Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας η γέφυρα που κατέρρευσε δηλώνει η Διοίκηση  του

Όπως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο ανακοινώθηκε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι  με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι  η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, ότι η γέφυρα επί της οδού Νυρεμβέργης, τμήμα της οποίας υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή (9/11), δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας , αλλά αποτελεί ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

Στη συνέντευξη, η διάρκεια της οποίας έφτασε σχεδόν τη μια ώρα, παρέστησαν η δήμαρχος Καβάλας Δ. Τσανάκα, οι αντιδήμαρχοι Γ. Φιλόσογλου και Ε. Δρακονάκη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Γραμμένος, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Α. Αγελαράκης, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης.

Αρχικά η Δήμητρα Τσανάκα, υπογράμμισε ότι η διοίκηση του Δήμου χρωστάει στους πολίτες, που όπως είπε είναι σαστισμένοι, να δώσει απαντήσεις για όλα όσα ακούν τις τελευταίες ημέρες.

”Αποφασίσαμε με απλά λόγια να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι συνέβη”, δήλωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Καβάλας.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα της νομικής ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου και συμπλήρωσε ότι θα αποτελέσει θέμα διερεύνησης αν ο ιδιοκτήτης του δρόμου έχει και νομική ευθύνη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι χαρακτηρισμένος ως Ε2 και μέχρι το 2005 αρμοδιότητα είχε η Περιφέρεια και από το 2005, με απόφαση τότε του Γ. Σουφλιά, χαρακτηρίστηκε Εθνική Οδός και εν συνεχεία ορίστηκαν οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας για τη συντήρηση του.

ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ

”Το 2007 εκδίδεται Φ.Ε.Κ., το οποίο επικαλούνται οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην επιθετική ανακοίνωσή τους, όμως υπάρχει επιπλέον Φ.Ε.Κ. το 2008 κι ένα ακόμη το 2011, στα όποια η αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει στο κράτος. Λένε (οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) εσφαλμένα, ότι στο Φ.Ε.Κ. Του 2007 το εν λόγω τμήμα είναι εντός σχεδίου πόλης, άρα αρμόδιος είναι ο Δήμος. Κάνουν λάθος και είναι αδιάβαστοι, αφού το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης είναι αυτό του 1980 και το επίμαχο σημείο είναι εκτός σχεδίου πόλης. Άρα ο Δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για καμιά εργασία σε όλη τη γέφυρα, ενώ αντίθετα ανήκει στον δήμο το αντίθετο ρεύμα που είναι στην πλευρά του παλιού νοσοκομείου. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα συντήρησης. Τελεία και παύλα, μιλημένα – ξηγημένα. Δεν αποποιούμαστε ευθύνες, αλλά επικαλούμαστε τον νόμο. Ψεύδεται όποιος λέει τα αντίθετα”, επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο Γ. Φιλόσογλου.

ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Ε. Δρακονάκη επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο κ. Φιλόσογλου κι ανέφερε πως εύλογα πολλοί θα ρωτήσουν πως ο Δήμος έκανε μικροεπεμβάσεις επί της συγκεκριμένης γέφυρας.

”Αυτό συνέβη επειδή στον Δήμο απευθύνονται όλοι, έχει πρόσωπο κι είναι εύκολο να τον προσεγγίσουν. Επί αντιδημαρχίας Φιλιππίδη έγινε συντήρηση του αρμού. Εστάλη έγγραφο από τον ίδιο στην ”Εγνατία Οδός Α.Ε.” με το οποίο ζητούσε μηχανικός της να εξετάσει τη στατικότητα της γέφυρας. Στις 7.7.16 απαντά η εταιρεία ότι μπορεί να κάνει οπτική επιθεώρηση. Ήρθε ο μηχανικός έκανε μακροσκοπική επιθεώρηση κάτω από τη γέφυρα. Δεν αποτυπώθηκε εγγράφως το πόρισμα της εξέτασης, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει αν έβλεπε κάτι που να χτυπά καμπανάκι κινδύνου. Τον Σεπτέμβριο του 2018, χωρίς να οφείλουμε, στείλαμε έγγραφο στο Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., ζητώντας έλεγχο αλλά δεν απαντήθηκε το αίτημα. Ήρθε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου όπου βάλαμε κωδικό 25.000 ευρώ για έλεγχο στατικής επάρκειας της γέφυρας, ξαναλέω, χωρίς να οφείλουμε”, ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Δρακονάκη.

ΈΛΕΟΣ! ΝΤΡΟΠΗ!

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στη συνέχεια δήλωσε σε έντονο ύφος: ”Μια ώρα μετά το συμβάν και πρώτο τους μέλημα ήταν να εξαπολύσουν επίθεση. Έλεος! Όλα έχουν ένα όριο. Χωρίς γνώση, σεβασμό και αυτοσυγκράτηση κινήθηκαν κάποιοι. Έγιναν μηχανικοί, εισαγγελείς και θέλουν να γίνουν δήμαρχοι (ανέφερε τα ονόματα των Α. Βέρρου και Μ. Παπαδόπουλου). Άλλοι αποποιήθηκαν των ευθυνών τους και με έδειξαν με το δάχτυλο. Άλλοι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση επειδή είπα ότι ο δρόμος ανήκει στο δημόσιο. Ντροπή!Τα πολιτικά παιχνίδια αλλού. Οι πολίτες θέλουν να μάθουν για τις ευθύνες, για τα αίτια πτώσης και πως θα αποκατασταθεί το πρόβλημα. Κάποιοι εμφανίζονται μόνο στα άσχημα για πολιτικά οφέλη. Κάποιοι πανηγύριζαν και άλλοι παρακαλούσαν να υπήρχαν θύματα! Δεν βλάπτουν εμένα, αλλά στρέφονται κατά των Καβαλιωτών. Κρύβονται μέσα στο τίποτα. Έχω αναλάβει ευθύνες που δεν μου ανήκουν (όπως στο προσφυγικό) γιατί οι δημότες θέλουν τον αρχηγό τους μπροστά. Δεν θα αναλάβουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν, δεν θα κάνω δουλειά άλλων σε σοβαρά θέματα”.

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ

”Εμείς δεν αδιαφορήσαμε. Ας σταματήσει η πιπίλα με τις αρμοδιότητες. Αυτά προκύπτουν από έγγραφα. Θεσμική μου υποχρέωση είναι προς όφελος των δημοτών να πιέσω για χρηματοδότηση και αποκατάσταση. Ας το κάνει όποιος θέλει. Χτυπάτε εμένα; Είστε σοβαροί; Θέλω να λύσω πρόβλημα που είναι δική τους ευθύνη. Είπε ”ναι” ο κ. Μέτιος και ”θυμώνει” το υπουργείο; Μαζί δεν είπαν; Θέλουν να βοηθήσουν; Να κάνουν την περιμετρική και να μην μπουν τα διόδια”, υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.