ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Δεν υπάρχει κίνδυνος με την κατανάλωση του πόσιμου νερού στο Ζυγό,  δηλώνει ο Διευθυντής Υγείας Χρ. Παπαδόπουλος

Σοβαρό είναι το πρόβλημα στο Ζυγό Καβάλας με την ύπαρξη νιτρικών στο πόσιμο νερό. Το πρόβλημα προκαλείται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων από πλευράς αγροτών, ενώ σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση νερού για τους κατοίκους της περιοχής.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος «Είναι ένα πρόβλημα που το γνωρίζουν και οι κάτοικοι μια και έχουμε αυξημένες τιμές, κοντά στο όριο και δη σε κάποιους οικισμούς και το πρόβλημα δημιουργείται από τις ρίψεις των νιτρικών μέσω των λιπασμάτων.

Έχει ήδη δημιουργηθεί ζώνη απονιτροποίησης στην περιοχή  μια και το πρόβλημα το έχουν εντοπίσει ήδη από το 2012 και είναι ένα πρόβλημα που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο αφού δεν σταματά η ρίψη λιπασμάτων.

Άρα ο υδροφόρος ορίζοντας επιβαρύνεται με επιπλέον νιτρικά και είναι λογικό οι τιμές αυτές σιγά σιγά να αυξάνουν. Αν δεν κάνουμε κάτι αυτό που θα βλέπουμε είναι απλά οι τιμές να αυξάνονται και μετά από λίγα χρόνια θα λέμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια. Άρα κάτι πρέπει να γίνει».

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ

Πρόσθεσε δε πως «Να σταματήσει η χρήση λιπασμάτων είναι αδύνατο και στην χώρα μας απλά αυτό που χρειάζεται είναι λελογισμένη χρήση. Άρα και αυτό να γίνει δεν θα δούμε άμεσα αποτελέσματα. Για αυτό και κάναμε συσκέψεις με τη Δήμαρχο και είπαμε ότι μέχρι αρχές του 2018 θα πρέπει να βρεθούν νέες γεωτρήσεις,  να έχουν χαμηλές τιμές νιτρικών να αναμειχθούν με το υπάρχον νερό και έτσι να ρίξουμε τα επίπεδα των νιτρικών..

Ο κόσμος βέβαια ανησυχεί. Απλά πρέπει να πούμε ότι το νερό, τουλάχιστον προς το παρόν δεν εμπνέει κανένα κίνδυνο για να το πιει κάποιος. Το ότι κάποιοι έχουν ξεσηκωθεί είναι άλλο θέμα. Αν έχουν πανικοβληθεί από άγνοια πρέπει να ενημερωθούν. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής. Αν υπήρχε κάτι θα ήμασταν εμείς οι πρώτοι που θα παίρναμε μέτρα.

Απλά εμείς ως Διεύθυνση Υγείας θέλουμε να δούμε ενέργειες. Δεν μπορείς να έχεις βγάλει ΦΕΚ και να δηλώνεις ότι υπάρχει ζώνη απονιτροποίησης και να μην έχει γίνει τίποτε έως τώρα. Οι μετρήσεις δεν είναι λύση. Ίσως σύγχυση να προκαλούν. Το θέμα είναι να γίνουν κάποιες ενέργειες τώρα ώστε να μην προκαλούν σύγχυση τα επόμενα χρόνια τα όποια ποσοστά θα δούμε».

ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΆ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Η επιβάρυνση από τα λιπάσματα δεν είναι μόνο στο νερό αλλά και στα τρόφιμα, από τα οποία παίρνουμε μεγαλύτερες ποσότητες νιτρικών, δηλαδή από τα λαχανικά.. Άλλες πηγές φέρνουν μεγαλύτερες ποσότητες. Άρα κάτι να γίνει για να έχουμε λιγότερα νιτρικά στο νερό και στο φαγητό.

Απλά μπορεί η ΔΕΥΑΚ να βρει γεωτρήσεις σε ποιο ψηλά σημεία που δεν θα έχουν νιτρικά. Αν αναμειχθεί το νερό θα έχουμε νερό με χαμηλότερο νιτρικό πεδίο και έτσι θα υπάρξει μια λύση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *