Κύριο άρθροΥγεία

Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Καβάλα, σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας Χρήστο Παπαδόπουλο

Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, τουλάχιστον προς το παρόν, στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας, παρά το ότι ο ιός βρίσκεται σε έξαρση με τα κρούσματα και τους θανάτους από αυτόν να πλησιάζουν σε ρεκόρ εξαετίας.

Για το θέμα έκανε δηλώσεις  ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε.Κ., Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου θα μας απασχολεί σίγουρα μέχρι και τον Οκτώβριο τουλάχιστον, ενώ παράλληλα κάλεσε τους ηλικιωμένους να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑ

”Έχουμε αρκετά κρούσματα στη χώρα, είνα κάτι συνηθισμένο αυτήν την εποχή, είναι σε εξέλιξη ο ιός και εκτιμώ ότι θα περάσουμε σε μείωση των κρουσμάτων γενικά, αλλά μέχρι και αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε κρούσματα. Οπότε είναι νωρίς να πούμε ότι δεν θα έχουμε κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας. Πιθανότατα θα υπάρξει κρούσμα κι όχι μόνο ένα. Αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό ούτως ή άλλως το αναμένουμε κάθε χρόνο, αφού ο ιός εμφανίζεται και στη χώρα και στην περιοχή μας. Είναι ένας ιός ο οποίος ήρθε στη χώρα από το 2010 κι έκτοτε υπάρχουν χρόνιες όπου έχουμε πολλά κρούσματα, άλλες χρονιές με λίγα, υπάρχουν χρονιές από η Π.Ε. Καβάλας ήταν πρώτη στην Ελλάδα σε κρούσματα και υπήρχαν χρόνιες που δεν είχε τίποτα. Δεν μπορείς να το προβλέψεις αυτό, δεν είναι εύκολο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

”Κάνουμε ό,τι μπορούμε να περιορίσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, από εκεί και μετά όμως η μετάδοση του ιού είναι θέμα φύσης, είναι θέμα περιβαλλοντικών συνθηκών από τα αποδημητικά πτηνά κλπ. Είναι κάτι το οποίο όμως θα πρέπει να το συνηθίσουμε και να ξέρουμε ότι είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ούτε καν καταλαβαίνει κάποιος ότι πέρασε αυτή τη λοίμωξη. Σε κάποιες περιπτώσεις την καταλαβαίνεις ως ένα εμπύρετο, σαν μία γρίπη του καλοκαιριού και σε κάποιες περιπτώσεις, λίγες ευτυχώς, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να καταστεί βαριά η εικόνα και θανατηφόρα. Είναι λίγες οι περιπτώσεις, αλλά συμβαίνει. Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να προστατεύονται από τα κουνούπια, ιδιαίτερα αυτοί που είναι άνω των 50 – 60 ετών και έχουν προβλήματα υγείας και αυτοί που κινούνται σε αγροτικές περιοχές, καθώς αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Γενικά όλοι θα πρέπει να αποφεύγουμε όσο δυνατόν τα τσιμπήματα, λαμβάνοντας τα γνωστά μέτρα”, συμπλήρωσε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.