ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Εκκλήσεις του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού κ. Γιάννη Βύζικα, ο Οσμάν Καβάλας είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου και επίτιμος δημότης Καβάλας.

Ο κ. Βύζικας τόνισε πως “Πράγματι πρόκειται για μια στάση μας που θέλει να στηρίξει τον Οσμάν Καβάλα, επίτιμο μέλος και ιδρύματος μας”.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι με ομόφωνη της απόφαση, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητά από την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Osman Kavala!

Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης, η Επιτροπή Υπουργών θα συνεχίσει την εξέταση της υπόθεσης στην επόμενη τακτική συνεδρίασή της για την εποπτεία της εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΣΔΑ από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2020.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται, οι τουρκικές αρχές έχουν προθεσμία έως τις 11 Νοεμβρίου 2020 για να υποβάλουν σχέδιο δράσης, που θα καθορίζει τα γενικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη παρόμοιων παραβιάσεων της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο μέλλον.

Μέσα από την διεξοδική έκθεση των γεγονότων, ωστόσο, που περιλαμβάνεται στην σχετική απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, προκύπτει ανάλογα η «Οδύσσεια» του Osman Kavala, ο οποίος:

– Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Οκτωβρίου 2017 με την υποψία ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση και τη συνταγματική τάξη στην Τουρκία μέσω βίας.

– Τον Δεκέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) έκρινε ότι η κράτησή του πραγματοποιήθηκε ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων καθώς και παραβιάσθηκε το δικαίωμά του στην ελευθερία και την ασφάλεια βάσει της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

– Το Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτηση του, επιδίωκε έναν πρωταρχικό σκοπό, δηλαδή να τον φιμώσει και να αποτρέψει ανάλογη δράση άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία Επιπλέον, το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για τον έλεγχο της καταγγελίας του κ. Καβάλας δεν ήταν αρκετά «γρήγορο».

– Στις 18 Φεβρουαρίου 2020, το 30ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης αθώωσε τον κ. Καβάλα και διέταξε την απελευθέρωσή του Την ίδια ημέρα τέθηκε υπό κράτηση βάσει χωριστών κατηγοριών, για τις οποίες το εγχώριο δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωσή του στις 20 Μαρτίου.

– Τέθηκε σε προδικαστική κράτηση βάσει τρίτου συνόλου κατηγοριών στις 9 Μαρτίου αλλά υπέβαλε αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας στις 4 Μαΐου 2020, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη κράτησή του και ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν την απόφαση της ΕΣΔΑ του Δεκεμβρίου 2019.

Η απόφαση της ΕΣΔΑ έγινε οριστική στις 11 Μαΐου 2020 όταν το ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε αίτημα των τουρκικών αρχών να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο κ. Βύζικας πρόσθεσε πως “Έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ζητάει να εφαρμόσει η γείτονα χώρα της Τουρκίας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό ζητάει και μόνο. Εμείς είχαμε και μια αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω ιού, πολλοί εγκληματίες βγήκαν έξω αλλά ο Οσμάν έμεινε κλεισμένος. Εμείς θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας μια και πρόκειται για παγκόσμιο θέμα και ας ελπίζουμε συνέχεια ο επίτιμος δημότης μας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αντέξει αυτή την πολύ μεγάλη δοκιμασία. Φυλακή χωρίς λόγο Είναι ένα δράμα που πρέπει να τελειώσει κάποτε. Για αυτό ελπίζουμε να αντέξει ο Οσμάν”.  Ο κ. Βύζικας κατέληξε  θυμίζοντας ότι λόγω ιού και το Ινστιτούτο αναμένει τις εξελίξεις για τις επόμενες δράσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *