Δικαιώθηκε ο Δήμος Θάσου κατά της προσφυγής του επιχειρηματία εξόρυξης μαρμάρων Χαριτόπουλου για μία αδειοδότηση λατομείου στην περιοχή Σαλιάρα
Δικαιώθηκε ο Δήμος Θάσου κατά της προσφυγής του επιχειρηματία εξόρυξης μαρμάρων κ. Χαριτόπουλου για μία αδειοδότηση λατομείου στην περιοχή Σαλιάρα. Ο δήμαρχος Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε πως δικαιώθηκε συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Επιτροπή του Άρθρου 152.
Αναλυτικά στις δηλώσεις του σημείωσε πως «ήταν αναμενόμενο ότι καλώς έπραξε η Πολιτεία, καλώς έπραξαν οι υπηρεσίες που ελέγχουν τις αποφάσεις και κυρίως η Αποκεντρωμένη που έκανε αποδεκτή την προσφυγή της εταιρίας Μοσχούς, ούτως ώστε να μη δίνεται και να μη δίνονται λατομεία σε περιοχές που είναι αναδασωτέες και έχει υπάρξει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. Για την ιστορία το επίμαχο σημείο το οποίο απορρίφθηκε η προσφυγή της εταιρίας Χαριτόπουλος στην Επιτροπή του Άρθρου 152, ούτε λίγο ούτε πολύ μέσω αυτής της προσφυγής ζητούσε να του δοθεί το δικαίωμα να εγκατασταθεί σε περιοχή όπου στο παρελθόν ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχε παράνομη εξόρυξη, είχε αποβληθεί σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δασαρχείου και είχε κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα. Νομίζω ότι ήταν η απλή λογική η σωστή ερμηνεία του νόμου και ο προσανατολισμός στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πάταξης κάθε αυθαίρετης δραστηριότητας μέσα στο δάσος».
ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ
Ο Δήμαρχος Θάσου πρόσθεσε με νόημα ότι «Με τη δική μας επιμονή, με τις δικές μας επίμονες εισηγήσεις, είχαμε κι εμείς πολύ σημαντικό ρόλο στο να αλλάξει ο λατομικός νόμος για όλη την Ελλάδα και να μνημονεύεται και η υπόγεια εκμετάλλευση των λατομείων. Κάτι που δεν το ήθελαν οι λατόμοι, κάτι που είναι πιο δαπανηρό, όμως είναι μια διαδικασία η οποία προσβάλει λιγότερο το επιφανειακό δάσος, βεβαίως χρειάζεται υψηλή τεχνολογία, χρειάζεται υψηλότερη δαπάνη, αφήνει όμως πίσω μικρότερη ζημιά. Είναι κάτι το οποίο το παλέψαμε, αγωνιστήκαμε, δικαιωθήκαμε. Στο τελευταίο συνέδριο που είχε γίνει στην Κομοτηνή με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη, όπου και εκεί εισηγήθηκα να συμπεριληφθεί μέσα στην καινούρια νομοθεσία η υπόγεια εκμετάλλευση. Στο κάτω κάτω είναι προτεραιότητα του τουριστικού προϊόντος κι αν θέλουμε να συνυπάρξει η εκμετάλλευση των λατομείων με τον τουρισμό και την αειφορία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αυστηροί. Εδώ να θυμίσω ότι αυτή η σύγκρουση οδήγησε και στην καθαίρεση από το αξίωμά του τον κ. Πιπίνη που ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από δική μου εισήγηση και ομόφωνη απόφαση της παράταξης. Δικαιώνεται το αυτονόητο, δικαιώνεται η προστασία του περιβάλλοντος και μπαίνουν κανόνες και για τις επόμενες δημοτικές αρχές και για τους επόμενους δημάρχους των επόμενων γενεών».