«Δεν θέλουμε τον ιδιώτη στα σχολεία μας» εξηγεί για τα Ωνάσεια Σχολεία η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ελένη Σακαλή
Ψηφίστηκαν από την Κυβέρνηση τα Ωνάσεια Σχολεία που προκύπτουν από δημόσια σχολεία. Η ΕΛΜΕ είναι κάθετα αντίθετη με αυτή την διαδικασία όπως σημείωσε η πρόεδρος της κ. Ελένη Σακαλή.
Όπως εξήγησε «Με απόφαση της Ομοσπονδίας μας αναδεικνύουμε το θέμα γιατί αυτό που λέμε είναι ότι χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και χωρίς να ακουσθούν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών αλλά και πίσω από κλειστές πόρτες, δημιουργούνται αυτά τα σχολεία. Ωνάσεια Σχολεία. Άρα κάποια δημόσια σχολεία, εκχωρούνται σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα, στην προκείμενη περίπτωση στο Ίδρυμα Ωνάση. Και λέμε ότι εκχωρούνται γιατί αυτό το νέο σχολείο, το Ωνάσειο, διοικείται από μια 9μελή επιτροπή, 4 μέλη της οποίας θα τα ορίζει το ίδρυμα Ωνάση. Αυτή η επιτροπή εξάλλου, θα επιλέγει τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς. Και αυτοί δεν θα επιλέγονται με βάση το σύστημα που ισχύει στα άλλα σχολεία.
Και το πιο σημαντικό; Θα επιλέγει με εξετάσεις μαθητές, εξετάσεις ως τεστ δεξιοτήτων ή ίσως τεστ προσωπικότητας. Και φυσικά θα βρίσκει και χορηγίες.
Επίσης η σύμβαση που υπογράφηκε λέει ότι οι όροι υπερισχύουν κάθε άλλης διάταξης της νομοθεσίας που αφορά τα σχολεία. Με την συμφωνία κράτους Ιδρύματος έχουμε μια νέα συμφωνία που υπερισχύει του νόμου!».
Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ
Η ίδια τονίζει ότι θα πρέπει αυτό το νέο συμβάν να αναδειχθεί . «Πρέπει να δούμε τι κρύβεται για τους μαθητές. Γιατί η κυβέρνηση λέει ότι στόχος είναι να βοηθηθούν οι ευάλωτες ομάδες.
Όταν σε αυτά τα σχολεία οι μαθητές θα εισάγονται με ειδικές εξετάσεις πως θα εισαχθούν ευάλωτα παιδιά; Πως ο μαθητής που δεν θα προέρχεται από το ανάλογο περιβάλλον δεν θα προηγείται; Πώς μπορεί να φοιτήσει σε ένα τέτοιο σχολείο ένας μαθητής με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
Ήδη υπάρχουν φροντιστηριακοί όμιλοι που διαφημίζουν προγράμματα για την εισαγωγή στα Ωνάσεια σχολεία. Τα παιδιά των προνομιούχων θα εισαχθούν σε αυτά τα σχολεία. Και παράλληλα θα καταργηθούν τα σχολεία της γειτονιάς γιατί σε αυτά τα σχολεία θα φοιτούν μαθητές από όλη την περιοχή και οι άλλοι που δεν θα μπορούν να φοιτήσουν θα διασπείρονται σε άλλα σχολεία.
Άρα πιστεύουμε ότι με τη δημιουργία τους καταστρατηγείται ένας βασικός στόχος της εκπαίδευσης. Και που είναι η συμπερίληψη των μαθητών. Οι μαθητές δεν διαχωρίζονται σε καλούς, κακούς, άριστους ή όμορφους και άσχημους. Το σχολείο δεν οφείλει να κάνει τέτοιους διαχωρισμούς αλλά να συμπεριλαμβάνει όλους τους μαθητές και να δείχνει την αξία της συνεργασίας. Εδώ κάνει κατηγορίες, σχολείων, μαθητών και καθηγητών.
Γιατί οι καθηγητές που δουλεύουν σε αυτά τα σχολεία θα χάσουν την οργανωτική του θέση και στην θέση τους θα πάνε αυτοί που θα επιλεγούν από τη διοικούσα επιτροπή. Θα αμείβονται με διαφορετικό τρόπο, θα έχουν άλλες παροχές και γενικά δημιουργείται ένα ακόμη σχολείο αριστείας που δεν αφορά όμως την πλειονότητα του πληθυσμού, το σύνολο της κοινωνίας. Αφορά τα παιδιά που είναι προνομιούχα. Έχουν τη δυνατότητα δηλαδή να αποκτήσουν μια διαφορετική μόρφωση, να στείλουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Θέλουμε το ίδρυμα να χορηγήσει. Κάθε δωρεά είναι δεκτή αλλά να αφορά όλα τα σχολεία. Στα σχολεία της Καβάλας δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη η επιχορήγηση από το κράτος από το καλοκαίρι και τα σχολεία να παρακμάζουν σε υποδομές αλλά να δημιουργούνται σχολεία με ειδική μέριμνα. Να βοηθήσουν οι ιδιώτες όλη την εκπαίδευση. Αλλά να βοηθήσουν όλο το σύστημα και όχι μόνο αυτούς που είναι έτσι και αλλιώς προνομιούχοι
Ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι αυτά τα σχολεία δεν αφορούν τον ίδιο άλλα άλλες κοινωνικές ομάδες. Και είναι ένας τρόπος να μπει η ιδιωτική πρωτοβουλία στην εκπαίδευση που έχουν λόγο για τα προγράμματα, για τους μαθητές και τους καθηγητές, Πάει η δημόσια εκπαίδευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.