ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Ελπίζουμε να κρατήσουμε ανοικτή την Αγία Μαρίνα» δηλώνει το μέλος της Διοίκησης του Ιδρύματος  Μαρίνα Φιλιππίδου

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Σε κομβικό σημείο έχει φτάσει το Ίδρυμα για το Ειδικό παιδί «Αγία Μαρίνα» καθώς θα πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος του προς το ΙΚΑ για να πάρει πιστοποίηση και στην συνέχεια κρατική επιχορήγηση. Σχετικές δηλώσεις στην εφημερίδα μας έκανε το μέλος της Διοίκησης του Ιδρύματος κ. Μαρίνα Φιλιππίδου.

«Εδώ και πολύ καιρό τονίζω σε όλους τους τόνους ότι αν το ίδρυμα δεν τακτοποιήσει τα χρέη προς το ΙΚΑ δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, αν δεν πάρει ενημερότητα δεν μπορεί να πάρει την πιστοποίηση. Έτσι και αλλιώς τον προηγούμενο Απρίλιο την είχε απορρίψει η κ. Φωτίου και χωρίς πιστοποίηση δεν μπορεί να πάρει και επιχορήγηση από την Περιφέρεια. Είναι η κρατική επιχορήγηση και όσα παραμένει αρρύθμιστο το χρέος στο ΙΚΑ σημαίνει και κράτηση των νοσηλίων. Δηλαδή ό,τι νοσήλιο έρχεται από το ΙΚΑ παραμένει εκεί. Εδώ και ένα χρόνο που είμαι εγώ στο ίδρυμα αυτό λειτουργεί με χρήματα των ιδιωτών» σημείωσε αρχικά.

30.000 ΕΥΡΩ

Πρόσθεσε δε πως «Περισσότερα από 30 χιλιάδες ευρώ έχουν έρθει στο ίδρυμα για να καλυφθούν οι ανάγκες του. Ο κ. Αλεξιάδης είχε μια συνάντηση με το ίδρυμα, εκπρόσωπο γονέων και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλο, μιας και αυτός κανόνισε την συνάντηση, και είναι άλλωστε ο μόνος που ενδιαφέρεται και είχε υποσχεθεί ο κ. Αλεξιάδης ότι με μια ρύθμιση θα παγώσει το χρέος ώστε να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα αλλά σε κάθε περίπτωση να μπορούμε να πληρώνουμε χωρίς να διαγραφεί βέβαια αυτό.

Αν παίρναμε βέβαια την ενημερότητα θα μπορούσαμε να πάρουμε και την πιστοποίηση άρα και την επιχορήγηση μια και όλα αυτά είναι μια αλυσίδα. Όταν συναντηθήκαμε λοιπόν μετά από παρέμβαση του κ. Μαρκόπουλου του εξηγήσαμε του κ. Αλεξιάδη πως έχουν τα πράγματα. Στο ενδιάμεσο μάλιστα να τονίσω ότι θα είχε κοπεί και το ρεύμα λόγω οφειλής στη ΔΕΗ αλλά μεσολάβησε ο κ. Αλεξιάδης και μας το άφησαν. Ο ίδιος μας είπε ότι θα προσπαθήσει να δώσει λύση το επόμενο χρονικό διάστημα. Βέβαια του είπαμε ότι είναι πια όλα θέμα ημερών μια και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντέξουν ούτε μπορούμε να συνεχίσουμε την λειτουργία του ιδρύματος με χρήματα που θα ζητάμε συνεχώς από τους πολίτες».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ

Ακολούθως ανέφερε ότι  «Εκεί ακούσθηκε και μια δεύτερη λύση. Να μπει το ίδρυμα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας. Το έχω πει και άλλες φορές γιατί το 2015 έγινε κάτι αντίστοιχο και με ίδρυμα της Ξάνθης. Να γίνει δηλαδή και η Αγία Μαρίνα σαν την Παιδόπολη. Του εξήγησα στην συνέχεια ότι δεν έχει νόημα να κλείσει το ίδρυμα. Γιατί οι 300 χιλιάδες ευρώ που οφείλονται επιβαρύνουν το ΙΚΑ και τον ελληνικό λαό έτσι και αλλιώς. Επομένως είναι καλύτερα να συνεχίσει να λειτουργεί για να πληρωθεί σε βάθος χρόνου το χρέος αυτό αλλά και τα παιδιά να έχουν τον χώρο τους που φιλοξενούνται και μαθαίνουν κάποια πράγματα. Δεν είναι σωστό το 2016 κάποια παιδιά με αναπηρία να μένουν στο σπίτι. Μας είπε λοιπόν ότι θα το κοιτάξει το όλο θέμα και πολύ σύντομα θα έχουμε απάντηση.\

Αν δεν γίνει αυτό, και δεν καταφέρει κάτι ο κ. Αλεξιάδης και η επόμενη λύση μια και μιλήσαμε με την δήμαρχο Καβάλας κ. Τσανάκα, βάσει καταστατικού οπότε μετά τη διάλυση το ίδρυμα περνά στην Ιατρική Εταιρεία, αν δεν μπορεί και εκείνη με την σειρά της να το στηρίξει τότε πρότεινα στην Δήμαρχο να αναλάβει το ίδρυμα και τα παιδιά. Θα δούμε δηλαδή αν μπορεί να το λειτουργήσει η Ιατρική Εταιρεία, η Μητρόπολη ή ο Δήμος και αν κανείς δεν μπορέσει τότε αναγκαστικά θα κλείσει οριστικά».

ΡΥΘΜΙΣΗ Ή ΤΕΛΟΣ…

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Ή θα γίνει ρύθμιση για να παγώσει το χρέος αλλά και με 100 δόσεις ρύθμιση να κάνουμε πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Γιατί και πέρσυ χάσαμε την ρύθμιση λόγω του κράτους. Μπήκαν δηλαδή στην ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν τις δύο δόσεις αλλά ο ΕΟΠΠΥ καθυστέρησε να βάλει τα χρήματα και δεν υπήρχαν τα 3500 χιλιάδες ευρώ για τη δόση, οπότε χάθηκε η ρύθμιση και στην συνέχεια και η πιστοποίηση. Άρα και το κράτος πρέπει να είναι εντάξει για να βοηθήσει μα κάθε τρόπο να λειτουργήσει το ίδρυμα. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε πουθενά και είναι κρίμα να κλείσει η Αγία Μαρίνα. Οι γονείς πήγαν σε διάφορα ιδρύματα, πουθενά δεν υπάρχει θέση. Και είναι παιδιά με βαριές αναπηρίες ενώ κάποια παιδιά είναι τώρα στη κλινική ΓΑΛΗΝΗ. Παλεύουμε βέβαια, ελπίζουμε ότι ο κ. Αλεξιάδης θα προσπαθήσει πολύ και ελπίζουμε και σε βοήθεια κάποιου φορέα από την Καβάλα. Είμαστε σε αναμονή ενώ η κ. Δήμαρχος δέχθηκε να μας δώσει ένα περίπτερο για να πουλάμε πράγματα των παιδιών και όποιος θέλει μπορεί να έρθει στην πλατεία Καπνεργάτη για να αγοράσει κάτι και να ενισχύσει το ίδρυμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *