Κύριο άρθροΠολιτική

Δεσμεύσεις του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη στην Καβάλα  για ενίσχυση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Σειρά σημαντικών ζητημάτων που δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν σήμερα  στο γραφείο του δεύτερου.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρουσία και των τοπικών βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, ενώ μετά από τις δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ακολούθησε σύσκεψη που είχε ο Γιάννης Τσιρώνης με υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Καβάλας.

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Μαρκόπουλος  «Έχουμε σήμερα την τιμή να υποδεχόμαστε στην Καβάλα τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Τσιρώνη, έναν άνθρωπο με τον οποίο και σε άλλες περιπτώσεις είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του και να του θέσουμε μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν τις  Π.Ε. Καβάλας και Θάσου. Χρειαζόμαστε τη συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ζητήματα που δυστυχώς δεν μπορούν να περιμένουν. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις που μας αναθέτει το υπουργείο σαν περιφέρεια να διεκπεραιώσουμε».

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

«Για παράδειγμα δεν υπάρχει προσωπικό. Οι υπηρεσίες που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από 44 γεωπόνους  έχουν 9 μαζί με τον διευθυντή, κτηνίατροι υπάρχουν 2 μαζί με την προϊσταμένη, ιχθυολόγος μόνο μια και είναι γεγονός ότι οι 3 κτηνίατροι που ήταν εποχικοί, για κάποιον διοικητικό λόγο, έχει μπλοκαριστεί το ζήτημα, με αποτέλεσμα το υπουργείο να πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία για να ευελπιστούμε στο ότι θα έχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για να υποστηρίξουμε με τη σειρά μας τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Μαρκόπουλος.

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με την προώθηση της παραγωγής. Παράγουμε κρασιά, σταφύλια και φρούτα, που πρέπει με κάποιο τρόπο να τα διαθέσουμε και χρειαζόμαστε προγράμματα προώθησης που δεν τα έχουμε. Τον τελευταίο καιρό χρειάζεται στο πλαίσιο της αλιείας να δούμε και το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, τον οποίο ασκούν απέναντί μας και οι ψαράδες από την Τουρκία. Επίσης, πρέπει να δούμε το ζήτημα με τους κτηνοτρόφους, καθώς έχει κατρακυλήσει η τιμή του γάλακτος κι εκεί υπάρχει ένα θέμα με την υποστήριξη των ελέγχων με τα ισοζύγια και την προέλευση του γάλακτος», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαρκόπουλος.

ΘΕΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Από τη μεριά του, ο κ. Γιάννης Τσιρώνης, αφού ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για την θερμή υποδοχή, σημείωσε ότι «Εκείνο που χαίρομαι πάντα όταν έρχομαι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Καβάλα, είναι ότι όποτε συζητάμε έχουμε μια συναντίληψη. Οι φορείς της πολιτείας είτε σε κεντρικό, είτε σε τοπικό επίπεδο, μιλάμε κοινή γλώσσα όταν πρόκειται για τα εθνικά μας θέματα. Τα προβλήματα που έθιξε ο αντιπεριφερειάρχης είναι εθνικά. Ιδιαίτερα για το ζήτημα του προσωπικού ενός ισχυρού δημόσιου τομέα που υποστηρίζει την παραγωγή, έχω επανειλημμένα πει και στη Βουλή, ότι αυτό το άγονο δίλημμα που είναι ελληνικής εφεύρεσης ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει σε άλλες δημοκρατικές χώρες. Είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος το αποτελεσματικό δημόσιο και ο αποτελεσματικός ιδιωτικός τομέας, γιατί χωρίς αποτελεσματικό δημόσιο δεν είναι ελκυστική η χώρα ούτε για επενδύσεις, ούτε για σοβαρή παραγωγή και αποδοτικότητα. Αυτό μας το λένε κάθε μέρα οι παράγοντες της αγοράς και γι’ αυτό οφείλουμε να υπηρετήσουμε αυτή τη λογική που ακριβώς είπε».

ΤΡΑΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΈΧΩΣΗ

Πρόσθεσε δε πως  «Δυστυχώς τη μνημονιακή περίοδο είχαμε μια τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα και σε επίπεδο ελέγχων, αλλά και εξυπηρέτησης κι όλα αυτά που θα κάνανε τα προϊόντα μας να είναι αναγνωρίσιμα σε Ευρώπη και Ελλάδα. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε σχεδόν 30 εκατομμύρια τουρίστες, αλλά δυστυχώς μόλις το 17% των προϊόντων που καταναλώνουν είναι ελληνικά, σε αντίθεση με την Ιταλία όπου το ποσοστό αυτό είναι 70%. Θεωρώ ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μιλάμε από κοντά και να παίρνουμε μαζί αποφάσεις, με παραγωγούς και κτηνοτρόφους, δήμοι, περιφέρεια και πολιτεία». Ο κ. Τσιρώνης  μετά τη σύσκεψη που  είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες είχε  και συνάντηση με τον Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *