ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Δεν εκτελούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Καβάλα αλλά ούτε και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Δεν εκτελούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Καβάλα αλλά ούτε και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από πλευράς τραπεζών, όπως το διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Κατερίνα Γεροστεργίου. Από την άλλη πλευρά όμως η Ένωση τηρεί στάση αναμονής.

Σε δηλώσεις της αναλυτικά η κ. Γεροστεργίου σημείωσε πως «και η Καβάλα όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα έχει ακίνητα σε πλειστηριασμούς. Αυτά τα ακίνητα αφορούν είτε οφειλές ιδιωτών προς τράπεζες είτε οφειλές επιχειρήσεων είτε προς τράπεζες είτε προς άλλους. Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς βέβαια δεν έχουμε ακόμα στην Καβάλα, πρέπει να πούμε ότι η αποχή των συμβολαιογράφων σε άλλες περιοχές υπάρχει και σε άλλες δεν υπάρχει. Στη Βόρεια Ελλάδα οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την αποχή τους για αυτό ακριβώς και δεν γίνονται πλειστηριασμοί όπως είδαμε να γίνονται στην Αττική. Από κει και πέρα πρέπει να πούμε ότι οι πλειστηριασμοί δεν σταμάτησαν ποτέ, εκτός από τους πλειστηριασμούς ακινήτων από οφειλές προς τις τράπεζες έχουμε και πλειστηριασμούς ακινήτων από οφειλές προς την εφορία και μάλιστα στους πίνακες βλέπουμε ότι οι οφειλές προς το δημόσιο αφορούν ακόμα και μικρής αξίας ακίνητα».

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Τόνισε δε πως «σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων προς τις τράπεζες με το οποίο έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα οι Ενώσεις Καταναλωτών, πρέπει να τονίσουμε για ακόμα μια φορά ότι η θέση των Ενώσεων είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτό γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι αυτοί που οφείλουν προς τις τράπεζες από δάνεια που έχουν πάρει για την αγορά πρώτης κατοικίας είναι υπάλληλοι μισθωτοί, άτομα τα οποία είχαν ένα εισόδημα το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης είτε μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό είτε χάθηκε γιατί έμειναν άνεργοι. Και πρέπει να πούμε επίσης ότι αυτή η κίνηση των πολιτών έγινε διότι ήθελαν να αποκτήσουν μια κατοικία της οποίας η δόση με το ενοίκιο που πλήρωναν όταν νοίκιαζαν ήταν ανταγωνιστικές οι τιμές. Δηλαδή υψηλά ενοίκια, χαμηλή δόση που αντιστοιχούσε στο ύψος του ενοικίου ίσως και λιγότερο και βέβαια η πολιτική των τραπεζών που οδήγησε τους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση. Για αυτό ακριβώς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η οποία βέβαια προστασία και με τις αλλαγές που έγιναν στο νόμο 3869 έχει μειωθεί σε σχέση με το όταν ψηφίστηκε ο νόμος το 2010. Μέχρι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία προστασία για ακίνητα που δεν ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ, αλλά λόγω και των πιέσεων που βλέπουμε ότι υπάρχουν ελπίζουμε το 2018 να μην ζήσουμε σκηνές Ισπανίας και να προστατευτεί πραγματικά η πρώτη κατοικία όπως υπάρχει η υπόσχεση. Στην Καβάλα από όσο γνωρίζουμε δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει επενδύσει στην πρώτη κατοικία, ξέρουμε πολύ καλά τι ισχύει για την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες και για αυτό ακριβώς έχει πολύ μεγάλη σημασία η προστασία της πρώτης κατοικίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *