ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Επιστολή του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας για την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας για την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας. Η πρόεδρος του κ. Μαρίνα Φιλιππίδου υπογράμμισε ότι ελπίζουν να ακολουθήσουν και άλλοι σύλλογοι.

Όπως ανέφερε “Πράγματι το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας – μπορεί να μην έχει ευχάριστες στιγμές από τον χορό έχει όμως δυσάρεστες – και εκφράζει την έντονη ντροπή και θλίψη του στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Είμαστε ένα πολιτιστικό σωματείο που εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια σε όσα συμβαίνουν. Δεν είμαστε μόνο για χορούς και πανηγύρια.  Εμείς προστατεύουμε και διατηρούμε την ιστορία μας. Έτσι όλο αυτό που έγινε με την Αγία Σοφία μας λυπεί και μας στενοχωρεί.

Νοιώθουμε έντονη θλίψη και έχουμε ταπεινωθεί από αυτή την πράξη του κ. Ερντογάν. Θέλουμε να εκφράσουμε την θλίψη μας αλλά και να παρακινήσουμε όσους το δυνατό περισσότερο για να υπάρξει αντίδραση και να μην επιτραπεί αυτός ο σχεδιασμός.  Ας αντιδράσουμε και ας ελπίσουμε να γίνει κάτ»ι.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πρόσθεσε δε πως «Μετά το Διοικητικό Συμβούλιο  θα αποφασίσουμε που θα πάει η επιστολή διαμαρτυρίας μας. Βέβαια η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει και δη σε λογικά πλαίσια μια και εκείνη χαράσσει εξωτερική πολιτική. Αυτό θα θέλαμε όμως εμείς. Να αντιδράσουμε για να ακουστούμε».

Η Αγιά Σοφιά, η Μεγάλη Εκκλησιά, είναι χριστιανικός ναός, ο οποίος στη συνέχεια μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα σε Μουσείο. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως βυζαντινός χριστιανικός καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi). Η UNESCO, συγκαταλέγει το μνημείο από το 1985 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και από τότε προχώρησε σε πολλές χρηματοδοτήσεις για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού. 10 Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε η δεύτερη ιστορικά μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος, από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ

Και πρόσθεσε πως «Αυτή η κίνηση του Ερντογάν αποτελεί μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που βλέπουν την Αγιά Σοφιά ως λαμπερό φως και σεβαστό ιερό χώρο.

Είναι μια προσβολή για όλη την ανθρωπότητα, για όλους τους πολιτισμένους λαούς, γιατί η αξία της και η ακτινοβολία της, όπως μας έδειξε περίτρανα η Ιστορία, δε σβήνεται στα βάθη των αιώνων.

Ας αντιδράσουμε όλοι». Αναφορικά με την πανδημία εκφράζει τους φόβους της αλλά και την λύπη της. «Φοβάμαι ότι θα έρθουν και άλλες δύσκολες στιγμές και ίσως και να μην λειτουργήσουμε και πάλι φέτος. Εύχομαι να βγει το φάρμακο, το εμβόλιο, κάτι να γίνει για να γυρίσουμε στην κανονικότητά μας που ήταν τόσο σημαντική αλλά δεν την εκτιμήσαμε ποτέ” τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *