναυτιλιακή εταιρεία η επανεκκίνηση της γραμμής.

Όπως γνωρίζετε τα υπάρχοντα δρομολόγια στην παραπάνω πορθμειακή γραμμή επιβλήθηκαν στις ναυτιλιακές εταιρίες μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τις οποίες ζητούσαμε την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στις πλοιοκτήτριες εταιρίες που θα υποβάλουν δηλώσεις δρομολόγησης πλοίων στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου, καθώς μόνο έτσι μπορούσε να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και παρά την άρση των απαγορευτικών μέτρων και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στα νησιά η πορθμειακή γραμμή Πρίνου Θάσου-Καβάλας παραμένει κλειστή από τις 28.3.2020.

Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεύουσα του Νομού παραμένει ουσιαστικά αποκομμένη από της απευθείας σύνδεση με το Νησί.

Πρακτικά οι Θάσιοι που κατοικούν στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού και που πληθυσμιακά αποτελούν τα 2/3 της Θάσου, επιβαρύνονται οικονομικά και συγχρόνως υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία (διανύοντας περισσότερα από 100 χμ. και πάνω από δύο ώρες μετακίνηση), προκειμένου να εξυπηρετηθούν από βασικές υπηρεσίες, που βρίσκονται στην πόλη της Καβάλας, όπως για την τακτοποίηση υποθέσεών τους σε δημόσιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, είτε για ιατρικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο Καβάλας ή σε ιδιώτες γιατρούς, είτε για εμπορικές συναλλαγές και αγορές αγαθών από την πόλη της Καβάλας, και δυστυχώς είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν μέσω Κεραμωτής, για να φτάνουν στην πρωτεύουσα με αυτοκίνητο ή άλλο μεταφορικό μέσο. Επίσης οι συνθήκες αυτές επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους κατοίκους που διανύουν την τρίτη ηλικία, τους σπουδαστές στα Επαγγελματικά Λύκεια ή τον ΟΑΕΔ της Καβάλας, και τέλος θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των ασθενών κατά τη μεταφορά τους από το Κέντρο Υγείας Πρίνου στο Γ. Ν. Καβάλας μέσω Κεραμωτής.

Πάγια θέση όλων των φορέων της Καβάλας και Θάσου, ήταν και είναι η απρόσκοπτη και όσον το δυνατόν συχνότερη σύνδεση ακτοπλοϊκώς του Νησιού της Θάσου με το χερσαίο τμήμα της Καβάλας, που είναι απόλυτα σαφές ότι εξυπηρετεί όχι μόνο εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς, αλλά και κοινωνικούς. Η ύπαρξη αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης πλέον όλων, κρίνεται απαραίτητη καθώς συμβάλλει στην αναβάθμιση της εμπορικής κίνησης τόσο της πόλης της Καβάλας όσο και της Θάσου και λειτουργεί προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου.

Κύριε Υπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη σας την κραυγή αγωνίας των κατοίκων της Θάσου και της Καβάλας και δείχνοντας την κοινωνική σας ευαισθησία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, σας καλούμε να παρέμβετε και να απαιτήσετε από τις τρεις Ναυτιλιακές Εταιρίες την άμεση έναρξη των προβλεπόμενων για την περίοδο που διανύουμε δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, δίνοντας έτσι λύση σε ένα σοβαρότατο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της περιοχής μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *