«Δεν υπήρξε καμία ολιγωρία» εκτιμά  ο βουλευτής Καβάλας Γ. Παπαφιλίππου αναφορικά με τις φωτιές στη Θάσο

Στη Θάσο βρίσκεται ο βουλευτής κ. Παπαφιλίππου παρακολουθώντας την κατάσταση με τις φωτιές. Χθες έκανε σχετικές δηλώσεις, σημειώνοντας πως «είναι πολύ καλά τα πράγματα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες. Δηλαδή το μέτωπο Ποτού – Λιμεναρίων είναι σε ύφεση, υπάρχουν κάποιες εστίες, όμως επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Έχω πληροφορηθεί επίσης ότι το επικίνδυνο μέτωπο των Τρικόρφων και αυτό είναι σε ύφεση και μάλλον σε έλεγχο. Επίσης το μέτωπο Ραχωνίου – Πρίνου αυτό πρέπει να είναι σε πλήρη έλεγχο».

ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Σε σύγκριση με τις πυρκαγιές στη Θάσο το 1985 και το 1989, ο κ. Παπαφιλίππου επισήμανε πως «εκτιμώ ότι ήταν η χειρότερη και καταστροφικότερη όλων των φωτιών. Οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν επίσης πολύ χειρότερες από αυτές που επικρατούσαν στις δυο προηγούμενες φωτιές, οι κατευθύνσεις του αέρα που ήταν και μεγάλης έντασης άλλαζαν συνεχώς και επίσης εκτιμώ ότι ήταν έρπουσα φωτιά σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες κι άρα ήταν πολύ πιο καταστροφική. Οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και στα ιπτάμενα μέσα πυρόσβεσης, γιατί αφενός δεν μπορούσαν να φορτώσουν ούτε να επιχειρήσουν ή επιχειρούσαν υπό δύσκολες συνθήκες και με τους πιλότους να κάνουν ηρωικές προσπάθειες ξεπερνώντας και τα ανθρώπινα όρια».

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΛΙΓΩΡΙΑ

Ερωτηθείς ο κ. Παπαφιλίππου αν ήρθαν έγκαιρα στο νησί τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, εκτίμησε πως «η διαπίστωσή μου, γιατί ήμουν από τις πρώτες ώρες στη Θάσο, είναι ότι δεν υπήρξε καμία ολιγωρία. Απλώς υπήρχαν κάποιες δυσκολίες, όπως το ότι πολλά ιπτάμενα μέσα ξεκίνησαν από απομακρυσμένες περιοχές, άρα απαιτείτο ένας μακρύς χρόνος για να έρθουν και να επιχειρήσουν στην περιοχή. Πιστεύω λοιπόν ότι αντέδρασε το κράτος έγκαιρα και με όσες δυνάμεις μπορούσε να διαθέσει. Επίσης να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια πράγματα. Ότι όταν έχουμε επιχείρηση από την πλευρά των ιπταμένων πυροσβεστικών μέσων, υπάρχουν και κάποιοι χρόνοι που πρέπει να σταματήσουν, να ανεφοδιαστούν, αυτό σημαίνει απώλεια χρόνου και πολλές φορές δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν υπάρχει παρουσία ιπταμένων μέσων».

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Αναφερθείς ο κ. Παπαφιλίππου στα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτείται να γίνουν και στο θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων, σημείωσε πως «είναι κοινός τόπος ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει και είναι το μείζον ζήτημα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης και η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες. Ήδη όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τη Θάσο και ο πρωθυπουργός έδωσαν εντολές να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, που συνίστανται στο να καθαριστούν τα ρέματα, να διαπλατυνθούν και επίσης θα χρησιμοποιηθεί και ο στρατός, γιατί ο στρατός έχει και τεχνογνωσία και μέσα διαθέτει και πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα το ζήτημα αυτό γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί.  Όσον αφορά δε τις αποζημιώσεις, προέχει και επείγει η καταγραφή των ζημιών και πιστεύω και ελπίζω και εκτιμώ ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν άμεσα».

ΣΤΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Κληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες πολιτών της Θάσου στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο νησί την περασμένη Δευτέρα, σημείωσε πως «περιμέναμε την αντίδραση αυτή, γιατί αυτοί που δημιούργησαν τα επεισόδια αυτά ήρθαν στο χώρο για να δημιουργήσουν τα επεισόδια αυτά. Στην καθομιλουμένη ήταν στημένα τα επεισόδια. Γνωρίζουμε από ποια κόμματα προέρχονται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση