«Δύσκολος ο χειμώνας για τους ανθρώπους της λαϊκής αγοράς» δηλώνει ο πρόεδρος  του Σωματείου των παραγωγών  Παναγιώτης Δημητρακές

Ένας νέος κανονισμός εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής  του Δήμου Καβάλας για τις Λαϊκές Αγορές Καβάλας σε μία προσπάθεια ευπρεπισμού των  έτσι ώστε να υπάρχουν κοινές τέντες και ομοειδείς πάγκοι. Ο πρόεδρος  του Σωματείου των παραγωγών κ. Παναγιώτης Δημητρακές έκανε σχετικές δηλώσεις τονίζοντας ότι   «Εμείς είχαμε αρχικά κάποιες αντιρρήσεις για το νέο κανονισμό λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Για παράδειγμα εμείς θέλουμε να παραμείνουν τα αμάξια μας πίσω από τους πάγκους ώστε σε περίπτωση κακοκαιρίας να μπορούμε εύκολα να μαζέψουμε τα πράγματα μας.

Έτσι και αλλιώς τα αμάξια από πίσω δεν ενοχλούν. Μόνο στις Κρηνίδες στην εκεί Λαίκή Αγορά  μπορούν να μείνουν τα αμάξια. Στην Καβάλα σαφώς και δεν μπορεί να γίνει αυτό αφού δεν χωρούν αμάξια και φορτηγά. Και δεν θα είναι και ωραία η εικόνα άλλωστε.

Όσο για τις τέντες, δεν μπορεί να έχουμε όλοι λευκές τέντες. Σε όλη την Ελλάδα σχεδόν, οι δήμοι από το βράδυ στήνουν  τις τέντες και βάζουν οι άνθρωποι την άλλη μέρα τους πάγκους τους και γίνεται ένα ομοιόμορφο παζάρι. Αυτό γίνεται και στη γειτονική Ξάνθη. Εδώ πέρα τώρα, δεν μπορεί να γίνει αυτό, Είμαστε μέσα στο πάρκινγ. Θα δεχθεί ο μισθωτής να σταματήσει να δουλεύει το πάρκινγκ του άλλη μια ημέρα;

Εδώ όλα γίνονται γρήγορα. Από τα χαράματα στήνουμε τον πάγκο ώστε όλα να είναι έτοιμα. Γύρω γύρω αν δει κανείς βλέπει πράσινες, κόκκινες ομπρέλες. Και από την άλλη δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον άλλο να φτιάξει μια τέντα. Και δη τώρα εν καιρώ κρίσης.

Εδώ μια ομπρέλα στοιχίζει 300 – 400 ευρώ. Πως θα φτιάξουμε και άλλες τέντες; Με τι χρήματα;».

ΘΕΣΕΙΣ

Αναφορικά με τις θέσεις των παραγωγών και των πωλητών στις Λαϊκές Αγορές του Νομού Καβάλας  δήλωσε ότι  «Οι Κρηνίδες είναι μικρό παζάρι και δεν πάει πολύς κόσμος. Εμένα δεν με συμφέρει να σηκωθώ από την Χρυσούπολη και να πάω στις Κρηνίδες. Και το ίδιο ο άλλος από τις Κρηνίδες δεν έρχεται στο παζάρι της Χρυσούπολης. Το κόστος είναι μεγάλο, το παζάρι είναι μικρό και δεν συμφέρει. Έτσι γίνεται παντού. Ο κόσμος είναι λίγος και δεν έχει για εμάς νόημα να πηγαίνουμε σε τόσο μικρές λαϊκές. Όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που πλέον επιλέγουν ως παραγωγοί  τις λαϊκές. Και όταν το εμπόριο είναι πια ελεύθερο όλα αλλάζουν. Εμείς θέλουμε μια ολοκληρωμένη λαϊκή και τίποτε άλλο. Δεν θέλουμε άλλωστε να αλλάξει κάτι. Είμαστε καλά όπως είμαστε. Και στην Καβάλα και στα μικρά τα παζαράκια είμαστε καλά. Άλλωστε τα παζάρια είναι καλά, έχουν το προβλεπόμενο στήσιμο. Και τα ομοειδή πάνε μαζί. Οι έμποροι είναι ξεχωριστά, οι μικροί είναι ξεχωριστά. Όλα είναι σύμφωνα με το νόμο και έτσι πρέπει να μείνουν. Άρα δεν υπάρχει κάποιος που να ξέρει καλύτερα από εμάς τι πρέπει να γίνει. Η λαϊκή μπορεί  καθορίζεται από εμάς για το πώς θα λειτουργεί, γιατί εμείς ξέρουμε το περιβάλλον, τις ιδιαιτερότητες και τα πάντα. Και σαφώς χρειάζονται κανόνες. Ας μας κάνουν και γραμμές εκεί όπου στήνουμε τους πάγκους μας, και μετράμε με το μέτρο στις 4 το πρωί να βρούμε τα όρια μας»….

ΜΙΚΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

Να σημειώσουμε τέλος ότι στην Λαϊκή  Αγορά  της Πέμπτης  στην Καβάλα δεν είχε και τόσο δουλειά όπως ίσως θα ήθελαν. «Όσοι δεν ήρθαν την Πέμπτη καλά έκαναν και δεν ήρθαν. Δώρο άδωρο για εμάς αυτή η λαϊκή,.  Άλλωστε φέτος ο χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος για εμάς. Χιόνια, κρύο, βροχές και εμείς καθίσαμε εδώ και κρατήσαμε την αγορά όρθια. Λειτουργούσε κανονικά έστω με λίγους πάγκους,  αλλά κανονικά. Δύσκολος για εμάς ο φετινός χειμώνας. Και αυτό το πράγμα έπρεπε να το σεβαστούν. Όχι να μας απορρίψουν έτσι απλά. Ένα αίτημα είχαμε μόνο. Μια Κυριακή ζητήσαμε και μας την αρνήθηκαν. Είπαμε την Κυριακή 26 Μαρτίου να είμαστε ανοικτά λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου…. Μας την απέρριψαν την πρόταση γιατί έτσι λέει ο νόμος. Δικαίως!!! Θα μπορούσαν όμως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μας βοηθήσουν λιγάκι για να κάνουμε και εμείς κάτι» κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση