Επίθεση της δημάρχου Καβάλας Δ. Τσανάκα στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας για το θέμα της 2ετούς προσχολικής αγωγής

Ήταν αναμενόμενο… ”Με θλίψη αλλά και έντονο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των εκπαιδευτικών. Υπήρχαν αιχμηρές φράσεις, καθώς μας καταγγέλλουν ”για καθαρά πελατειακούς λόγους και σκοπιμότητες… κατασυκοφαντούν το δημόσιο νηπιαγωγείο και πολεμούν την εφαρμογή του νόμου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή στην Π.Ε. Καβάλας”. Αυτές είναι φράσεις εξόχως αντιθεσμικές”, τόνισε σε απάντησή της στο σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι..

”Προσβάλλουν τον σκληρό πυρήνα της βούλησης των δημοτών, την ίδια τη δημοκρατία. Τι θα πει πελατειακές σχέσεις; Είναι μια εξόχως πολιτική τοποθέτηση που εκδηλώνεται με πρωτοφανές μένος και υπό τη μορφή απειλής. Το δημοτικό συμβούλιο ή οι φωνές που εναντιώνονται στο μέτρο δε συνιστούν επ’ ουδενί κριτική στο έργο των εκπαιδευτικών. Η εναντίωση έγκειται στη μεθόδευση και την παραβίαση σχετικών διατάξεων στη διαδικασία όπου εκ του νόμου εμπλέκεται ο δήμος Καβάλας”, επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις της η κ. Τσανάκα.

ΟΥΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

”Δε ζητήσαμε εμείς να εμπλακούμε, αλλά το υπουργείο το ίδιο μας ενέπλεξε στη διαδικασία. Αυτό το ατόπημα εκ μέρους των εμπλεκομένων και οι ισχυρισμοί μας επιβεβαιώνονται από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης τους. Θα μιλήσω με αριθμούς. Όλη η δυναμικότητα των νηπιαγωγείων του δήμου Καβάλας, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, έχει σύνολο 824 παιδιά. Αποχωρούντα νήπια γεννημένα μέχρι 31 12 2014 από τους παιδικούς σταθμούς. Σύνολο 279. Ζήτησα χαρτί από το ληξιαρχείο για να ξέρω επισήμως πόσα νήπια είναι γεννημένα το 2014. Είναι περίπου 766 για την Δ.Ε. Καβάλας και για τη Δ.Ε. Φιλίππων 66. Έχω τις πράξεις από δυο δήμους. Ο ένας Πυλαίας – Χορτιάτη όπου έκαναν τη δουλειά τους. Με πράξη 2 Απριλίου είναι καταχωρημένες οι αντιρρήσεις των μελών, αν υπάρχουν και υπάρχουν και για ποιο λόγο. Θετικά ψήφισε ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών, αρνητικά ακόμη και η προϊσταμένη. Της Δράμας, πρακτικό επιτροπής για τη 2χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, όπου αναγράφει …αντίθετης άποψης δημάρχου. Οι δήμαρχοι δεν πάμε κόντρα στον νόμο. Ούτε κάνουμε εκπαιδευτική πολιτική. Καλούμαστε να την εφαρμόσουμε στους χώρους που υποτίθεται είναι της ευθύνης μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Δήμητρα Τσανάκα.

 

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η δήμαρχος Καβάλας, έδειξε επίσης το εξώδικο προς τον κ. Μπαντίκο, το οποίο ζητά τη σύγκληση της επιτροπής, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε πρόσκληση, δεν έγινε ποτέ αυτή, δεν υπάρχει πρακτικό , στο οποίο να γνωμοδοτούν οι δήμαρχοι.

”Το μεσημέρι της Δευτέρας κάλεσα τους γονείς. Δε θέλω να τους βάλω ανάμεσά μας, δε θέλω αντιπαράθεση. Θεώρησα ότι έπρεπε να τους ενημερώσω.  Δεν έχουν πρόβλημα με τη μεταρρύθμιση αλλά έχουν ανησυχία σε ό,τι αφορά τους χώρους που θα πάνε τα παιδιά τους. Τηλεφωνήθηκα με αρκετούς δημάρχους. Όλοι την ίδια νοοτροπία έχουν. Δεν είμαστε αρνητικοί στον νόμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε τον νόμο. Όμως επειδή ξέρουμε τι γίνεται με τους χώρους, θεωρούμε ότι πρέπει να μας δοθεί διετής προθεσμία στην οποία να πιέσουμε το υπουργείο να βγάλει προγράμματα δημιουργίας νέων νηπιαγωγείων. Ζητάμε από τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας να επαναλάβει τη διαδικασία, να την κάνει, γιατί δεν την έκανε ποτέ σωστά κι όπως πρέπει”, κατέληξε σχετικά στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.