Κύριο άρθροΠολιτική

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Καβάλας για το 2018 ύψους 64 εκ. ευρώ

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Καβάλας για το 2018 ύψους 64 εκ. ευρώ. Η έγκριση έγινε κατά πλειοψηφία καθώς η αντιπολίτευση τον καταψήφισε. Εξηγήσεις έδωσε με δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Καλανταρίδης, σημειώνοντας πως «ψηφίστηκε την Πέμπτη ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2018 του Δήμου Καβάλας και βέβαια εν συνεχεία και των υπόλοιπων νομικών προσώπων όπως λέει ο νόμος. Ο προϋπολογισμός τον οποίο καταθέσαμε προς ψήφιση και τελικά εγκρίθηκε, συντάχθηκε ουσιαστικά βάσει οδηγιών που έρχονται με ΚΥΑ και είναι δεσμευτικές. Το τι ακριβώς θα προϋπολογίσουμε δηλαδή στα έσοδά μας είτε αυτά προέρχονται από την κεντρική διοίκηση είτε από τα ιδία έσοδα του δήμου, καθορίζονται εκ των προτέρων από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Άρα δεν τα προϋπολογίζουμε ώστε να βγάλουμε τα νούμερα που θέλουμε εμείς όπως μας αρέσει, γιατί είναι ένα επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε πολύ από την αντιπολίτευση ότι τα νούμερα που βάζετε δεν ισχύουν, παρότι δεν τα αποφασίζουμε μόνοι μας. Τα νούμερα βγαίνουν με συγκεκριμένους τύπους τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε και βέβαια πριν φέρουμε τον προϋπολογισμό μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ελέγχεται από το παρατηρητήριο για το αν όντως εμείς φροντίσαμε να εφαρμόσουμε αυτήν την υπουργική απόφαση ή βάλαμε τα δικά μας νούμερα. Άρα ελέγχθηκε ο προϋπολογισμός μας, εγκρίθηκε και μετά ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο άρα δεν στέκει κανένα απολύτως επιχείρημα ότι τα νούμερα τα οποία υπάρχουν στον προϋπολογισμό είναι ότι να ΄ναι».

ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Συμπλήρωσε πως «στον προϋπολογισμό του 2018 σίγουρα υπάρχουν οι ανελαστικές δαπάνες οι οποίες είναι υποχρεωτικές. Ως γνωστόν είναι οι μισθοδοσίες, οι συντηρήσεις που προβλέπονται σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το δήμο, βεβαίως έχει ενταχθεί αυτό το μεγάλο πρόγραμμα για την ανανέωση του εξοπλισμού της καθαριότητας κυρίως ότι έχει να κάνει με τα οχήματα. Από κει και πέρα κάποια χαρακτηριστικά σημεία είναι ότι για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Καβάλας έρχεται να ενισχύσει τα ποσά με τα οποία ουσιαστικά επιχορηγεί τις Σχολικές Επιτροπές τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από τις 120 χιλιάδες που δώσαμε ανά επιτροπή μέσα στο 2017 το αυξάνουμε στις 220 χιλιάδες σε έκαστη λόγω του ότι πλέον αυτά τα χρηματικά ποσά τα οποία αποστέλλουν από την κεντρική διοίκηση δεν φτάνουν. Πολλές από τις δαπάνες που ανήκουν εκεί μετακυλίονται στους δήμους επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Άρα λοιπόν ερχόμαστε εκεί να καλύψουμε αυτό το κενό που δημιουργείται στη λειτουργία των σχολείων. Επίσης στον κοινωνικό τομέα που ο Δήμος Καβάλας βοηθάει τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη με όποιον τρόπο μπορεί είτε αυτό λέγεται έκτακτο επίδομα βοήθειας που φτάνει για τον επόμενο χρόνο πλέον στις 100 χιλιάδες ευρώ, να θυμίσω ότι το 2014 ήταν στις 25 χιλιάδες ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν ερχόμαστε και αυξάνουμε το ποσό όσο χρειαστεί για να τις καλύψουμε».

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Ο κ. Καλανταρίδης πρόσθεσε πως στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις στο κομμάτι αθλητισμού για τους αθλητικούς χώρους, εξοπλίζοντας με ότι είναι απαραίτητο. Επίσης για τις υπηρεσίες του δήμου σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε ότι έχει να κάνει με τη μηχανογράφηση, το ποσό ανέρχεται στις 140 χιλιάδες ευρώ. Αφορά στην προμήθεια δύο ειδικών λογισμικών που θα συμβάλουν στην άμεση πρόσβαση στην οικονομική διαχείριση του δήμου από το σπίτι του κάθε δημότη για να βλέπει τη δική του εικόνα σε σχέση με το δήμο. Επίσης αφορούν στην ηλεκτρονική διακίνηση αλληλογραφίας για να εκλείψει η χαρτούρα που διακινούν οι υπηρεσίες του δήμου. Τέλος ανέφερε πως υπάρχει ένα μικρό πλεόνασμα που από κει πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τόσο τον εξοπλισμό της καθαριότητας αλλά και να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία για τις 112 προσλήψεις που προβλέπονται κι έχουν εγκριθεί για τον τομέα της καθαριότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *