Εντελώς ακατάλληλο για εμπορικές δραστηριότητες το Λιμάνι του Σταυρού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Λιμενεργατών Καβάλας Νίκο Παρδαλίδη
Εντελώς παράνομο χαρακτήρισε το Λιμάνι του Σταυρού Χαλκιδικής ο πρόεδρος του Σωματείου Λιμενεργατών Καβάλας Νίκος Παρδαλίδης, με αφορμή δημοσιεύματα που το θέλουν να νομιμοποιείται. Σύμφωνα με τον ίδιο το λιμάνι αυτό είναι εντελώς ακατάλληλο για εμπορικές δραστηριότητες.
Σε δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Παρδαλίδης σημείωσε πως «καταρχάς ο δρόμος Ε61είναι ένας δρόμος που πρέπει να γίνει και έχει εγκριθεί για την Καβάλα και κάποιος περιφερειακός σύμβουλος είπε ότι πρέπει να γίνει ο δρόμος για την Αμφίπολη για να εξυπηρετηθεί το Λιμάνι του Σταυρού. Το Λιμάνι του Σταυρού από ότι ξέρουμε όλοι μας είναι ένα λιμάνι παράνομο, δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης, ποιος εισπράττει τα ανάλογα δημοτικά τέλη, δεν είναι πιστοποιημένο, δεν έχει ISO, δεν έχει κώδικα ασφαλείας, δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, δεν παραδίδει κατάλοιπα, δεν διαθέτει ρυμουλκά για την προσέγγιση πλοίων. Να μας πουν πώς χαρακτηρίζεται αυτό το λιμάνι, εμπορικό, τουριστικό, αλιευτικό, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του είναι νόμιμες και επαρκείς για τον εμπορικό λιμένα; Βγήκαν να πουν ότι θα το νομιμοποιήσουν. Τι να νομιμοποιήσουν; Ένα λιμάνι που οι φορτηγατζήδες κάνουν το σταυρό τους και κάνουν όπισθεν μην πέσουν στη θάλασσα; Έτσι είναι τα λιμάνια; Αν είναι έτσι τα λιμάνια ποιος ο λόγος να φτιάχνουμε εδώ μεγάλο λιμάνι και να μιλάμε για σιδηρόδρομο κλπ, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Ας αξιοποιήσουν το Σταυρό. Και μέσα σε κατοικημένη περιοχή εγώ δεν έχω δει λιμάνι».
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Ξεκαθάρισε δε πως «όσο για το δικό μας το λιμάνι οι προοπτικές του είναι τεράστιες, είναι μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και πύλη εισόδου για τα Βαλκάνια, είναι πάνω στην Εγνατία Οδό, έχει αρκετό βύθισμα για ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων, έχει μεγάλο χερσαίο χώρο για απόθεση φορτίων. Με τη σιδηροδρομική σύνδεση και το δρόμο Ε61 πιστεύω ότι απογειώνεται το λιμάνι. Τώρα από κει και μετά δεν νομίζω οι έμποροι να μην ξέρουν τι να τα κάνουν τα λεφτά τους και να τα πετάνε στους λιμενεργάτες γιατί δεν έχουν τι να κάνουν. Ο έμπορος πάντα βάζει τον παράγοντα κέρδος, δεν θα τον συμφέρει δεν θα έρθει. Άρα για να έρχονται και να φορτώνουν χιλιάδες τόνους μαρμάρου το χρόνο, γύρω στα 25 με 30 καράβια, πάει να πει ότι είναι ευχαριστημένοι οι άνθρωποι και από τις τιμές και από όλα. Δεν μπορούμε να φορτώνουμε χιλιάδες τόνους, να παρέχουμε ταχύτητα, να μπαίνουν 2.500 τόνοι σε μια μέρα μάρμαρα, να τελειώνουν τα καράβια το ένα πίσω από το άλλο, να εξυπηρετούμε, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και από τα ναυτικά γραφεία αν ερωτηθούν αν όντως οι λιμενεργάτες είναι ακριβοί. Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να τα φορτώνει όλα στους λιμενεργάτες. Με λίγα λόγια φταίει το γαϊδούρι βαράμε το σαμάρι. Μια ζωή εμείς την πληρώνουμε. κανένας δεν μας βοηθάει να μας στηρίξει, όλοι μας πετροβολούν, την πληρώνουμε εμείς.
Δηλαδή η εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που ήρθε, μια σοβαρή εταιρία και ξεφόρτωσε 50 καράβια, που ξεφορτώσανε 28.600 σωλήνες και δεν δυσαρεστήθηκε κανένας, δεν υπήρχε ούτε ένα ατύχημα ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε σε φορτίο πώς γίνεται; Κι όλοι να φεύγουν με συστατικές επιστολές ευχαριστημένοι. Ας βγουν να μας απαντήσουν κάποιοι που βγαίνουν και γράφουν. Υπάρχει παραπληροφόρηση τι να πω. Αν θέλουν να ενημερωθούν σωστά μπορούν να ρωτάνε το Σωματείο».