Κύριο άρθροΠολιτική

Επικριτικός ο Μακάριος Λαζαρίδης για την απαίτηση του Στέφανου Κασσελάκη για παραίτηση του πρωθυπουργού και προσφυγή στις κάλπες

”Κατά την διάρκεια της συζήτησης, μετά την πρόταση δυσπιστίας, η οποία  ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ χθες  δόθηκαν  απαντήσεις για όλα. Το ζήτημα των Τεμπών είναι μία ανείπωτη εθνική τραγωδία, την οποία διερευνά η δικαιοσύνη. Αυτή η κυβέρνηση δεν κρύφτηκε ποτέ στα δύσκολα”.

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας εκ μέρους της κυβέρνησης, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Όσον αφορά το αίτημα του κ. Κασσελάκη για παραίτηση του πρωθυπουργού και διεξαγωγή των εκλογών με διεθνείς παρατηρητές, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι  ”Ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος τα θεωρεί όλα show και Hollywood, γίνεται συνειδητά, το τονίζω συνειδητά, υπονομευτής του πολιτεύματος με αυτήν την άνευ προηγουμένου απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωση του. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια αποκατάστασης της δημοκρατίας, γιορτάζουμε 50 χρόνια ισχυρής και στέρεας θα έλεγα δημοκρατίας και μέσα σε αυτά τα χρόνια κάποια εκ των οποίων ήταν δύσκολα, ήταν ταραχώδη, με έντονες πολιτικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις, έχουν γίνει πολλές διαδικασίες βουλευτικών εκλογών. Τη δεκαετία του ’80, μία πολύ πιο έντονη πολιτικοποίηση με πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες εκείνης της δεκαετίας, ενώ και στις αρχές δεκαετίας του ’90 είχαμε εκλογές, είχαμε δημοψηφίσματα σε χρόνια κρίσης και μνημονίων, έντασης με πολλούς πολίτες στους δρόμους και αγωνία για το μέλλον της χώρας. Ουδείς όμως αμφισβήτησε το κεκτημένο του αδιάβλητου των εκλογών. Ο κ. Κασσελάκης περνάει ουσιαστικά σε μία άλλη ”πίστα” θα έλεγα, από την πολιτική γελοιοποίηση της θέσης του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται συνειδητός υπονομευτής του πολιτεύματος. Το να σταθούμε  απέναντι σε αυτή τη λογική με όλες μας ότι δυνάμεις δεν είναι κομματικό καθήκον ή κυβερνητική υποχρέωση, είναι όμως καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών. Οι φωνές αυτές είναι επικίνδυνες και δεν εκφράζουν τα στελέχη ακόμη και του ίδιου του κόμματός του. Νομίζω ότι είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για όλους μας, πολίτες και πολιτικούς, το γεγονός της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, να κάνουμε μία εκτενή, νηφάλια, ψύχραιμη, χωρίς λαϊκιστικές κορώνες, χωρίς τοξικότητα, αποτίμηση αυτών των 50 χρόνων. Να κάνουμε δηλαδή μία εθνική αυτογνωσία, να δούμε τι πήγε καλά, γιατί προφανώς πολλά πράγματα πήγαν καλά, να δούμε τι πήγε άσχημα, γιατί προφανώς αρκετά πράγματα δεν πήγαν καλά, όπως για παράδειγμα η ανείπωτη εθνική τραγωδία των Τεμπών, η ανείπωτη εθνική τραγωδία στο Μάτι και μια σειρά άλλων πραγμάτων. Να μην ξανακάνουμε στα επόμενα 50 χρόνια αυτά τα λάθη, τα οποία έγιναν από το 1974 ίσα με σήμερα”.

Η ΜΟΝΙΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ…

Αναφορικά με το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες καθημερινά με την ακρίβεια, ο Μακάριος Λαζαρίδης σημείωσε στις δηλώσεις του ότι  ”Νομίζω ότι δεν έχει κρύψει κανένας μας και πρώτος ο πρωθυπουργός ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι εδώ, είναι υπαρκτό και μας απασχολεί μάλιστα πάρα πολύ. Πρόκειται για το πρώτο ζήτημα, το οποίο αφορά τους πολίτες και καταγράφεται θα έλεγα και στα δημοσκοπικά ευρήματα. Πέραν των προσωρινών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών. Ως στόχο έχουμε ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας να φτάσει στα 950 ευρώ. Την Παρασκευή (29/3) θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες λένε ότι θα κυμανθεί γύρω στα 830 ευρώ μικτά. Στόχο έχουμε κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος τετραετίας και βεβαίως έναν μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ”.

ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Τέλος, σχετικά με το θέμα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για τους ελέγχους στην αγορά, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι ”Στο ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος έχει επιτελεστεί μία σημαντική πρόοδος. Έχουμε έντονα πτωτικές τάσεις στις τιμές του ρεύματος, πράγμα το οποίο οφείλεται και στην παρέμβαση την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση, που θα έλεγα διευκολύνει τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει ως βασικό πυλώνα των προσπαθειών για την ανάσχεση της εισαγόμενης αλλά και της κερδοσκοπικής ακρίβειας, τους ελέγχους στην αγορά. Η αρμόδια υπηρεσία από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα έχει κάνει πάνω από 30.000 ελέγχους. Έχουν διαπιστωθεί πάνω από 2.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά το 80% έχουν εισπραχθεί. Επομένως η βασικότερη στόχευση της κυβέρνησης είναι με τις πρωτοβουλίες μας να δημιουργηθούν νέες καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας και να αυξάνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και η επικείμενη τέταρτη αύξηση που κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή (29/3)”.