Εντυπωσιακή η συμμετοχή φορέων και πολιτών στην  ενημερωτική εκδήλωση για την Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών

Ο Δήμος Καβάλας με τη συνεργασία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αν. Μακεδονίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αν. Μακεδονίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, διοργάνωσαν προχθές με απόλυτη επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση για την Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επ’ αυτών.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» στις 6 το απόγευμα, με εντυπωσιακή συμμετοχή φορέων και απλών πολιτών, καθώς στην αίθουσα της εκδήλωσης δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.  Η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος σημείωσαν στο χαιρετισμό τους τη σημασία των δασικών χαρτών, ενώ ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας  κ. Ζαφείρης Μυστακίδης τόνισε με έμφαση πως με τους δασικούς χάρτες θα σταματήσει επιτέλους η καταπάτηση των δασικών περιοχών και συνάμα κάποια οικόπεδα που αντιμετώπιζαν προβλήματα θα απεμπλακούν από γραφειοκρατικές διαδικασίες ετών.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Μυστακίδης σημείωσε πως «υπήρχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον, αυτό φανερώθηκε με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, είχα πολύ καιρό να δω τόσο αθρόα συμμετοχή πολιτών κι επιστημόνων να ενημερωθούν. Θεωρώ ότι παρόλο που βρισκόμαστε περίπου στη μέση της διορίας προκειμένου να μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις επί της ανάρτησης αυτών των χαρτών οι πολίτες δεν έχουν γίνει ενστάσεις. Προφανώς υπάρχουν κάποια ζητήματα όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, το θέμα είναι ότι ο κόσμος θεωρώ ότι δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς και για τα προβλήματα που θα προκύψουν εάν δεν κάνουν την αντίρρηση επί των δασικών χαρτών για τις περιουσίες τους. Υπήρχε συμμετοχή του κόσμου και δασολόγων συναδέλφων και τοπογράφων και δικηγόρων, επιστήμονες και ειδικοί τους οποίους θα τους χρειαστούν οι πολίτες προκειμένου να ισχυροποιήσουν μια εναντίωση σε αυτά που λένε οι δασικοί χάρτες».

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Όπως τόνισε δε ο κ. Μυστακίδης «υπάρχουν ειδικά προβλήματα ιδιαίτερα για το Δήμο Καβάλας πέριξ του αστικού ιστού, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης. Όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες και από τον κ. Νικόπουλο τον εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας που είναι καθ΄ ύλην αρμόδιος και με μεγάλη εμπειρία σε τέτοια ζητήματα. Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον κ. Σταγγίδη που είναι ο δασολόγος εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ προϊστάμενος του τμήματος χαρτών του Δασαρχείου, να ακούσουν αναλυτικά τι πρέπει να κάνει ο πολίτης και πώς θα μπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου να κάνει την εναντίωση. Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την κ. Κατσούλα την εκπρόσωπο του Δήμου Καβάλας την τοπογράφο μηχανικό σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης της Καβάλας. Και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και τον κ. Αποστολίδη τον πρόεδρο των τοπογράφων Καβάλας, εκπρόσωπο του ΤΕΕ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη νομοθεσία που διέπει ειδικά τεχνικά θέματα όσον αφορά τον τρόπο που θα μπορούν να κάνουν την εναντίωση οι πολίτες. Αυτός ήταν ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης, είναι μια σειρά εκδηλώσεων που γίνονται ανά την Ελλάδα, το ΓΕΩΤΕΕ κάνει τέτοιες εκδηλώσεις».

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Συμπλήρωσε δε πως «το ΓΕΩΤΕΕ έχει κάνει και κάποιες ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ζητήσει κάποια παράταση στο χρόνο που θα έχουν οι πολίτες, γιατί θεωρούμε ότι θα είναι πολλά τα ζητήματα, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές δεν επαρκεί ο χρόνος των δύο μηνών που δόθηκε διορία. Ζητήσαμε κιόλας οι πολίτες που θα δικαιωθούν το παράβολο που θα πληρώσουν που είναι μεγάλο παρά τη  μείωση που έχει γίνει, να επιστρέφεται στον πολίτη από τη στιγμή που θα έχει δίκιο. Όταν έχει άδικο να πηγαίνουν κάπου αυτά τα χρήματα αλλά από κει και πέρα να επιστρέφονται όταν έχει δίκιο. Και μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με ειδικά θέματα, αποφασίστηκε τη Δευτέρα να γίνει ένα κοινό ψήφισμα από όλους τους φορείς, θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και στα Διοικητικά του Δικηγορικού Συλλόγου, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΤΕΕ, προκειμένου να γίνει ένα κοινό ψήφισμα ζητημάτων για την περιοχή της Καβάλας ειδικότερα και εν πάση περιπτώσει να δείξουν προς την Πολιτεία ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, μια αγωνία, κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς θεωρούμε ότι η διορία των δύο μηνών είναι μικρή προκειμένου να δουν οι πολίτες, μπορούν να μπουν στην εφαρμογή του Κτηματολογίου Ελλάδας να βάλουν τις συντεταγμένες και να δουν αν το οικόπεδό τους είναι χαρακτηρισμένη δασική περιοχή. Για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που είναι λίγο δύσκολα, εκεί είναι ένα ζήτημα. Θα χρειαστούν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους βοηθήσει ή να πάνε σε κάποιον τοπογράφο ή δασολόγο να τους βοηθήσει να κάνουν αυτήν την έρευνα. Καθώς πολλά από αυτά τα οικόπεδα έχουν πρόβλημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση