ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Δεν υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιώργος Γραμμένος για τη συνάντηση που έγινε με στελέχη της ΛΑΕ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι ενάντιος με αυτή τη διαδικασία, ενώ σύμφωνα  με τον κ. Γραμμένο δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία για την πρώτη κατοικία…..

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Γραμμένος σημείωσε πως «την Τετάρτη είχαμε μια συνάντηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας με τα στελέχη της ΛΑΕ Καβάλας. Στη συνάντηση μετείχαν και οι πρώην βουλευτές ο κ. Ιωαννίδης και η κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα. Η συνάντηση έγινε σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα και ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με τις διατάξεις του νόμου του πολυνομοσχεδίου μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η επέκτασή τους για οφειλές στο δημόσιο για χρέη άνω των 500 ευρώ. Εμείς εκφράσαμε την άποψή μας στη συνάντηση αυτή και την εκφράζουμε και δημόσια ότι ήμασταν εξαρχής ως Δικηγορικός Σύλλογος αντίθετοι σε αυτήν τη ρύθμιση όπως και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Νομίζω ότι πλέον τα όποια δικαιώματα όπως εμείς τα γνωρίζαμε και τις διαδικασίες των πλειστηριασμών όπως τις γνωρίζαμε δεν υπάρχουν πλέον. Η προστασία των αδυνάτων δεν υφίσταται, πλέον κάθε μέρα σε συμβολαιογράφους άλλων πόλεων ενδεχομένως να γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων και να μην μπορεί να επέμβει κανείς πάνω σε αυτό το ζήτημα και ανά τον κόσμο να μπορεί ο καθένας μπαίνοντας σε αυτήν την ηλεκτρονική πλατφόρμα να μπορεί να αποκτά ακίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτές οι διαδικασίες νομίζω δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα το δικό μας, νομίζω ότι είναι ένα χτύπημα ακόμα στα λαϊκά στρώματα, σε αυτούς δηλαδή οι οποίοι έχουν ανάγκη προστασίας. Αυτή τη στιγμή μελετάμε τις διατάξεις του νομοσχεδίου διότι πήραμε το ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί το νομοσχέδιο για να δούμε πλέον ως δικηγόροι πώς μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων των οποίων οι κατοικίες, οι επιχειρήσεις βγαίνουν σε πλειστηριασμό με αυτόν τον τρόπο».

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ

Όπως διευκρίνισε «πλέον εμπλέκονται το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε αυτήν τη διαδικασία. Για παράδειγμα ένας δανειολήπτης έχει πάρει ένα στεγαστικό δάνειο από μια τράπεζα κι είναι καλοπληρωτής, είναι συνεπής στις πληρωμές του και για τον α ή  β λόγο, ενδεχομένως πολλές φορές και από κληρονομικά χρέη του διαφεύγει μια οφειλή 501 ευρώ προς την οικονομική εφορία. Μπαίνοντας η οικονομική εφορία και κάνοντας κατάσχεση για 501 ευρώ του ακινήτου του αναγκάζει την τράπεζα, η οποία μέχρι εκείνο το σημείο δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα στη σχέση της με το δανειολήπτη, να κλείσει αμέσως το λογαριασμό, άσχετα αν είναι ενήμερος, αυτό προβλέπεται ρητά από τις συμβάσεις και να απαιτήσει το σύνολο του κεφαλαίου το οποίο απομένει για την εξόφληση του δανείου. Να φανταστεί κανείς τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση. Σε τι φαύλο κύκλο οδηγούμαστε, σε τι αυθαιρεσία της κεντρικής εξουσίας οδηγούμαστε, πώς δηλαδή ο καθένας από μας θα εξαρτάται από ένα χρέος 501 ευρώ προς την εφορία η οποία θα μπορεί να προχωράει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ξεκαθάρισε δε με έμφαση πως «δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας. Καμία απολύτως προστασία της πρώτης κατοικίας. Η πρώτη κατοικία προστατεύεται μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στις διαδικασίες του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη όπως πλέον ονομάζεται. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Σε καμία άλλη περίπτωση. Και αυτός ο νόμος θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2018, από κει και πέρα θα λήξει η ισχύς του. Συν του ότι με τις τροποποιήσεις Σταθάκη έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολη η υπαγωγή για τον οποιοδήποτε οφειλέτη στο συγκεκριμένο νόμο. Δηλαδή οι προϋποθέσεις και τα χαρτιά που πρέπει να συγκεντρώσει ο οφειλέτης έχουν δυσκολέψει τόσο πολύ τη διαδικασία και πλέον πολλοί λίγοι μπορούν να μπουν και να ζητήσουν την προστασία του νόμου αυτού. Αυτή είναι η αλήθεια κι ότι άλλο λέγεται και ακούγεται είναι ένα μεγάλο ψέμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *