Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καβάλας για ελλείψεις προσωπικού και άλλα προβλήματα

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο καβάλας συμμετείχαν   στην σημερινή    24ωρη Πανελλαδική, Πανυγειονομική Απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ..

Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο ζητούν Δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του Επικουρικού Προσωπικού, ανανέωση Συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων,  ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και  κατάργηση του ασφαλιστικού Νόμου 4387/2016Δεξιά και Αριστερά μνημόνια έφεραν την Δημόσια Υγεία σε κατάσταση που μόνο σε τριτοκοσμική χώρα συναντάται !

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στο πλαίσιο της απεργίας χθες η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Κατερίνα Πετράκη έδωσε συνέντευξη τύπου πλαισιωμένη από μέλη του σωματείου.

Η κ. Πετράκη τόνισε τα εξής:

«Το Ε.Σ.Υ, ακόμα και στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του Κοινωνικού Κράτους. Η δήλωση της αρμόδιας για την Πρόνοια υπουργού πως είναι προτιμότερο να δίνει κάρτα σίτισης παρά χρήματα στους δικαιούχους, μας προϊδεάζει για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, συσσίτια, φιλανθρωπία, διανομές τροφίμων, ειδών ένδυσης-υπόδησης, απομένει να επαναφέρουν την προίκα !

Η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας και των διορισμένων διοικήσεων είναι μόνο να αναζητούν ποιος έδωσε τα στοιχεία και όχι τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, πιστοί στο ύφος και ήθος που πλέον έχουμε συνηθίσει.

Το Νοσοκομείο Καβάλας λειτουργεί με 50% έλλειψη προσωπικού ! Από τις 400 και πλέον κενές θέσεις οι 213 αφορούν σε προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας !Δεν εργάζεται ένας για δύο αλλά ένας για τρεις δεδομένου ότι στο βοηθητικό προσωπικό η απουσία είναι παντελής !

Δεν συζητάμε πια για επαγγελματική εξουθένωση αλλά για ανθρώπινα όρια δύναμης και αντοχής που έχουν ξεπεραστεί !Βρισκόμαστε παγιδευμένοι στο χώρο εργασίας, διαρκώς παρόντες, μη έχοντας τρόπο διαφυγής, μονίμως σε ετοιμότητα όταν καταρρέει κάποιος συνάδελφος να εκτελέσουμε τις βάρδιές του! Οι τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου, 21 άτομα σκορπισμένοι σε  30.000 m2 !!Η έλλειψη στον κλάδο τους ξεπερνά 77 άτομα !

Αυτούς τους εργαζόμενους, για δεύτερη φορά, η πρώτη τον Απρίλιο του 2015 έξω από το Υπουργείο Υγείας, εμπαίζει ο ανεκδιήγητος Κύριος Τσίπρας, αυτό το κακέκτυπο Έλληνα Πρωθυπουργού, στην ομιλία του στη ΔΕΘ υποσχόμενος 10.000 προσλήψεις στη Υγεία με τα χρήματα που εξασφάλισε από τις τηλεοπτικές άδειες, χρήματα που μετατράπηκαν σε δανεικά βοσκοτόπια ! Η ελπίδα μας πια περιορίστηκε σε διανομή ζωοτροφής ή στην καλύτερη περίπτωση αμνοεριφίων !

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποπέμψει τις προηγούμενες διοικήσεις των Νοσοκομείων επικαλέστηκε την εργασιακή ειρήνη στους χώρους εργασίας και την διασφάλισή της !

Για να δούμε πως διασφαλίστηκε η εργασιακή ειρήνη στο Νοσοκομείο Καβάλας :

Από τον διορισμό του διοικητή τον Ιούλιο του 2016 σταμάτησε την λειτουργία του το Δ.Σ του Νοσοκομείου με ευθύνη του Υπουργείου, άρα ”ενός ανδρός αρχή” μέχρι σήμερα !

Η άσκηση διοίκησης με όρους καθεστώτος , επιβολής και απαξίωσης θεσμικών εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων με μοναδικό σκοπό την εγκαθίδρυση κομματικού στρατού, είναι πολύ μακριά από την εργασιακή ειρήνη και πολύ κοντά στον πόλεμο, την εργασιακή ανασφάλεια, την απειλή, τον εκφοβισμό, την αναλγησία και την ψυχολογική βία !

Η απαξίωση των υπηρεσιακών και θεσμικών στελεχών και αποκλειστική συνεργασία μόνο με εκλεκτά, κομματικά στελέχη δημιουργούν καταστάσεις χάους και ρεβανσισμού. Το ”αποφασίζομεν και διατάσσομεν” είναι πια καθημερινότητα !Συμβαίνει όμως, συχνά, οι ”συγκλητικοί”  να αποθρασύνονται και να συμπεριφέρονται ως ”βασιλικότεροι του βασιλέως” , όσο επικίνδυνο και να είναι αυτό, γιατί αυθαιρετώντας εκθέτουν την διοίκηση θέτοντας  σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου ! Για πρώτη φορά στα τριάντα τρία τελευταία χρόνια κινδύνευσε το Νοσοκομείο να λειτουργήσει χωρίς προσωπικό ασφαλείας σε ημέρα απεργίας ,εξαιτίας της άρνησης  να μας διαβιβαστούν προγράμματα εργασίας προκειμένου να καταρτίσουμε το πρόγραμμα προσωπικού ασφαλείας όπως έχουμε υποχρέωση !

”Εργασιακή ειρήνη” με ανώνυμες καταγγελίες, όπου ο ένας καταγγέλλει τον άλλο, ο ένας στέλνει εξώδικα στον άλλο, με στημένες πειθαρχικές διαδικασίες που μοναδικό σκοπό έχουν να τοποθετούν υπηρεσιακά  στελέχη με την πλάτη  στον τοίχο και με την απειλή πάνω από το κεφάλι τους ώστε να υπακούουν και να ενδίδουν σε κάθε παράλογη απαίτηση ή προτροπή για ρουσφέτια, αναξιοκρατία, αδικία ! Η πίεση , το στρες και η ψυχολογική βία  που βιώνουν οι εργαζόμενοι προκάλεσαν βλάβες στην υγεία τους !”Εργασιακή ειρήνη” όταν εγκαλούνται εργαζόμενοι γιατί ζητούν προστασία από το Σωματείο Εργαζομένων ! Τί άλλο να περιμένουμε ? Μήπως γραπτή δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης του Σωματείου ?

Εμείς δεν θα διαπομπεύσουμε εργαζόμενους, η ευθύνη για μη αξιοκρατικές μετακινήσεις από τη μια ,και διώξεις από την άλλη, ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση! Τί τίτλο μπορεί να δώσει κανείς όταν με 213 ελλείψεις στη νοσηλευτική υπηρεσία, επιλέγεται νοσηλεύτρια για καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης ? Όταν απομακρύνονται εκπαιδευμένοι νοσηλευτές από ειδικά τμήματα και εργαστήρια κατά παράβαση της σχετικής  νομοθεσίας ? Πού ακούστηκε την μία εβδομάδα να δημοσιεύουν στον τοπικό τύπο ,ασθενείς, ευχαριστήριο για νοσηλευτή και ακριβώς την επόμενη εβδομάδα αυτός να απομακρύνετε, βίαια, από το τμήμα του ! Είναι πίστη στη γραμμή της Κυβέρνησης για καταδίκη της αριστείας ?

Θέλαμε να σας ενημερώσουμε και για οικονομικά στοιχεία ,δυστυχώς τα ζητήσαμε και ουδέποτε μας χορηγήθηκαν, προφανώς και αυτό εντάσσεται στη νέα τάξη πραγμάτων για  τους νέους  όρους άσκησης διοίκησης και αντιμετώπισης των θεσμικών εκπροσώπων στο Νοσοκομείο !

Δεν γνωρίζουμε αν πραγματικά υπήρξε εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Νοσοκομείου, γνωρίζουμε όμως ότι οι εργαζόμενοι για τον μήνα Ιούνιο πληρώθηκαν τα νυχτερινά και τις Αργίες με οριζόντια περικοπή στα ποσά που τους αναλογούσαν ! Γνωρίζουμε ότι τον μήνα Σεπτέμβριο λόγω έλλειψης χρημάτων και κατά συνέπεια φαρμάκων υπήρξαν αναβολές στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών !

Εδώ και μήνες τα ραντεβού για παρακλινικές εξετάσεις (π.χ μαστογραφία) έχουν καλυφθεί για το 2016 .

Όλα τα παραπάνω εν αναμονή των νέων δυσμενών μέτρων που έρχονται με την τρέχουσα αξιολόγηση, καθώς πληροφορούμαστε ότι και οι 1538 θέσεις που κατανεμήθηκαν πρόσφατα, και ήταν σταγόνα στον ωκεανό, ακυρώνονται , οι δε 4.000 προχθεσινές προσλήψεις, πάλι,  του Αν.Υπουργού Υγείας μόνο κλαυσίγελο, πια ,μας προκαλούν, και την βέβαιη ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη ,θα διαλύσουν τελείως Νοσοκομεία και εργαζόμενους !

Ζητάμε την συμπαράστασή σας για να κρατήσουμε όρθιο το Νοσοκομείο !

Ο χώρος του Νοσοκομείου δεν είναι κατάλληλος  για να προβάλλονται  επίδοξοι πολιτικοί και να εμπλουτίζουν τα βιογραφικά τους για μελλοντική χρήση ! Είναι ”ιερός” χώρος περίθαλψης ασθενών αλλά και εργασιακός χώρος υπαλλήλων που εργάζονται σε σκληρές και αντίξοες συνθήκες !

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ !».

ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν η κ. Πετράκη σε ότι αφορά την σχέση τους με τον Διοικητή του Νοσοκομείου απάντησε ότι δεν έχουν καμία επαφή μαζί του καθώς ο ίδιος έχει επαφές με ένα στενό κομματικό ακροατήριο.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς και αν υπάρχουν ελλείψεις δήλωσε πως υπάρχουν καθώς πρόκειται για φάρμακα υψηλού κόστους και αφαιρέθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο. Μάλιστα αυτά κοστίζουν όσο τα υπόλοιπα για το Νοσοκομείο!! Η ίδια υποστήριξε ότι το επεσήμαναν αυτό στην Διοίκηση που ευθύνεται για την κατάσταση όπως και το φαρμακείο του και πήγαν μέλη του φαρμακείου στην Θεσσαλονίκη στην ΥΠΕ και τα συνταγογράφησαν εκεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.