«Δεν μας ευνοεί τυχόν συγχώνευση των Επιμελητηρίων» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας   Μάρκος Δέμπας

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για επικείμενη κατάργηση Επιμελητηρίων στην χώρα μας με την έννοια της μείωσης του αριθμού των. Το τελευταίο σενάριο θέλει να λειτουργεί ένα Επιμελητήριο ανά Περιφέρεια. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας.

«Φαντάζομαι ότι θα έχουμε μια καλύτερη ενημέρωση για το τι πρόκειται να έρθει. Για να δούμε ποιοι θέλουν την φωνή των Επιμελητηρίων να μην την ακούνε. Γιατί άλλο είναι να έχεις 59 επιμελητήρια και άλλο να έχεις στη διάθεσή σου μόνο 19. Αυτό που διέρρευσε είναι ότι μάλλον θα έχουμε ένα επιμελητήριο ανά Περιφέρεια ή ένα Επιμελητήριο της Περιφέρειας Αττικής ας πούμε, τα τρία των Αθηνών και τα δύο του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης… Και όλα αυτά θα συγχωνευθούν όχι όμως τόσο πολύ μια και από τρία τα κάνουν δύο ενώ στην ΑΜΘ θα έχουμε μόνο ένα….. Αυτό είναι περίεργο αλλά γενικά βλέπουμε ένα πλάνο που το έχουμε ξαναζήσει.

Ίσως βέβαια να βγάζουν ένα πλάνο για να δουν αντιδράσεις αλλά από εκεί και πέρα θα δούμε τι σχέδια έχουν ενώ εμείς το Σάββατο πάμε σε μια συνάντηση με τον υπουργό για να δούμε τι μέλει γενέσθαι» σημείωσε αρχικά.

ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πρόσθεσε δε πως «Όσον αφορά το επιμελητήριο της Καβάλας μετά από τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις και όλων των δεδομένων και των περιουσιακών στοιχείων δεν νομίζω ότι θα έχουμε θετικές προοπτικές. Άρα πάλι η Καβάλα θα είναι ριγμένη  και πάλι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πηγαίνουν σε άλλη γη και σε άλλα μέρη για να εξυπηρετηθούν. Μήπως άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει συνέχεια; Και από την άλλη, τα επιμελητήρια είναι οι φορείς της ίδιας της επιχειρηματικότητας.

 

Κοινά στοιχεία έχουμε με τη Δράμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κοινά επιχειρηματικά στοιχεία και πλάνα με όλους τους νομούς. Για παράδειγμα εμείς με τη Δράμα όπως είπα  να έχουμε κάτι κοινό, αλλά με την Αλεξανδρούπολη; Και με την Κομοτηνή ίσως; Εμείς έχουμε τον τουρισμό, οι άλλοι έχουν κάποια άλλα δεδομένα. Η Δράμα επίσης το ίδιο. Ο κάθε νομός έχει μια ιδιαιτερότητα. Και τα επιμελητήρια δεν επιβαρύνουν το κράτος, στηρίζονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που δίδουν 40 ευρώ τον χρόνο…  Και εμείς θέλουμε τα 59 Επιμελητήρια αυτόνομα και ανεξάρτητα να κάνουν το έργο τους και να επιτελούν τον ρόλο τους στα οικονομικά μας πράγματα, πόσο μάλλον όταν οι καιροί είναι τέτοιοι που χρειάζεται τελικά να έχουμε θέση για θέματα που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα».

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

«Εμείς αυτό θα διεκδικήσουμε και θα δούμε από εκεί πέρα τι θέλει ο καθένας. Τώρα το 50% των αποθεματικών των επιμελητηρίων δέχθηκαν κούρεμα έως και 25 εκ ευρώ χρήματα που θα πήγαιναν και πάλι σε επιχειρηματικές δράσεις, άρα θα επέστρεφαν στον ίδιον τον επιχειρηματία.

Εμείς έτσι και αλλιώς μέχρι τώρα δεν έχουμε ως επιμελητήριο Καβάλας κονδύλια διαθέσιμα και αποθεματικά από την στιγμή που φροντίζουμε να κάνουμε δράσεις, όπως εκθέσεις, σεμινάρια, επιχειρηματικές αποστολές κλπ.

 

Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας. Εμείς ως Περιφέρεια ξέρουμε ότι η ΑΜΘ θα έχει έδρα στην Κομοτηνή και το τι θα γίνει στα άλλα επιμελητήρια κανείς δεν το ξέρει. Και εμείς αναμένουμε τις εξελίξεις, και περιμένουμε τι άλλο θα μας πουν.

 

Τέλος αναφορικά με την προετοιμασία μας εν όψει την έκθεση, είμαστε σε φάση προετοιμασίας του χώρου, ενώ σε επίπεδο συμμετοχής εκθετών είμαστε σε καλό ρυθμό, καθημερινά μας ζητούν επιχειρήσεις περίπτερα για συμμετοχή ενώ θέλουμε και ενημέρωση και αύξηση της επισκεψημότητας προκειμένου όλα να πάνε ως θέλουμε, 7 Οκτωβρίου τα εγκαίνια, 12 η λήξη και συνεχίζουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.