ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Επίσκεψη Ρώσου Πρέσβη στην Καβάλα, ευκαιρία για σύσφιξη σχέσεων

Στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης, ο  Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του, τον νέο Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Alexander Shcherbakov. Κατά την υποδοχή του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την τιμή που του έκανε ο Πρέσβης να τον επισκεφθεί, σημειώνοντας ότι τους Έλληνες και τους Ρώσους τους συνδέουν πολλά κοινά όπως η θρησκεία αλλά  και η φιλική σχέση αιώνων που υπάρχει μεταξύ των δύο λαών. Του ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στην Ελλάδα και επίσης ευχήθηκε να υπάρξει επανέναρξη των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την περιοχή μας όπως ακτινίδια, σταφύλια, σπαράγγια κ.λ.π.

Από πλευράς του ο κ. Shcherbakov σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει την Μακεδονία και την Θράκη ενώ ευχαρίστησε τον κ. Μαρκόπουλο για την θερμή υποδοχή που του έκανε ευχόμενος να συνεχιστεί αυτή η εξαιρετική σχέση συνεργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ του Γενικού Προξενείου και της Αντιπεριφέρειας Καβάλας. Ο κ. Μαρκόπουλος δώρισε ένα αγαλματίδιο από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν  στο παρελθόν στην Καβάλα καθώς  και ένα τόμο  της Καβάλας όπου υπάρχουν αναφορές και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που έχει ενταχθεί πλέον και στα προστατευόμενα Μνημεία της Unesco.

ΠΤΗΣΕΙΣ

Ερωτηθείς ο Πρόξενος αν αυτή του η επίσκεψη σχετίζεται και με την έναρξη των πτήσεων από την Ρωσία στην καβάλα και αντίστροφα την Άνοιξη, από 20 Μαΐου απάντησε ότι δεν θα έλεγε πως σχετίζεται άμεσα η επίσκεψη του με το ξεκίνημα αυτών των πτήσεων καθώς αυτή η επίσκεψη είναι εθιμοτυπική. Πρόσθεσε δε πως προσφάτως ήρθε στην Ελλάδα σαν Γενικός Πρόξενος και είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Καβάλα ευχόμενος να μην είναι η τελευταία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το, γεγονός ότι ξεκινούν αυτές οι απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την Καβάλα οι οποίες είναι τακτικές, γεγονός που σημαίνει ότι θα φέρουν τουρίστες από την Ρωσία προς την Ελλάδα και αντίστροφα. «Αυτό είναι κάτι που θα δημιουργήσει μία πολύ καλή σχέση και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

** Την αποστολή των Ρώσων στην Αντιπεριφέρεια συνόδευε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» κ. Αναστασία Ιωσηφίδου.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Λίγο νωρίτερα στις 11.30 π.μ., το νέο γενικό πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Alexander Shcherbakov, δέχθηκε στο γραφείο της η δήμαρχος Καβάλας κ.  Δήμητρα Τσανάκα.

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας πάντα ήταν καλές κι όσο πάει γίνονται καλύτερες. Ο δήμος Καβάλας πέρυσι το καλοκαίρι αδελφοποιήθηκε με το δήμο Νέφσκι της Αγίας Πετρούπολης και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δήμαρχος Καβάλας.

«Ενημέρωσα τον κ. πρόξενο για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχή μας, το γεγονός ότι οι Φίλιπποι παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και πόσο κοντά μας είναι το Άγιο Όρος. Έχουμε ρωσική κοινωνία στην Καβάλα από τους εμιγκρέδες ακόμη, αλλά και νέους φίλους Ρώσους, ενώ του είπα ότι τελευταία έγινε στην Καβάλα και μια εκδήλωση για τις ιστορικές πόλεις της Ρωσίας. Θα θέλαμε πάρα πολύ να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τους Ρώσους, τόσο τις  εμπορικές, όσο και τις τουριστικές», συμπλήρωσε σχετικά η κ. Τσανάκα.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Χαίρομαι πολύ για τη δυνατότητα που μου παρουσιάστηκε να επισκεφθώ την πόλη της Καβάλας και προσωπικά την κ. δήμαρχο και θα ήθελα να την ευχαριστήσω για την υποδοχή. Οι χώρες μας έχουν ιστορικούς δεσμούς φιλίας και είμαστε έτοιμοι να προβούμε στην περαιτέρω συνεργασία, τόσο σε διακρατικό, όσο και σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Ως γενικό προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με κάθε μέσο στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των πόλεών μας. Έχουμε πολλούς συμπατριώτες μας που ζουν στην Καβάλα, οι οποίοι αποτελούν ένα επιπλέον συνδετικό κρίκο», τόνισε από τη μεριά του ο Alexander Shcherbakov.

ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός της αεροπορικής σύνδεσης, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, της Καβάλας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία κι αν από αυτή την εξέλιξη θα αυξηθεί ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών στην περιοχή μας, ο γενικός πρόξενος απάντησε: «Στη Ρωσία η πόλη της Καβάλας είναι αρκετά γνωστή και πολλοί Ρώσοι γνωρίζουν τις ομορφιές της πόλης σας. Θεωρώ ότι η οργάνωση των απευθείας πτήσεων από την Ρωσία στη βόρεια Ελλάδα γενικότερα, θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας, οπότε πιστεύουμε ότι έτσι θα προωθηθεί και η πόλη σας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *