Διεθνές Θερινό Σχολείο στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη
Στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιείται Διεθνές Θερινό Σχολείο, μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας (INES) της Γαλλίας και το Ενεργειακό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Lille. Με κύριο θέμα τα “Organic Photovoltaic Systems” το ΤΕΙ κατάφερε να προσελκύσει συμμετοχές από πολλά μέρη του κόσμου.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου για τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ στις 10.30 π.μ. στο γραφείο του Προέδρου κ. Αθανάσιου Μητρόπουλου.
Αρχικά ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε πως είναι το πρώτο θερινό σχολείο που διοργανώνει το ΤΕΙ με θέμα τις ήπιες μορφές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά συστήματα. «Είναι μια πιλοτική προσπάθεια που κάνουμε διότι θέλουμε να επεκτείνουμε το θερινό σχολείο όχι μόνον τους μήνες του Σεπτεμβρίου αλλά και σε προηγούμενους μήνες και θεωρώ ότι η Καβάλα προσφέρεται για όλη αυτή την διαδικασία, πρόκειται για ένα Διεθνές Σχολείο και έχει φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό» όπως εξήγησε. Πρόσθεσε δε πως το Σχολείο ασχολείται με ένα θέμα αιχμής και γίνεται σε συνεργασία με γαλλικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και θεωρεί ότι η πρωτοβουλία αυτή του Τμήματος Μηχανολόγων και της Διευθύντριας του προγράμματος Δρ. Ελένης κ. Αποστολίδου έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση και θα βρει ακόμη μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια.
ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Ο κ. Μητρόπουλος έκανε γνωστό ότι εκτός από τους επαγγελματίες και τους αποφοίτους μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους κ.λ.π. που ενδιαφέρονται για αυτό το σεμινάριο, για τους φοιτητές υπάρχει μια έκπτωση μεγάλη 50% να το παρακολουθήσουν και επομένως όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το παρακολουθήσουν. «Το Ίδρυμα μας δίνει μεγάλη έμφαση και στα μαθήματα σύντομου κύκλου σπουδών, στα θερινά σχολεία και στα μεταπτυχιακά του και ο κυριότερος λόγος είναι ότι αυτή την στιγμή η αγορά εργασίας απαιτεί εκτός από τα βασικά πτυχία, απαιτεί και εξειδικεύσεις που γίνονται μόνον με αυτό τον τρόπο και ειδικά για τα θερινά σχολεία θεωρούμε ότι είναι μία πάρα πολύ εξόχως σημαντική πρωτοβουλία την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε και σε άλλα αντικείμενα» σημείωσε καταληκτικά.
Το Σχολείο ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου, έχει διάρκεια 10 ημερών και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να έρθουν σε επαφή με το ΤΕΙ και να το παρακολουθήσουν.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Με την σειρά της η κ. Αποστολίδου ανέφερε ότι είναι αισιόδοξοι καθώς έχουν αρκετές αιτήσεις ενώ βοηθούν και τους φοιτητές τους καθώς ότι παρελκόμενο υπάρχει από το παρελκόμενο απλό πτυχίο τους βοηθάει να βρουν απασχόληση. «Τα φωτοβολταϊκά και κυρίως τα οργανικά χρηματοδοτούνται τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από την Περιφέρεια, άρα είναι ένα αντικείμενο αιχμής και χρειάζεται οι φοιτητές μας να το παρακολουθήσουν» όπως ανέφερε. Χαρακτήρισε δε σημαντική αυτή την συνέργεια που έχει γίνει τόσο με το ερευνητικό κέντρο INES που απασχολεί 400 άτομα αλλά και οι καθηγητές από το ανώτατο Πανεπιστήμιο Μηχανικών της Λιλ που έχουν προσημειώσεις πάνω σε συστήματα φωτοβολταϊκών. Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Ευρώπη και την Αφρική για να παρακολουθήσουν αυτό το σεμινάριο ενώ εκτός από την θεωρία υπάρχουνκ και διάφορες μελέτες συστημάτων, ενώ θα επισκεφθούν και μία μονάδα φωτοβολταϊκών στο Κοκκινοχώρι.
Το σχολείο θα διαρκέσει 10 ημέρες και περιλαμβάνει θεωρία, μελέτες περίπτωσης, προσομοίωση λειτουργίας συστημάτων μέσω Η/Υ, επισκέψεις εγκαταστάσεων και γνωριμία με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της.
Θα διδάξουν δύο, (2), Έλληνες και τέσσερις, (4), διακεκριμένοι – εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΤΕΙ ΑΜΘ και των συνεργατών μας INES & HEΙ.
Στο σχολείο έχουν δηλώσει συμμετοχή είκοσι τρία, (23), άτομα από Ευρώπη, (Ελλάδα, Βέλγιο και Ελβετία) και χώρες της Β. Αφρικής, (Αίγυπτο, Αλγερία, Σουδάν).
Το αντικείμενο του θερινού σχολείου είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία και ιδιαίτερα με αυτήν των οργανικών ηλιακών κυψελών, οι οποίες αποτελούν την τεχνολογία αιχμής και υπόσχονται να παρέχουν ελαφριές και ευέλικτες εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή άκαμπτο τεχνολογία των ανόργανων κυψελών.
Οι οργανικές ηλιακές κυψέλες αντί για πυρίτιο βασίζονται σε οργανικές χημικές ενώσεις, (με βάση τον άνθρακα) και η κατασκευή τους προσομοιάζει με την εκτύπωση σε χαρτί. Επί του παρόντος οι οργανικές ηλιακές κυψέλες είναι σημαντικά λιγότερο αποδοτικές απ’ ότι οι περισσότερες ανόργανες, (1 – 11% έναντι 15 – 40%), αλλά έχει νόημα να τις χρησιμοποιούμε ακόμη και με τη μισή δυνατότητα απόδοσης, αφού μπορούν να παραχθούν στο 1/10 του κόστους.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας, (INES), που ιδρύθηκε το 2005 στην τεχνόπολη της Σαβοΐας και απασχολεί σε διάφορα προγράμματα 400 άτομα σε εγκαταστάσεις 22.000m2, έχει κύριο αντικείμενο έρευνας τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Η Ανώτατη Σχολή Μηχανικών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Lille, (HEI), ιδρύθηκε το 1885 από τους βιομηχάνους της Β. Γαλλίας για να καλύψει τις ανάγκες σε μηχανικούς και στελέχη διοίκησης. Κάθε χρόνο φοιτούν σε αυτήν 2.300 φοιτητές, ενώ διδάσκουν 200 καθηγητές σε πλήρη απασχόληση. Οι διακεκριμένοι – εξειδικευμένοι επιστήμονες της Ανώτατης Σχολής Μηχανικών, θα καλύψουν θέματα προσομοίωσης λειτουργίας συστημάτων οργανικών ηλιακών κυψελών, με Η/Υ.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σε ότι αφορά τις εγγραφές νέων φοιτητών ξεκίνησαν από τις 5 Σεπτεμβρίου και θα φτάσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και γίνεται και ηλεκτρονικά αν και το σύστημα έχει προβλήματα. Φέτος θα έχουν 500 φοιτητές περισσότερους ενώ συνολικά θα έρθουν 2000 νέοι φοιτητές .
Τέλος ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε πως στην Καβάλα επιζητούν συνεχώς την αναβάθμιση του Ιδρύματος τους, γίνονται συζητήσεις με το Υπ. Παιδείας και θα ετοιμαστεί κάποιο νομικό πλαίσιο τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα ανέφερε πως ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει ένα οργανωμένο και ποικίλο πρόγραμμα σ ε ότι αφορά την Δια Βίου μάθηση, τις εξειδικεύσεις κ.λ.π αλλιώς χάνει όλη την επαφή με την πραγματικότητα και για αυτό προβαίνουν σε πρωτοβουλίες όπως αυτή του θερινού Σχολείου.