«Δεν υπάρχει πρόβλημα αυτήν τη στιγμή με τα νιτρικά στους Φιλίππους, είναι μέσα στα όρια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης

 

 

 

Δημοσίευμα σε αθηναϊκή εφημερίδα κάνει λόγο για αυξημένα νιτρικά στους Φιλίππους. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία αναπαραγωγή του δημοσιεύματος την ίδια ώρα που η ΔΕΥΑΚ έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις και τα νιτρικά είναι στο όριό τους.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «αυτό το δημοσίευμα είναι παλιό. Είχε βγει πριν 1,5 μήνα και τώρα κάποιος τα αναπαρήγαγε. Είπαμε ότι γενικά η δημοτική ενότητα Φιλίππων, ο κάμπος των Φιλίππων, πάσχει από νιτρο-ρύπανση τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και κάνουμε συνεχώς προσπάθειες να δώσουμε νερό από τις πηγές Κεφαλαρίου. Τρέχει αυτή η διαδικασία με το έργο ΤΑΡ, όπως έχουμε συνηθίσει να το αποκαλούμε, ώστε να πίνουν και στην περιοχή αυτή το ίδιο νερό με τους Καβαλιώτες».

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Ειδικότερα για το χωριό των Φιλίππων είπε ότι «στα τέλη του 2020 είχαμε δύο μετρήσεις κοντά στο όριο, λίγο πάνω από το 50. Μόλις βγαίνει μια μέτρηση που είναι πάνω από τα 50 mg ανά λίτρο άμεσα παρεμβαίνουμε και κάνουμε δεύτερη μέτρηση για να είμαστε σίγουρη. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία, έχουν γίνει τα πρώτα 220 μέτρα για να βρούμε νερό πάνω από τον οικισμό. Οι γεωτρήσεις είναι κάτω στον κάμπο αλλά εκεί από ανθρωπογενείς παράγοντες κυρίως, επειδή χρησιμοποιούνται λιπάσματα ή αστικά και ζωικά απόβλητα, έχουμε νιτρο-ρύπανση. Πήγαμε να ψάξουμε νερό στα βόρεια του οικισμού, πάνω στο βουνό, που δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε πρώτη φάση που η γεώτρηση έχει φτάσει τα 220 μέτρα δεν βρέθηκε νερό και θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα αλλά 100 μέτρα. Ήρθαν επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έκαναν γεωφυσική καταγραφή και μας είπαν ότι αν προχωρήσουμε άλλα 100 μέτρα θα βρούμε νερό κάτω από το μάρμαρο και θεωρούμε ότι θα είναι απαλλαγμένο από νιτρικά. Οπότε θα προχωρήσουμε σε μία λύση είτε πρόσμιξης όπως γίνεται στο Ζυγό που είχαμε κι εκεί πρόβλημα με τα νιτρικά στο παρελθόν, είτε αυτόνομα η γεώτρηση να καλύψει τις ανάγκες του οικισμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στους Φιλίππους ήταν ότι υπήρχαν σπίτια που έμεναν από νερό για 12-14 ώρες ακόμη και το χειμώνα. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ πάλεψαν και κατάφεραν από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα να μην μείνει κανένα σπίτι από νερό. Το επόμενο πρόβλημα που πάμε να λύσουμε είναι αυτό των νιτρικών. Δεν υπάρχει πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, είναι μέσα στα όρια. Σε διάστημα 24 μηνών δύο μετρήσεις βγήκαν πάνω από το όριο κι αυτές οριακά. Αυτές είναι μετρήσεις που υπολογίζονται και στα όρια του λάθους του αναλυτή του χημείου. Οπότε μπορούν να καταναλώνουν νερό κι αν ολοκληρωθεί η γεώτρηση με αίσια αποτελέσματα θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast