Είκοσι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναμένεται να μεταφερθούν στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου στην Καβάλα

Εντός των ημερών αναμένεται να μεταφερθούν στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου Καβάλας είκοσι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που θα είναι υπό την εποπτεία του Ερυθρού Σταυρού, όπως έκανε γνωστό η εκπρόσωπος των Γιατρών Κόσμου στην Καβάλα κ. Άννα Γιοβανιού, αν και ακόμα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις της η κ. Γιοβανιού σημείωσε πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το υπουργείο. Επέστρεψαν τα άτομα που βρισκότανε στο Νομό Σερρών από το πρώην καμπ της Καβάλας. Ήδη την Τετάρτη έφυγαν κάποια άτομα για Γερμανία, συνεχίζουν και την επόμενη βδομάδα να ταξιδεύουν, φεύγουν δηλαδή οι περισσότεροι από αυτούς για χώρες της Ευρώπης, είναι γυναίκες μόνες με παιδιά και φεύγουν για επανασύνδεση με τις οικογένειές τους. Η ενημέρωση όμως από το υπουργείο την Τετάρτη συγκεκριμένα που μίλησα μαζί τους είναι ότι δεν υπάρχει ημερομηνία που πρόκειται να έρθουν καινούρια άτομα. Είτε τα είκοσι ασυνόδευτα που περιμένουμε είτε τα άλλα 300 άτομα. Προς το παρόν αυτοί οι οποίοι υπάρχουν εδώ φεύγουν σιγά σιγά για Ευρώπη. Στο Ασημακοπούλου ήταν 71 άτομα, την Τετάρτη έφυγαν τρεις, έμειναν 68. Από βδομάδα περιμένουμε να φύγουν άλλα 7 ή 8 άτομα νομίζω, όσο πάει ο πληθυσμός μειώνεται. Ίσως περιμένουν να φύγουν αυτοί για να φέρουν καινούριους, δεν ξέρω ποιο είναι το πρόγραμμα του υπουργείου, δεν μπόρεσαν να με ενημερώσουν».

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Όσον αφορά τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου η κ. Γιοβανιού σημείωσε πως «από ότι μας λένε όσοι το έχουν επισκεφθεί και άτομα του υπουργείου και άτομα άλλων οργανώσεων που έχουν επισκεφθεί κι άλλα καμπ σε όλη την Ελλάδα, πιστεύουν πως είναι ότι καλύτερο έχει δημιουργηθεί. Πρόκειται για 72 διαμερίσματα αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε πέντε άτομα σε κάθε διαμέρισμα, για εφτά είναι βασικά ο χώρος, αλλά οι περισσότερες οικογένειες είναι τεσσάρων και πέντε ατόμων, λίγες είναι αυτές που έχουν εφτά η περισσότερα άτομα. Ο δικός μας χώρος ήταν διαμορφωμένος από την αρχή, δεν χρειάστηκε άλλη παρέμβαση, υπήρχε από την αρχή. Απλώς δόθηκαν κάποια γραφεία στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Μας ενημέρωσαν ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα αναλάβει τα ασυνόδευτα μέσα στη δομή. Ήρθαν πριν λίγες μέρες οι κύριοι του Ερυθρού Σταυρού κι είδαν τους χώρους, αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για τα ασυνόδευτα παιδιά αποκλειστικά, με μάγειρες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, με εκπαιδευτικούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση