Κύριο άρθροΟικονομία

Ελαστικότητα στους νόμους για τα καταστήματα εστίασης ζητά ο Κώστας Τιτόπουλος – «Η ψηφιακή κάρτα δεν μπορεί να λειτουργήσει στον κλάδο μας»

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις εστίασης στην Καβάλα με την έλλειψη προσωπικού λόγω της ψηφιακής κάρτας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο  επιχείρησης εστίασης και μέλος της παράταξης του Μ. Παπαδόπουλου «Ο Τόπος της Ζωής μας» κ. Κώστα Τιτόπουλο η κάρτα προκαλεί τεράστια προβλήματα με την προσέλκυση νέων ατόμων στις επιχειρήσεις τους. Αρχικά ο κ. Τιτόπουλος δήλωσε πως «θα ήθελα να αναφερθώ στην μοναδικότητα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος έχει έντονη εποχικότητα το καλοκαίρι και ειδικά στην περιοχή μας η οποία είναι τουριστική, όπου δυσκολευόμαστε να βρούμε προσωπικό μιας και η δουλεία -όπως και ο καιρός- ανοίγει. Επίσης τα καταστήματα μας δεν έχουν σταθερό ωράριο καθώς ο κόσμος μπορεί να έρθει μέχρι και αργά το βράδυ, κάτι που κάνει το όλο περιβάλλον ευμετάβλητο σε καθημερινή βάση. Έχουμε λοιπόν έκτακτες ανάγκες, αλλαγές προσωπικού, αντικαταστάσεις, αργοπορίες, ασθένειες και όλα τα φαινόμενα, τα οποία με η επιβολή της ψηφιακής κάρτας δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα για τα καταστήματα μας».

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ

Πρόσθεσε δε ότι «προσπαθούμε να είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι μέσα στα πλαίσια που θέτει η εφαρμογή του μέτρου αυτού, άτομα όμως τα οποία θέλουν να δουλέψουν παραπάνω μέσα στην σεζόν έρχονται αντιμέτωπα με την οργάνωση που πάει να προκαλέσει η κάρτα και δημιουργείται ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι θελκτικό για νέα άτομα στον κλάδο. Προσπαθούμε όλοι να βιοποριστούμε από τον κλάδο αυτό, τόσο το προσωπικό όσο και οι επιχειρηματίες οι οποίοι θα δώσουν δουλειά στους ανθρώπους οι οποίοι θα επιλέξουν να συνεργαστούνε μαζί μας. Το θέμα τώρα είναι ότι έχουν τοποθετηθεί τα συνδικαλιστικά όργανα ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε το μέτρο ώστε να γίνει λίγο πιο ευέλικτο για τον συγκεκριμένο κλάδο έτσι ώστε να έχουμε όλοι όφελος. Να μην ξεχνάμε ότι τα καταστήματα μας αποδίδουν τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο επιβάλλεται επί του τζίρου που δηλώνουν και το ποσό αυτό εισπράττεται από τον Δήμο στον οποίο λειτουργεί το κατάστημα. Για τον Δήμο Καβάλας, το ποσό αυτό πέρυσι ήταν 180.000 ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, παρόλα αυτά με το νέο πλαίσιο που δημιουργείται, πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να μην εισπράξουμε τζίρους γιατί θα λειτουργήσουμε λιγότερες ώρες με το ελάχιστο προσωπικό που έχουμε και δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας παρά το γεγονός ότι το θέλουμε».

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Κλείνοντας ο κ. Τιτόπουλος αναφέρθηκε στα πρόστιμα που επιβάλλει ο νόμος, τα οποία χαρακτήρισε εξαντλητικά. «Φαίνεται πως ο τρόπος με τον οποίο έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα είναι για να μας τιμωρήσουν και όχι να μας συνετίσουν, μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν προσπαθούμε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Στην συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της ΑΜ-Θ κ. Παπαδόπουλος ανέφερε το ζήτημα και είναι σημαντικό οι φορείς να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα του κλάδου μας και να ενισχύσουν τα αιτήματα μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναδιαμορφώσουμε έστω και την τελευταία στιγμή το 2025 ένα ευκολότερο πλαίσιο ώστε να εργαστούμε νόμιμα και να έχουμε την «ελευθερία» να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες που μας επιβάλλει η δουλειά».