Εκδήλωση του Δήμου καβάλας για τον Απόστολο των Εθνών

Συνέντευξη για την γνωστοποίηση της μεγάλης εκδήλωσης για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο  στο κοινό της Καβάλας που θα γίνει το τριήμερο 6-9 Μαΐου δόθηκε χθες το μεσημέρι από τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη κ. κ. Προκόπιο , την Δήμαρχο Καβάλας  κ. Τσανάκα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ.  Μαρκόπουλο και τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου κ. Κακάρα. Είναι παγκόσμια γνωστό ότι η Καβάλα αποτέλεσε το αρχικό ορμητήριο του Αποστόλου Παύλου για την διάδοση του Ευαγγελίου στην Καβάλα και την Ελλάδα γενικότερα είπε η κ Τσανάκα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά  «Για να τμήσουμε την καίρια αυτή σημασία που έχει η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή  μας για την ευρωπαϊκή ιστορία , με αφορμή την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCKO ,σχεδιάσαμε εδώ και ένα χρόνο την διοργάνωση μιας μεγάλης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, ισάξιας του λαμπρού ονόματος του πολιούχου μας. Ο στόχος και η επιθυμία μας είναι η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός για τη πόλη.  Η διοργάνωση αυτή είναι μια συλλογική προσπάθεια που αποτέλεσε έμπνευση του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας κ Γιάννη Κακάρα στον οποίο αξίζουν όλα τα εύσημα. Όσο  η Ι.Μ.Φ.Ν.Θ όσο και η Αντιπεριφέρεια Καβάλας με την συμβολή του κ  Μαρκόπουλου, αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Συνολικά 16 Μουσικά Σχολεία απ όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από 800 μαθητές, εκλεκτοί καλλιτέχνες και σημαντικά ονόματα της Βυζαντινής και Λόγιας Μουσικής, για τρείς μέρες θα χρωματίσουν μουσικά την πόλη μας σε μια γιορτή που ποτέ ο Δήμος Καβάλας δεν φιλοξένησε».

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Ο Σεβασμιώτατος κ . κ Προκόπιος  είπε πως «από μέρους της Μητροπόλεως , με τον αποκαλυπτικό τίτλο «άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» κάθε τι οργανώνεται και έχει τις ρίζες του στο ιστορικό γεγονός της πρώτης επισκέψεως του Μεγάλου Αποστόλου Παύλου στον τόπο μας , μέσα στο πλαίσιο της θεϊκής του προνοίας για την σωτηρία του ανθρώπου και την διάδοση της πίστης που σώζει και αγιάζει κάθε τι που προγραμματίζεται, δεν μπορεί να ευλογείται και με κάθε τρόπο να ενισχύεται.  Και τα κίνητρα είναι σπουδαία και οι σκοποί για τον τόπο μας, για την Ορθοδοξίας μας. Η επιστροφή στις πηγές μας είναι ευεργετική, γι αυτό κ αι αγκαλιάζουμε την ευεργετική πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και το Δήμου πρωτίστως και στηρίζουμε την προσπάθεια συμμετέχοντας κατά το δυνατόν. Στο παρελθόν είχαμε την εβδομάδα του Αποστόλου Παύλου, όμως με την πάροδο του χρόνου περιοριστήκαμε στο καθιερωμένο τριήμερο εορτασμών. Τώρα είναι μια ευκαιρία να επανέλθουμε σ αυτή την προγραμματισμένη οργάνωση εκδηλώσεων που θα προβάλλουν τον ιστορικό μας τόπο».

 

 

ΘΕΣΜΟΣ

Ο κ. Μαρκόπουλος από την πλευρά του εξήρε την σπουδαιότητα της διοργάνωσης, λέγοντας πως «σκοπός είναι να δρομολογήσουμε ως πόλη είναι η παρουσία του Αποστόλου Παύλου να εναρμονιστεί με όλο τον ετήσιο κύκλο στην πόλη μας. Πάντα θα υπενθυμίζουμε αυτό το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό γεγονός  το οποίο χαρακτήρισε την παγκόσμια ιστορία.  Συνεχάρη όλους του ς παράγοντες για την πρωτοβουλία αυτή που πιστεύω ότι θα πετύχει  και πως θα το δρομολογήσουμε ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να επαναλαμβάνεται πάντα με επιτυχία».

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τέλος ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ Γιάννης Κακάρας ευχαρίστησε  όλους όσους υποστήριξαν αυτή την ιδέα.  Όπως τόνισε «Μουσικά σχολεία απ όλη την Ελλάδα θα έρθουν στην πόλη μα για να παρουσιάσουν έργα από την Ορθόδοξη Παράδοση, ψάλλοντας στην Θεία Λειτουργία σε επιλεγμένες ενορίες της πόλης μας , όπως επίσης και τα συμμετέχοντα μουσικά σχολεία θα παρουσιάσουν έργα της παραδοσιακής μας μουσικής την Δευτέρα το πρωί σε διάφορες τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, όπου ακροατές και θεατές θα είναι η τοπική κοινωνία και μαθητές Είναι μια δράση παιδαγωγική, όπου συμμετέχει  όλη η πόλη και αυτός είναι και ο σκοπός.

Παράλληλα θα γίνουν διαλέξεις και σεμινάρια , διακεκριμένους στο είδος τους, όπως  είναι ο Γρηγόριος Στάθης, ο Θεόδωρος Αντωνίου ,η Μαρία Αλεξάνδρου και άλλοι πολλοί.

Το Σάββατο 6 Μαΐου θα γίνει μια μεγάλη συναυλία προς τιμή των προσκεκλημένων την Κυριακή το πρωί τα μουσικά σχολεία θα ψάλλουν σε ναούς την Θεία Λειτουργία .Την Δευτέρα το πρωί θα παρουσιάσουν παραδοσιακή μουσική σε επιλεγμένα σημεία της πόλης μας και την Δευτέρα το βράδυ σε μια συναυλία όλα τα συμμετέχοντα μουσικά σχολεία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα παρουσιάσουν έργα παραδοσιακής μουσικής, όπως και Βυζαντινά κείμενα διαβάσει ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος. Επί σκηνής θα βρίσκονται 400 χορωδοί και 300 εκτελεστές μουσικών οργάνων. Είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη εκδήλωση και μακάρι να υποστηριχθεί και να γίνει ένας νέος θεσμός στην πόλη μας. Για μας είναι πολύ σημαντικό ως παιδαγωγοί, να φέρουμε κοντά τα παιδιά  σ αυτό το είδος μουσικής . Αυτό κινητοποιεί τους μαθητές μας και δίνει κίνητρα για να ασχοληθούν με ένα είδος μουσικής που δεν είναι το πιο εύκολο».

 

ΜΑΘΗΤΕΙΑΔΑ

Η κ. Τσανάκα συμπλήρωσε πως «το βράδυ της Παρασκευής  5 Μαΐου που θα είναι εδώ τα μουσικά σχολεία απ όλη την χώρα, έχουμε παράλληλα και την «Λευκή Νύχτα» Φανταστείτε ότι νωρίς το βράδυ θα γίνει η τελετή λήξη της «Μαθητειάδας της Περιφέρειας» Η Μαθητειάδα είναι ένα είδος αγώνων που μιμείται την Ολυμπιάδα και η Καβάλα διεκδίκησε και πήρε τους κολυμβητικούς αγώνες. Αντί για την Αλεξανδρούπολη την πήρε η Καβάλα. Το βράδυ θα γίνει η τελετή λήξης στην κεντρική πλατεία της πόλης. Φανταστείτε μια «Λευκή Νύχτα» με όλα αυτά τα παιδιά στην πόλη. Η ζωντάνια θα περισσέψει».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση