Κύριο άρθροΠολιτική

«Δεν υπάρχει συνοριακή διαφορά όπως τόνισε κι ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης για το θέμα του Έβρου

Ως μη υπαρκτό χαρακτήρισε το θέμα που προέκυψε με τη δήθεν καταπάτηση εδάφους σε θύλακα του Έβρου από τουρκικές δυνάμεις, ο βουλευτής κ. Μακάριος Λαζαρίδης. Ο βουλευτής τόνισε πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική μη υιοθετώντας προβοκατόρικες διαρροές.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στο Star, δεν συνέβη τίποτα που να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης που έγινε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κακώς έσπευσε να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική, καθώς στην ουσία υιοθέτησε μια ακροδεξιά ρητορική. Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα βάση της συνθήκης της Λωζάνης και των πρωτοκόλλων του 1926 που ακολούθησαν. Η κοίτη του ποταμού Έβρου μετακινείται. Εκείνο που δεν μετακινείται όμως είναι η συνοριακή γραμμή. Παραμένει η ίδια. Αποτέλεσμα των μετακινήσεων της κοίτης είναι να υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τμήματα ανατολικά του Έβρου τα οποία είναι ελληνικά εδάφη και τμήματα δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά επειδή ακριβώς έχει μετακινηθεί η κοίτη του ποταμού. Αυτά τα τεχνικά ζητήματα λύνονται πάντα σε τεχνικό επίπεδο. Δεν υπάρχει συνοριακή διαφορά όπως τόνισε κι ο πρωθυπουργός και δεν λέει και η Τουρκία ότι είναι μία συνοριακή διαφορά. Υπάρχει ενδεχομένως μία νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το φράκτη στις Καστανιές και να χτίσει νέο φράκτη στο τμήμα των Φερών. Εκεί που ο ποταμός δεν είναι το όριο με την Τουρκία. Αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί και ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας. Όμως πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία και θα το κάνουμε εντός ελληνικού εδάφους. Πρέπει όλοι μας σε τέτοια κρίσιμα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται και με την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας, να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην υιοθετούμε προβοκατόρικα δημοσιεύματα ξένου Τύπου και την αναπαραγωγή μέσα από τα social media».

ΘΑΣΟΣ

Για το θέμα της Θάσου και τον τουρισμό που την έχουν κατατάξει στην 3η ζώνη επικινδυνότητας απάντησε «αστειότητες και γελοιότητες. Το λέω πολύ σκληρά και ωμά. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος σχεδιασμός από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Υγείας. Επικοινώνησα με τον κ. Θεοχάρη, τον κ. Κικίλια, τον κ. Κοντοζαμάνη και τον κ. Κόνσολα, που με διαβεβαίωσαν ότι δεν ετέθη ποτέ τέτοιο ζήτημα. Δεν χωρίσαμε την Ελλάδα σε ζώνες εν μέσω πανδημίας, δεν θα το κάνουμε και τώρα που θέλουμε να κινήσουν ο τουρισμός και η οικονομία για να σώσουμε ό,τι μπορούμε και να μειώσουμε την ύφεση. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το να διακινούμε ψευδείς ειδήσεις επειδή μας βολεύει, δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στην Καβάλα, στη Θάσο και συνολικά στην πατρίδα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε μια καταστροφολογία –οι πολίτες δεν τον ακούνε, βέβαια- για να μην πω ότι θα ήθελε η χώρα μας να αποτύχει».

ΚΟΜΒΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Για τον κόμβο στον Άγιο Ανδρέα που είναι κλειστός είπε ότι «έγινα δέκτης πολλών παραπόνων από πολίτες και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένας κόμβος που επηρεάζει σημαντικό κομμάτι του νομού. Επικοινώνησα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εγνατίας Οδού ΑΕ και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, τους κατέστησα κοινωνούς του προβλήματος και ζήτησα να εξετάσουν το άνοιγμα του κόμβου για το διάστημα της τουριστικής περιόδου. Το έργο ή να έχει ολοκληρωθεί οπότε να παραδοθεί γύρω στα τέλη Ιουνίου ή αν δεν προλαβαίνουν, να στρωθεί ένα ασφαλτικό για να συνεχίσουν τις εργασίες μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Δεσμεύτηκαν ότι θα το κοιτάξουν. Πολύ σύντομα θα ξέρουμε αν ο κόμβος ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου ή μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *