ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ενεργειακή Αιγαίου:  Οι γεωτρήσεις και τα εμπόδια στην Καβάλα και η στροφή στο Ισραήλ

Τέσσερις νέες γεωτρήσεις πετρελαίου θα πραγματοποιήσει η Ενεργειακή Αιγαίου στον πρίνο όπως ανακοίνωσε προχθές στους δημοσιογράφους στο ουζερί «Απίκο» στην Καβάλα  ο Αντιπρόεδρος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας, ενώ παράλληλά αναμένουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την γεώτρηση στο  Πεδίο του «Ε». Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης γνωμοδότησε θετικά για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εν λόγω γεώτρηση. Επίσης ο κ. Γόντικας ανακοίνωσε ότι η Ενεργειακή θα προβεί σε έρευνες  πετρελαίου σε δύο περιοχές στο Μαυροβούνιο μετά από την έγκριση που πέτυχε από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

ΝΕΑ ΦΑΣΗ

Συγκεκριμένα σε νέα φάση περνά πλέον το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean στον Πρίνο, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση τεσσάρων γεωτρήσεων, στη διάρκεια της χρονιάς που έφυγε.  Όπως ανέφερε στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Καβάλας ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής Kavala Oil, το 2016 από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο παρήχθησαν 1.28 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, έναντι περίπου 540.000 βαρελιών ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για  επίδοση που είναι η υψηλότερη μετά το 2001. Η μέση τιμή του Brent στη διεθνή αγορά ήταν περίπου 43 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο το πετρέλαιο του Πρίνου πωλείται σαφώς χαμηλότερα λόγω της ποιότητάς του.

Η εταιρεία, έχει ως γνώμονα να διασφαλισθεί η συνέχεια της ζωής του κοιτάσματος. Με βάση τον σχεδιασμό, η επόμενη 5η γεώτρηση είναι στο πηγάδι PA-38 όπου ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες εργασίες. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των προγραμματισμένων τριών γεωτρήσεων στον Πρίνο (άλλη μία έχει προγραμματιστεί για τον Βόρειο Πρίνο) πριν η εταιρεία προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον. Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις τέσσερις γεωτρήσεις που τέθηκαν σε παραγωγή αλλά και από τη σεισμική έρευνα του καλοκαιριού του 2015, η Energean εκτιμά πλέον ότι τα συνολικά απολήψιμα αποθέματα στην παραχώρηση του Πρίνου είναι της τάξης των 40 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και, σχετικά, έχει υποβάλει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία προς πιστοποίηση από ανεξάρτητο οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν ανέλαβε η εταιρεία την εκμετάλλευση του Πρίνου, η παραγωγή ήταν μερικές εκατοντάδες βαρέλια και τα βεβαιωμένα αποθέματα ήταν της τάξης των 2 εκατ. βαρελιών, παραπέμποντας σε λειτουργία περίπου ενός έτους.

ΥΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ωστόσο οι μέτοχοι της εταιρείας αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα ενός ιδιαίτερα απαιτητικού επενδυτικού προγράμματος σε ένα κοίτασμα με τις παθογένειες που συνεπάγεται η 35ετής λειτουργία του και που απαιτεί, πέραν από συνεχείς επενδύσεις, σειρά τεχνικών παρεμβάσεων για τη διατήρηση της παραγωγής σε επίπεδα που να διατηρούν τη δραστηριότητα βιώσιμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δέκα χρόνια δραστηριοποίησής της στον Πρίνο, η Energean έχει πραγματοποιήσει συνολικά έντεκα επιτυχημένες γεωτρήσεις έχοντας επενδύσει περί τα 400 εκατ. δολάρια, χωρίς τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη. Οι αιτίες για αυτό βρίσκονται στις τεχνικές δυσκολίες και στην κακή ποιότητα του παραγόμενου πετρελαίου, στα βάρη που επιβάρυναν τον όμιλο από τις παλαιότερες χρήσεις της θυγατρικής στην Καβάλα και, βεβαίως, στην κατάρρευση των τιμών στη διάρκεια της προηγούμενης διετίας.

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Πέραν των παραπάνω, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της ομίλου, υπάρχει προβληματισμός στη διοίκηση για το γεγονός ότι, παρά τα επιτεύγματα της πρώτης δεκαετίας, η δραστηριότητα της Energean προσκρούει συνεχώς σε εμπόδια, όπως:

-Η αδράνεια ή η αδυναμία του Δημοσίου στην προώθηση σημαντικών επενδυτικών projects που θα έδιναν νέα ώθηση στην Καβάλα, την Ανατολική Μακεδονία και την χώρα, γενικότερα:

o λόγος για τη μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου καθώς και για την αξιοποίηση της εδώ και 40 χρόνια ανενεργού παραχώρησης του Θρακικού Πελάγους, την οποία είχε συμφωνήσει η Energean με την Calfrac το 2011, σε μια εξέλιξη ματαιώθηκε έπειτα από βέτο των Ελληνικών Πετρελαίων που έχουν το 25% της αδρανούς παραχώρησης.

-Η προσφυγή των υπό κρατική διοίκηση Ελληνικών Πετρελαίων στα δικαστήρια κατά της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών στον Κόλπο της Καβάλας, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να μην ερευνηθούν ιδιαίτερα υποσχόμενες περιοχές, όπως ο Άθως.

-Η επιδίωξη του συνεταιρισμού των εργαζομένων να διατηρεί μετοχές χωρίς να εισφέρει σε μια ανώνυμη εταιρεία όπως η Kavala Oil και η αγωγή του κατά των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων για την αυτονόητη μετατροπή των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας σε κοινές. Και, μάλιστα, σε μία περίοδο κατά την οποία, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, παρά τη μεγάλη κρίση που επέφερε η πτώση των τιμών, ο όμιλος της Energean, όχι μόνο επενδύει συνεχώς για να διατηρήσει τον Πρίνο στη ζωή, όχι μόνο προστάτεψε τις αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων υπογράφοντας σταθερά επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά και αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των εργαζομένων στην Καβάλα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του ομίλου της Energean στην περιοχή απασχολούνται πλέον περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Σε επιχειρησιακό, πάντως, επίπεδο, πρώτη προτεραιότητα για την Energean Oil & Gas αποτελεί πλέον το project της ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin που απέκτησε πρόσφατα η εταιρεία στο Ισραήλ. Η εξαγορά συνιστά την πρώτη ελληνική παρουσία στις μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της NA. Μεσογείου.

Το γεγονός από μόνο του προσδίδει μεγάλη γεωπολιτική σημασία στην απόφαση του ομίλου να επενδύσει στην ανάπτυξη δύο κοιτασμάτων με δυναμικότητα πάνω από 2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και άνω των 20 εκατ. βαρελιών ελαφρού πετρελαίου, με προοπτική την έναρξη παραγωγής και πώλησης αερίου στην ισραηλινή αγορά στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020. Για να φτάσουν τα δύο κοιτάσματα σε παραγωγή, θα χρειαστούν συνολικά 5 με 7 γεωτρήσεις, ενώ η Energean προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει ένα πλωτό σύστημα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης, το λεγόμενο FPSO, αντί εξέδρας, καθώς πρόκειται για τεχνική που κερδίζει έδαφος συνεχώς, αφού περιορίζει την χρήση χερσαίων εγκαταστάσεων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Με δεδομένη και την έγκριση που έδωσε πρόσφατα το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στην συμφωνία για την έναρξη έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Αδριατική, το βάρος των σχεδιασμών της Energean μεταφέρεται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό. Άλλωστε, οι σχεδιασμοί της εταιρείας περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης και στο χερσαίο οικόπεδο West Kom Ombo της Αιγύπτου κατά το προσεχές διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *