Επαναπρόσληψη των απολυμένων της  ΒΦΛ και ανάκληση των μηνύσεων από την εταιρεία ζητά ο Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας Α. Νεφελούδης

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας επισκέφθηκε χθες  την Καβάλα στο πλαίσιο της ενημέρωσης των απολυμένων  της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα. Ο κ. Νεφελούδης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι επικρατεί μία ακραία παραβατικότητα στην επιχείρηση όπου έγιναν αυθαίρετες απολύσεις με προβοκατόρικες μηνύσεις για να μην πάρουν οι απολυμένοι τις αποζημιώσεις τους και να μην βγουν στο επίδομα ανεργίας.  Σημείωσε δε ότι γνωρίζουν πολύ καλά στο υπουργείο Εργασίας και στην κυβέρνηση  για τα σκάνδαλα που έχουν γίνει στην εταιρεία, η οποία δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων και με την τύχη της Καβάλας. Σαν υπουργείο έχουν στείλει έγγραφο στο Τμήμα Ασφαλείας της Διεύθυνσης Εργασίας όπου  περιγράφουν τι επικρατεί στην Βιομηχανία στο κομμάτι που αφορά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο.  «Για εμάς το δίλημμα δεν είναι αν θα λειτουργεί το εργοστάσιο ή όχι αλλά να λειτουργεί με τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας» τόνισε χαρακτηριστικά.  Για την κυβέρνηση είναι θέμα αρχής η αποκατάσταση αυτών των 180 οικογενειών που απολύθηκαν και δεν μπορούν να λάβουν ούτε επίδομα  ανεργίας, τόνισε με έμφαση και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της νέας εταιρείας Λιπάσματα Καρβάλης Α.Ε. τηρώντας έτσι την νομιμότητα. Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη δεν υπάρχει περίπτωση σαν υπουργείο να μιλούν για επιχειρήσεις φαντάσματα όπως η Λιπάσματα Καρβάλης με 20.000 ευρώ  μετοχικό κεφάλαιο και με έναν συνταξιούχο πρόεδρο..  Σχολίασε μάλιστα ότι δεν πρόκειται η εταιρεία να γλυτώσει τα χρέη της αλλάζοντας επιχειρήσεις , εκφράζοντας την πίστη του ότι οι εργαζόμενοι θα δικαιωθούν στον δικαστικό τους αγώνα.  Για το υπουργείο προϋπόθεση διαλόγου με την εταιρεία είναι  να  επαναπροσληφθούν οι 180 απολυμένοι στην μητρική εταιρεία, να γίνει η ανάκληση των μηνύσεων εις βάρος τους από την εταιρία και να εκπονηθούν μελέτες ασφαλείας για το εργοστάσιο. «Μόνον με αυτούς τους όρους θα συζητήσουμε με την διοίκηση της εταιρείας» σημείωσε καταληκτικά.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ

Ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε και στην απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην ρύθμιση των δόσεων των  ιδιοκτητών εργατικών κατοικιών.  Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 52.000 εργατικές κατοικίες  και οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι τιμές παραχώρησης προς τους δικαιούχους είναι πάρα πολύ υψηλές.

Έτσι αποφάσισαν να προσαρμόσουν τις τιμές των κατοικιών αυτών με βάση το πόσο κόστισαν αντικειμενικά και στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε η τιμή στα 304,41 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες αυτές. Παράλληλα  15.000 δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμη τα οριστικά παραχωρητήρια  και βρίσκονται σε πολιτική ομηρία. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει και μία ρύθμιση των δόσεων έτσι όλοι οι δικαιούχοι να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους.

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ

Ο κ. Νεφελούδης στις 4 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο συναντήθηκε με το σύνολο των απολυμένων της ΒΦΛ  μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Μακρογιάννη. Εκεί καταρχήν ενημέρωσε τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων  στην ΒΦΛ  κ. Βογιατζίδη για τα όσα έχει αποφασίσει το υπουργείο και  η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος τους.

** Στις επαφές του τον κ. Νεφελούδη συνόδευαν οι βουλευτές κ.κ. Παπαφιλίππου και Εμανουηλίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση