ΕργασίαΚύριο άρθρο

Εξώδικο κατέθεσε η ΔΕΥΑΚ σε υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου Καβάλας 

Εξώδικο κατέθεσε η ΔΕΥΑΚ σε υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου Καβάλας καθώς δεν πληρώθηκε ο ΦΠΑ στο υποέργο που κατασκεύασε στο δρόμο του νέου Νοσοκομείου.

Αυτό ζημίωσε την επιχείρηση κατά 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Ξανθόπουλο.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως «το έργο κατασκευής του δρόμου ο οποίος περνά από το νέο Νοσοκομείο εξελισσόταν για πάρα πολλά χρόνια με τις γνωστές καθυστερήσεις, για να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Τουλάχιστον σε ότι αφορά το μεγαλύτερο μέρος του. Η ΔΕΥΑΚ εκτελούσε ένα υποέργο με ανάδοχο το Δήμο Καβάλας, το οποίο αφορούσε δίκτυο οργανισμών κοινής ωφέλειας. Φυσικά για τις εργασίες που έκανε η ΔΕΥΑΚ εξέδιδε τιμολόγια τα οποία επιβαρύνονται και με το νόμιμο ΦΠΑ. Η Οικονομική Υπηρεσία λοιπόν του Δήμου Καβάλας για τους δικούς της ανεξήγητους λόγους επέλεξε να μην πληρώνει το ΦΠΑ στο συγκεκριμένο υποέργο, τη στιγμή μάλιστα που αυτός ο ΦΠΑ  ήταν επιλέξιμη δαπάνη και θα μπορούσε πληρώνοντάς τον ο δήμος να τον επανεισπράξει από το ΕΣΠΑ. Να λάβουμε υπόψη ότι σε ένα άλλο υποέργο στο παράλιο τείχος που η ΔΕΥΑΚ επίσης εκτελούσε έργο, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας πλήρωνε το ΦΠΑ που αναλογούσε. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε και κάνουμε κατ΄ επανάληψη συζητήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου σχετικά με το θέμα αυτό, οι οποίοι δεν εννοούσαν να καταλάβουν ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος και τελικά θα κατέληγε στο να ζημιώσει το δήμο κατά 20.000 ευρώ περίπου».

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Συμπλήρωσε δε πως «προχωρήσαμε και λίγο παραπέρα κάνοντας αλληλογραφία με την υπηρεσία θεσμικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών για να ρωτήσουμε αν ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη, γιατί αυτό αμφισβητούσαν και αν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Την απάντηση αυτήν την υποβάλαμε στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, η οποία εξακολουθούσε να έχει την άποψη ότι δεν έπρεπε να πληρωθεί ο ΦΠΑ για το συγκεκριμένο έργο. Επαναλαμβάνω ότι σε ένα άλλο παρόμοιο έργο πληρωνόταν ο ΦΠΑ κανονικά. Η ΔΕΥΑΚ χρεώθηκε ΦΠΑ εκδίδοντας τα αντίστοιχα τιμολόγια, δεν τον εισέπραξε άρα έπρεπε να κάνει ότι ήταν απαραίτητο και νόμιμο γιατί αν δεν το έκανε η διοίκηση προφανώς θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι δεν έκανε ότι έπρεπε, να κατηγορηθεί ακόμα και για απιστία ενδεχομένως, να κάνει ότι έπρεπε για να εισπράξει αυτό που έπρεπε να πληρώσει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Τώρα θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Καβάλας με 20.000 ευρώ περίπου, χρήματα τα οποία αν πλήρωνε όπως έπρεπε και υποστηρίζαμε εμείς ότι έπρεπε να πληρώσει θα τα εισέπραττε από το ΕΣΠΑ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *