Επίσκεψη στην Καβάλα της  Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή

Στην Καβάλα βρέθηκε την Κυριακή το πρωί η  Ευρωβουλευτής  κ.  Εύα Καϊλή. Η Ευρωβουλευτής  ήρθε στην Καβάλα  μαζί με το μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Ανδρέα Στοϊμενίδη, στο πλαίσιο της περιοδείας των στελεχών του ΚΙΝΑΛ στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή την άνοδο της προέδρου  Φώφης Γεννηματάς στην Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφθηκε  τη ΔΕΘ .

Το Πρόγραμμα της Εύας Καϊλή και του Ανδρέα Στοϊμενίδη στην Καβάλα περιελάμβαν συνέντευξη Τύπου στον πάνω όροφο του ΝΟ Καβάλας και αμέσως μετά μετάβαση στο Μυρτόφυτο όπου επισκέφθηκαν  κατά σειρά τα συσκευαστήρια σταφυλιών των Γεώργιου Κατσαγγιώτη και Ιωάννη Μιντζίλη, όπως και στη Φωλιά που επισκέφτηκαν  το συσκευαστήριο σταφυλιών  Χρυσανίδη.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Στην επαφή της η ευρωβουλευτής με τους δημοσιογράφους είπε πως γνωρίζω πως είναι μια δύσκολη χρονιά που μετά το καλοκαίρι ξεκινά με επιτέλους προεκλογική χρονιά . Μίλησε για την Ευρώπη, για τον  λόγο του κ.  Τσίπρα στην ΔΕΘ, το ΚΙΝΑΛ, το Σκοπιανό και τις εκλογές στις Περιφερειακές Ενότητες και τους Δήμους.

Όπως τόνισε αρχικά «Οι δικές  μου παρατηρήσεις είναι πως ο λόγος Τσίπρα ήταν μια προσπάθεια  επικοινωνιακή για να κρυφτεί και η κινητοποίηση των Μακεδόνων για την συμφωνία των Πρεσπών. Νομίζω πως μέσα σε όλα, αντί να έχουμε μια προεκλογική περίοδο , υποσχετική με δεσμεύσεις, ο κ Τσίπρας προσπάθησε να δώσει  ακόμα και στον ΠΑΟΚ για να μπορέσει να φέρει πανηγυρισμό στην συμφωνία των Πρεσπών που θεωρεί ιστορική επιτυχία.  Υποσχέθηκε ακόμη τι θα κάνει το 2021. Ήταν μια αποπροσανατολισμένη η ιεράρχηση των θεμάτων που ανέφερε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει όλα όσα έρχονται για τι στο σύνολο των υποσχέσεων θα έχουμε 700 εκ καινούργια μέτρα».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Για το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ για να φέρει νέο κόσμο κοντά του , είπε ότι» διαρκώς αυτή την απάντηση προσπαθούμε να δώσουμε καθώς στην διαχείριση που έγινε, φαίνεται πως αλλάξαμε και την πολιτική μας και πολύ γρήγορα προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα . Ήταν όλα λάθη και παθογένειες της μεταπολίτευσης που μαζεύτηκαν και προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε το 2011. Έγινε μια προσπάθεια, όμως η κρίση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη απ ότι περιμέναμε για να την διαχειριστεί μια παράταξη . Χρειαζόταν εθνική συνεννόηση. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως μέχρι το 2014 έγιναν τεράστια βήματα , με τις εύθηνες να αναλογούν στους κυβερνώντες κατά καιρούς, σε διαφορετικές παρατάξεις. Όμως το 2015 με την εκλογή αυτής της κυβέρνησης-  μορφώματος ακροδεξιάς και αριστεράς, καταφέραμε να δεσμεύσουμε την χώρα για τα επόμενα 100 χρόνια σε ένα μνημόνιο διαρκές σε μια ενισχυμένη επιτροπεία που δεν υπάρχει  σε καμία άλλη χώρα. Αυτό έγινε από την στιγμή που ανέλαβε και μετά . Είκοσι δις μας κόστισε αυτό για το πρώτο εξάμηνο. Οι ευθύνες αν τις μοιράσουμε είναι τραγικές».

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ 6,4%

Ο κ Στοϊμενίδης μίλησε για την κυβέρνηση Σαμαρά, αν ήταν επιτυχημένη καθώς και την δημοσκόπηση για το ΚΙΝΑΛ που έρχεται στο 6,4% και πόσο αυτό είναι ικανοποιητικό ποσοστό.  Σαφέστατα είπε «αυτό δεν μας ικανοποιεί, θεωρούμε όμως είναι ποσοστό δημοκοπικό που δεν ανταποκρίνεται σ αυτό που βλέπουμε στην κοινωνία. Θέλω να πω ότι γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι στο πρώτο μνημόνιο μπήκαμε με τις καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ της κυβέρνησης Καραμανλή, όπου κλήθηκε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να  αντιμετωπίσει την κρίση σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μια πολύ μεγάλη κρίση στην οποία έπρεπε να αποπληρωθούν άμεσα υποχρεώσεις του παρελθόντος της χώρας. Στην συνέχεια είχαμε τα «Ζάππεια» του κ Σαμαρά, είχαμε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη 1 του κ Τσίπρα και χθές το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη 2. Σαφώς η παράταξη έχει μια ευθύνη που είναι μη αναλογική , αυτής που της έχει αποδοθεί σε επίπεδο κοινωνίας, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαντικές τομές που έχει κάνει το Πασοκ από την δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση πολύ δύσκολη. Θεωρούμε πως αυτό το ποσοστό δεν μας ικανοποιεί  και το ποσοστό στην κοινωνία είναι ισχυρότερο. Οκ Τσίπρας ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος τα πάντα και εφάρμοσε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική αντιδιαμετρική του προεκλογικού  πολιτικού του  λόγου. Ξεπούλησε τις τράπεζές μας σε ξένα κεφάλαια, υποθήκευση την εθνική περιουσία μέχρι το 2060, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έδιωξε όλες τις μεγάλες επενδύσεις που προσπάθησαν να έρθουν, οπότε θεωρούμε πως έχει χρεοκοπήσει πολιτικά και κοινωνικά.  Η επόμενη μέρα είναι μια μέρα λογικής για τον ελληνικό λαό, πως υπάρχει η συναίσθηση ότι όσο είναι ισχυρή σοσιαλδημοκρατία στη χώρα, τόσο καλύτερο για τη πατρίδα μας. Θεωρώ πως με πολλή δουλειά , πρέπει  όλοι να προχωρήσουμε για την αυριανή μέρα και πως το ΚΙΝΑΛ θα είναι το κόμμα καταλύτης για την επόμενη πολιτική μέρα στη πατρίδα μας».

Δίνοντας το κλίμα των εταίρων

«Ξεπουλάμε» είπε η κ Καϊλή,» οι ξένοι έρχονται από πίσω και αγοράζουν δημόσια περιουσία και επιχειρήσεις για να μπορέσει να κρατηθεί η παροχολογία και τις προσλήψεις που επιχειρεί , κτίζοντας ένα νέο δικό του κράτος.  Για τη συμφωνία των Πρεσπών, αυτό που υπάρχει στο εξωτερικό είναι πως λύθηκε μια διένεξη που υπήρχε και δώσαμε το όνομα που  με μεγάλη χαρά το υποδέχτηκαν, χωρίς φυσικά εμείς να συμφωνήσουμε πως είναι παράδοξο να έχεις διαφορετική ονομασία χώρας και διαφορετική ταυτότητα. Ο Δημητρώφ όταν ήρθε στο Κοινοβούλιο, ανέφερε ξεκάθαρα πως είναι Μακεδόνας και ότι έκαναν ελάχιστες παραχωρήσεις για να μπούν στο ΝΑΤΟ αφού η Ελλάδα δεν τους άφηνε. Σε αντίθεση με την πραγματικότητα  ότι οι σύμμαχοι δεν θέλουν τέτοιες διενέξεις αλυτρωτισμού  σε συντάγματα και σε εχθρική συμπεριφορά μεταξύ γειτόνων , να την ενσωματώσουν μέσα σε μία συμμαχία . Αυτά όμως δεν ειπώθηκαν ποτέ από τον υπουργό εξωτερικών. Θέλουμε να ενημερώσουμε για το τι πραγματικά έχει συμβεί.  Η ονομασία ήταν ένα ζήτημα που ή θα έπρεπε να λυθεί όπως η Ελλάδα θα έθετε ή δεν χρειαζόταν να λυθεί. Η υπογραφή η  δική μας είναι πως αναγνωρίζουμε πλέον ιστορικά μια  ταυτότητα η οποία δεν ανήκει στους γείτονές μας».

 ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε

«Δική μου εκτίμηση» είπε ο κ.  Στοϊμενίδης «είναι πως όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι και δημιουργήθηκαν οι σκληρές δεσμεύσεις τον Ιούλιο του 2015, όταν ο κ. Τσίπρας καθοδηγώντας τον κ Βαρουφάκη έθεσαν την χώρα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Άρα θεωρώ ότι από τότε παύουν πολλές ουρές μια εκ των οποίων είναι η συμφωνία με τα Σκόπια. Η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρη. Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας του προβλήματος, αλλά όχι αυτής της συμφωνίας  . Μιας συμφωνίας που χαρίζει στους γείτονές μας την εθνότητα και την γλώσσα . Μια γλώσσα Σλαβική που είναι πολύ κοντά στην Βουλγάρικη. Άρα μπορεί να μας λένε ότι έχουμε αποκόψει τα Σκόπια από το παρελθόν, όμως τους έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη προοπτική για το μέλλον με τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν».

 

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αναφερόμενοι οι δύο ομιλητές για τις εκλογές στις Περιφερειακές Ενότητες και τους Δήμους είπαν ότι αλλάζουν τα δεδομένα . «Όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι έχει εξελιχθεί το πολιτικό σύστημα , τι θέλουμε απ αυτό και τον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες και πολλές φορές τα χρίσματα μπορεί να θεωρηθούν πως έχουν μια θεωρητική κατεύθυνση  αλλά υπάρχουν και πολλοί που δεν θέλουν χρίσματα. Η κατεύθυνση είναι πως στις μεγάλες Περιφέρειες θα έχουμε υποψηφίους από το ΚΙΝΑΛ  , στους μεγάλους Δήμους θα υπάρχουν στηρίξεις από το Κίνημα και στους μικρότερους σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες θα δούμε πως θα τρέξει το θέμα» σημείωσε η κ. Καϊλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.