Κύριο άρθροΠολιτική

Ενημερωτική συνάντηση του Γιάννη Εριφυλλίδη με τον προϊστάμενο και στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καβάλας

Με επίσκεψη στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καβάλας επέλεξε να ξεκινήσει τις επαφές του με φορείς στην πόλη της Καβάλας ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Εριφυλλίδης. Γόνιμη και πολύ εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής 15/9/2023 με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, κύριο Σταύρο Κιβράκη, και τα στελέχη της Διεύθυνσης, κυρίους Κυριάκο Δαμιανού και Γιάννη Μερτζανίδη.
Ο Γιάννης Εριφυλλίδης, συνοδευόμενος από υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «Η Καβάλα Μπροστά», αποχώρησε από το γραφείο του κυρίου Κιβράκη πολύ καλά ενημερωμένος για τα σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, ατυχημάτων σε εργοστάσια και άλλων ακραίων φαινομένων, που με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο έχει καταρτίσει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, αλλά και πολύ προβληματισμένος για τα κενά, τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, την υποστελέχωση των Δήμων και κυρίως την έλλειψη συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών.
Τα παραπάνω προβλήματα επεσήμανε ο κύριος Κιβράκης, υπογραμμίζοντας αρχικά ότι οι τεράστιες καταστροφές και πλημμύρες στη Θεσσαλία, που στοίχισαν δυστυχώς και σε ανθρώπινες ζωές, ανέδειξαν τη γύμνια του κράτους. Ακόμη, είπε απευθυνόμενος στον υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας, ότι ένας Δήμαρχος οφείλει να δει τον εαυτό του ως τον διαχειριστή για όλα τα θέματα εντός της εδαφικής επικράτειας του Δήμου του, ανεξάρτητα αν κάποια από αυτά δεν περιλαμβάνονται στα όρια ευθύνης του και τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητές του. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους επιμέρους τομείς δράσης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, τη διαχείριση πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, σεισμών και τεχνολογικών ατυχημάτων, τονίζοντας ότι από το 2019 έχει ψηφιστεί νέος Νόμος περί Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ωστόσο ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Εριφυλλίδης τόνισε ότι εάν εκλεγεί Δήμαρχος οι Καβαλιώτες θα δουν πολύ δυναμικότερες και καίριες παρεμβάσεις σε κάθε θέμα που άπτεται της ζωής και της ασφάλειας των δημοτών και των επισκεπτών του Δήμου Καβάλας. Άμεση προτεραιότητά του είναι η στελέχωση ενός πραγματικά αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Καβάλας, τα στελέχη του οποίου θα ασχολούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αποκλειστικά με θέματα πολιτικής προστασίας, αλλά και η τακτική σύγκληση του συντονιστικού οργάνου του Δήμου Καβάλας, ούτως ώστε να υπάρχει πολύ καλύτερος σχεδιασμός και πρόληψη φαινομένων, τα οποία δυστυχώς φαίνεται ότι θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη συχνότητα. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Καβάλας μόλις την 31η Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, και δεσμεύτηκε για έναν πολύ καλύτερο προγραμματισμό και συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.