ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ειρηνική διαμαρτυρία των προσφύγων στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου την Τρίτη για το πρόβλημα της θέρμανσης

Διαμαρτυρία προσφύγων είχαμε προχθές στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου λόγω του προβλήματος θέρμανσης που αντιμετωπίζουν. Από πλευράς των Γιατρών του Κόσμου η κ. Άννα Γιοβανιού σε δηλώσεις της ανέφερε ότι το πρόβλημα λύθηκε μετά τις δεσμεύσεις του κ. Ιωσήφ Αλεξανδρίδη, εκπροσώπου του Υπουργού Μετανάστευσης.  Ο κ. Αλεξανδρίδης επισκέφθηκε το Στρατόπεδο και είχε συνομιλία με τους πρόσφυγες.

Στις δηλώσεις της η κ. Γιοβανιού σημείωσε πως «τους είχαν υποσχεθεί εδώ και ένα μήνα περίπου ότι θα υπάρχουν θερμαντικά σώματα στις σκηνές για να ζεσταίνονται γιατί υπάρχουν γυναίκες έγκυες και πολλά μικρά παιδιά. Μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτό αυτό, οπότε την Τρίτη αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο, ήρεμα και ειρηνικά, δεν επέτρεψαν σε καμία ΜΚΟ να μπει στο χώρο και να κάνει ιατρείο ή οτιδήποτε άλλο. Το μεσημέρι επισκέφθηκε τη δομή ο κ. Αλεξανδρίδης, ο υπεύθυνος του υπουργείου Μετανάστευσης και βρέθηκε λύση. Σήμερα (σ.σ. χθες) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα έχει στο καμπ τα αερόθερμα τα οποία χρειάζονται για τη θέρμανση και θα επισκεφθεί επίσης και το χώρο ένας κύριος για τα ποντίκια τα οποία εμφανίστηκαν από τη μέρα που αρχίσανε να επισκευάζονται οι νέες δομές που θα φιλοξενηθούν και πιστεύω θα υπάρξει μια ειρηνική λύση. Το πρόβλημα με τα ποντίκια δημιουργήθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ο Στρατός έχει φέρει ειδικές παγίδες και έχει βάλει και κάποιες κολλητικές ταινίες, μέχρι στιγμής είπαν ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα».

ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Πρόσθεσε πως «από κει και μετά ο κ. Μουζάλας σε επικοινωνία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πρότεινε κάποιοι από αυτούς να πάνε σε ξενοδοχεία. Η πληροφόρηση η τελευταία που είχαμε το βράδυ της Τρίτης είναι ότι οι περισσότεροι προτιμούν να μείνουν στο χώρο του Ασημακοπούλου και να μη φύγουν από κει για να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Δεν είναι μόνο η ιατρική κάλυψη, είναι και το θέμα της Ύπατης Αρμοστείας με την οποία κανονίζουν τις υπηρεσίες ασύλου, είναι η οργάνωση που κάνει μαθήματα στα παιδιά αγγλικά και αραβικά, είναι πολλά αυτά τα οποία θα χάσουν σε περίπτωση που φύγουν από το χώρο του Ασημακοπούλου. Αυτή τη στιγμή είναι 89 άτομα και κυρίως είναι παιδιά και γυναίκες, είναι γύρω στα 50 παιδιά».

ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ

Ξεκαθάρισε δε πως «το κλίμα είναι ήρεμο, από την πρώτη στιγμή δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους, είναι ήσυχοι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μαζί τους. Οι περισσότεροι από αυτούς θα φύγουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί είναι μονογονεϊκές οικογένειες και θα γίνει επανασύνδεση με οικογένειες που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η πληροφόρηση που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι αναμένονται στην Καβάλα 90 οικογένειες και 20 ασυνόδευτα παιδιά από το Χέρσο Κιλκίς. Αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να ετοιμαστούν οι δομές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *