Κύριο άρθροΠολιτική

«Είμαι εδώ για να λέω αυτά που συμβαίνουν», δήλωσε ο οικονομολόγος- εργατολόγος, Γιώργος Ρωμανιάς, για το θέμα των συντάξεων

 

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Καβάλας διοργάνωσε την Πέμπτη στην αίθουσα Ν. Μάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, εκδήλωση- συζήτηση με θέμα «Εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο Συνταξιοδοτικό». Βασικός εισηγητής  ήταν  ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος- εργατολόγος, τ. Γ.Γ. Κοινωνικών. Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στην μείωση των συντάξεων και τα προβλήματα που θα προκύψουν την επόμενη χρονιά.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι μία εκδήλωση την οποία έχει οργανώσει το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Στην εκδήλωση αυτή θα κάνουμε μία ανάλυση του σημερινού δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος. Θα πούμε τι ακριβώς έχει αλλάξει και βέβαια στη συνέχεια θα υπάρξει η δυνατότητα συζήτησης, να υποβληθούν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες. Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να έχουν γενικό περιεχόμενο αλλά μπορούν να φτάσουν και σε ατομικό- προσωπικό επίπεδο. Θα πρέπει, δηλαδή, να εξηγήσουμε στον κόσμο αν έχει ή δεν έχει τη δυνατότητα θεμελιωμένου συνταξιοδοτικού δικαιώματος και επομένως μπορεί να φύγει ή δεν μπορεί, ανάλογα. Και βεβαίως, εκείνους που έχουν ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα, που παραμένει θεμελιωμένο και μετά το Νόμο του ’15, θα πρέπει να τους εξηγήσουμε αν τους συμφέρει ή δεν τους συμφέρει τον καθένα ατομικά ή την καθεμιά ατομικά, να αποχωρήσει ή να παραμείνει στην υπηρεσία».

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

Για την προσέλευση που υπάρχει στις ανάλογες εκδηλώσεις του που γίνονται ανά την Ελλάδα, είπε ότι «οι εκδηλώσεις, πράγματι, γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Στις περισσότερες η προσέλευση είναι εντυπωσιακή. Προ ημερών στην Πάτρα ήταν 2 χιλιάδες άτομα. Υπάρχει αυτήν τη στιγμή μία ευαισθητοποίηση του κόσμου. Τώρα, βέβαια, εξαρτάται και από την ημέρα και την ώρα που γίνεται η εκδήλωση».

«ΛΕΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ»

Συνέχισε τονίζοντας ότι «εγώ δεν είμαι για να λέω ούτε καλά, ούτε άσχημα νέα. Είμαι για να λέω αυτά που συμβαίνουν. Ο καθένας κρίνει αν είναι καλά ή όχι. Εγώ δεν κάνω χαρακτηρισμούς. Λέω, απλώς, αυτά που συμβαίνουν και σήμερα αυτά θα πω. Τι έχει νομοθετηθεί. Κι ο καθένας θα κρίνει αν αυτό που έχει νομοθετηθεί, αυτό που ισχύει κι αυτό που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019, είναι καλό ή δεν είναι καλό. Βέβαια, μην περιμένετε ο άλλος που έχει πάρει τη σύνταξή του πριν 30 χρόνια, γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, πήρε τη σύνταξη πριν 30 χρόνια νόμιμα, με την ισχύουσα τότε νομοθεσία και έρχεται σήμερα και λέει θα την υπολογίσω ξανά τη σύνταξή σου με τη σημερινή νομοθεσία. Το είπα προ ημερών στις Βρυξέλλες, σε μία εκδήλωση για το ασφαλιστικό και έγινε πηγαδάκι απ’ όλους τους Ευρωπαίους, με είχαν βάλει στη μέση και έλεγαν «το καταλάβαμε καλά; Συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα;». Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι στην Ελλάδα, πήρε σύνταξη ο άλλος προ 30 ετών και μετά 30 χρόνια άλλαξε ο Νόμος και του λένε «θα σου υπολογίσουμε ξανά τη σύνταξη». Είναι καλά νέα αυτά; Είναι δυνατόν να είναι καλά νέα; Καλό νέο είναι ότι από 1 Ιανουαρίου του 2019 όλες οι συντάξεις θα έχουν μέχρι 18% μείωση, κύριες και επικουρικές;».

«ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Στην ερώτηση για το πού είναι αυτήν τη στιγμή, από πολιτικής πλευράς, είπε ότι «ο Γιώργος Ρωμανιάς δέχθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πρόσκληση για να μετάσχει στην Κυβέρνηση. Επανειλημμένως. Στο τέλος αποδέχθηκα την πρόσκληση, έμεινα 5 μήνες στο υπουργείο. Όταν μου έφερε το νομοθέτημα που μετά πήρε τον αριθμό 4336, εγώ δήλωσα ότι τέτοιο νομοθέτημα δεν μπορώ να περάσω. Και υπέβαλλα την παραίτησή μου κι έφυγα από το υπουργείο. Τώρα δεν ανήκω πουθενά. Ανήκω στην κοινωνία. Το τι θα ψηφίσω θα το δω όταν γίνουν εκλογές αλλά το πρόβλημα του λαού δεν είναι τι θα ψηφίσει ο Ρωμανιάς».

** Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Τάσος Ιωαννίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την  επιτυχία της εκδήλωσης καθώς η συμμετοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ ο ομιλητής  ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *