ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Είναι φαινόμενο των καιρών η εμφάνιση πληθώρας εντόμων κάμπιας» δηλώνει ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Α.Μ.  Ζαφείρης Μυστακίδης

Πολλά τα παράπονα των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα από την ύπαρξη καμπιών που έχουν κατακλίσει και τις κατοικίες τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Α.Μ. κ. Ζαφείρη Μυστακίδη το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς με οικολογικά σκευάσματα.

Όπως τόνισε αρχικά «Έχουν κάνει την εμφάνιση τους στον Αμυγδαλεώνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, κάμπιες, που έχουν σημαντικό ξενιστή το πουρνάρι. Βέβαια είναι πολυφάγο έντομο και πιάνει και άλλες καλλιέργειες.

Σε κάποιες χρονιές το έντομο αυτό μπορεί να έχει έξαρση, όπως φέτος για παράδειγμα, όπου ήταν οι κλιματικές συνθήκες τέτοιες που επηρέασαν την όλη κατάσταση και έφεραν μεγαλύτερο αριθμό εντόμων στην επιφάνεια. Οι υγρασίες και οι ζέσεις βοήθησαν πολύ την άνοιξη ενώ είναι καθοριστικοί οι πληθυσμοί της προηγούμενης χρονιάς.

Αυτό το έντομο έχει μια ομοιομορφία. Τοποθετούν τα έντομα τα αβγά τους στους ξενιστές και χωρίς να εκκολαφθούν όλο τον χρόνο, επωάζονται για μια χρονιά και βγαίνουν μετά.

Επωάζονται δηλαδή τη μια χρονιά και μετά προχωρούν παραπέρα. Δεν είναι βέβαια έντομα που κάνουν ζημιά και πρέπει να σημειωθεί ότι σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε ορεινούς όγκους, υπάρχουν πολλά τέτοια έντομα και εντός των οικισμών!

Υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, ενώ πριν χρόνια στην Χαλκιδική σε μια έκταση 10 χιλιάδων στρεμμάτων έγινε μια πιλοτική προσπάθεια καταπολέμησης αυτών των εντόμων από κάποιους συναδέλφους ερευνητές. Έκαναν πιλοτικό πρόγραμμα ψεκασμών με ένα βιολογικό σκεύασμα με πολύ καλά αποτελέσματα».

ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Στη βιβλιογραφία αυτό που υπάρχει μέχρι τώρα είναι ότι ο μοναδικός τρόπος καταπολέμησης σε μια τόσο μεγάλη και εκτεταμένη περιοχή είναι με ένα τέτοιο βιολογικό σκεύασμα.

Τώρα το έντομο σαν έντομο μπορεί να δημιουργήσει όχληση με την παρουσία του και υπάρχουν αντιδράσεις πιο έντονα όταν μιλάμε για ευαίσθητα άτομα. Αυτά αντιμετωπίζονται ως έντομα υγειονομικής φύσεως και από εκεί και πέρα εφαρμόζεται η χρήση κάποιων εγκεκριμένων σκευασμάτων υγειονομικής σημασίας.

Με τις απαραίτητες διαδικασίες προχωράμε έτσι και αυτή η παρουσία εντόμων υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Βέβαια αυτά τα έντομα έχουν και μια ακόμη επίπτωση στους κτηνοτρόφους κυρίως μια και πλήττοντας τα πουρνάρια, δεν έχουν ζωοτροφή και αναγκάζονται να αγοράσουν επιπλέον τροφή, γεγονός που ανεβάζει γενικά το κόστος στη κτηνοτροφία.

Βέβαια αυτά τα πουρνάρια επανέρχονται. Σε δύο μήνες επανέρχονται τα πουρνάρια και είναι και πάλι αξιοποιήσιμα. Η κλιματική αλλαγή φέρνει διάφορα. Ευτυχώς δεν είναι κάτι σοβαρό. Απλά η φύση έτσι λειτουργεί και αμύνεται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *