«Εκ του Νόμου δεν μπορούμε να επέμβουμε», δηλώνει η αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου καβάλας, Μαρία Φραντζεσκάκη, σχετικά με τον άστεγο που περιφέρεται στο κέντρο της Καβάλας
Μία περίπτωση αστέγου απασχόλησε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, μία περίεργη υπόθεση. Η αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Καβάλας κ. Μαρία Φραντζεσκάκη σημείωσε ότι πρόκειται για ένα άτομο που κατάγεται από το Δροσερό Ξάνθης.
Αρχικά ξεκαθάρισε ότι «για τον συγκεκριμένο, που είχε αναφερθεί πριν αρκετό καιρό, είχε γίνει μία διερεύνηση των στοιχείων του και δεν ήταν εδώ συνέχεια. Είχε φύγει για ένα διάστημα, είχαν χαθεί τα ίχνη του και τώρα τελευταία, πριν περίπου 10 μέρες με τα πολλά κρύα, είχε εμφανιστεί ξανά. Μου αναφέρθηκε το περιστατικό, αμέσως ειδοποίησα την Αστυνομία διαμέσου της κας Κόγια, έκανε η Αστυνομία εξακρίβωση των στοιχείων, του είπαν ότι πρέπει να φύγει από το σημείο όπου βρισκόταν και ότι θα τον πήγαιναν σε ασφαλές μέρος, αλλά αυτός δεν θέλησε. Δεν είναι Καβαλιώτης, είναι από το Δροσερό Ξάνθης και έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν με εισαγγελική παραγγελία στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας. Στην πόλη μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2010, νοσηλεύτηκε το 2012 ή το 2013, έχει πολλά συμβάντα στο Αστυνομικό Δελτίο και όταν τον βάζουν σε λεωφορείο για να φύγει στην πόλη του, ξαναγυρνάει. Εδώ δημιουργεί προβλήματα με τους αστυνομικούς, δεν θέλει να φύγει από την Καβάλα, αλλά όταν κάποιος δεν είναι πολίτης, δημότης, της Καβάλας, δυστυχώς εκ του Νόμου η Κοινωνική Υπηρεσία δεν μπορεί να επέμβει. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας αν χρειαστεί. Η Κοινωνική Προστασία του Δήμου είναι μόνο για τους δημότες της Καβάλας. Είχαμε περιστατικά που ενώ ερχόντουσαν να ζητήσουν τη βοήθειά μας και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στο δικό μου γραφείο, αυτοί ήταν δημότες άλλης πόλης που αποδεικνύονταν ότι έπαιρναν επιδόματα από άλλες πόλεις και ζητούσαν κι από την Καβάλα. Γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορεί κάποιος χωρίς να ξέρει και χωρίς να γίνει εξακρίβωση στοιχείων να λέει ότι ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται. Αυτόν τον άστεγο τον προσέχουν στην Εθνική Τράπεζα. Και σύνταξη παίρνει και αδελφή που είναι Δικαστική συμπαραστάτρια έχει και ο Εισαγγελέας είναι ενημερωμένος και οι πάντες. Γίνονται μεγάλες ενέργειες, υπάρχουν άλλα περιστατικά που δεν τα γνωρίζει κανείς, που δεν δημοσιοποιούνται και δεν λέγονται γιατί δεν είναι να κάνεις πολιτική πάνω στους άστεγους και σε άλλους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Εμείς από την πλευρά μας ως Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, αν διαπιστωθεί κάποιο περιστατικό και καταγραφεί, κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να του δώσουμε βοήθεια. Όπως, τελευταία, είχε έρθει μία κυρία στο γραφείο μου, την έστειλα στην Κοινωνική Υπηρεσία, της κάναμε φορολογική δήλωση, της βγάλαμε κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, θα της δώσουμε έκτακτο βοήθημα και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Κι έτσι υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που βοηθιούνται. Την προηγούμενη χρονιά δώσαμε πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ για πολίτες οι οποίοι είχαν ανάγκη. Κατά άτομο αντιστοιχεί ένα ποσό μέχρι 600 ευρώ. Για το θέμα της στέγης κάνουμε επίσης πολλές ενέργειες».
ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ, ΠΛΕΟΝ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Επειδή ακριβώς πρόκειται για περίεργη και «προβληματική» ιστορία, η κ. Φραντζεσκάκη τόνισε ότι «γι’ αυτό, πλέον, εφόσον η Αστυνομία γνωρίζει τα στοιχεία του κι έχει γίνει εξακρίβωση, από ‘δω και πέρα αναλαμβάνει αυτή ή ίσως κι ο Εισαγγελέας. Εμείς ως Δήμος ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Μέχρι και στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης απευθυνθήκαμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, διότι αν γινόταν κάτι τέτοιο για τους πολίτες των άλλων πόλεων, όλοι θα ερχόντουσαν στην πόλη που ανοίγει την αγκαλιά της και τους δέχεται όλους. Γι’ αυτό ίσως και ο Νόμος είναι αυστηρός και δεν επιτρέπει αυτό το πράγμα».
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Στο ερώτημα αν υπάρχουν κι άλλοι άστεγοι στην πόλη, είπε ότι «υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι, αν δεν καταγραφούν και δεν είναι ψυχιατρικά περιστατικά, για τα οποία δεν μπορούμε και πάλι εμείς να επέμβουμε, αυτοί είναι καταγεγραμμένοι και δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες. Η κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι γενικά έχω 10-20 άστεγους. Ο καθένας είναι μία μεμονωμένη περίπτωση».