ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Δεν έχει ανοίξει ακόμη το σύστημα  για τις φορολογικές δηλώσεις ,  ούτε έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα υπολογίζεται το αφορολόγητο» δηλώνει ο φοροτέχνης λογιστής  Ντίνος  Κλειτσιώτης

Δεν έχει ανοίξει ακόμη το σύστημα  για τις φορολογικές δηλώσεις αλλά ούτε έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα υπολογίζεται το αφορολόγητο μέσω των Τραπεζών με τις πλαστικές κάρτες όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο φοροτέχνης λογιστής κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει ακόμη την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αυτών. Μετά το Πάσχα λέγεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα ενώ έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα όσον αφορά το κτίσιμο του αφορολογήτου μέσω των τραπεζικών λογαριασμών ενώ οι προηγούμενες δηλώσεις των ετών που ήταν υποχρεωτικό να  έχουμε αποδείξεις, περιελαμβανόταν σε έναν κωδικό και σε αυτόν συμπεριλαμβάνονταν οι αποδείξεις και των δύο συζύγων, οπότε βλέπουμε ότι τώρα, στο νέο έντυπο, υπάρχει ξεχωριστός κωδικός   για να αναγράφονται οι αποδείξεις και των δύο συζύγων.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα και θα πρέπει να διευκρινιστεί από το υπουργείο, ότι από την στιγμή που ένας εκ των συζύγων έχει χτίσει το αφορολόγητο του με κάρτα θα πρέπει αυτό να συμπεριλαμβάνει και την σύζυγο.

Αυτό όμως δεν έχει διευκρινισθεί  ακόμη και περιμένουμε εξηγήσεις από το υπουργείο. Νομίζω ότι θα λυθεί το θέμα μια και είναι άδικο. Και το λέω αυτό γιατί είχε ειπωθεί από το υπουργείο ότι με μια κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί από την οικογένεια, θα χτίζεται το αφορολόγητο και για τους δύο».

ΔΥΟ ΚΩΔΙΚΟΙ

Πρόσθεσε δε πως «Και επαναλαμβάνω ότι στο έντυπο υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης υπάρχουν δύο κωδικοί και για τον ένα σύζυγο και για τον άλλο. Θέλω να πιστεύω και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει γιατί δεν μπορεί να επιβαρυνθεί μια μεγάλη μερίδα φορολογουμένων με επιπλέον φόρο, γιατί το υπουργείο είπε και ξεείπε. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί».

Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι το σύστημα έπρεπε να είχε ανοίξει και    να υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις. «Γιατί δεν άνοιξε και δεν ανοίγει είναι ένα ερωτηματικό και δεν συμβαίνει μόνο φέτος.

Αν πάμε πίσω χρόνια, θα δούμε ότι ενώ ο νόμος είναι σαφής και μιλάει για άνοιγμα του συστήματος από 1η του μηνός, φτάνουμε να τελειώσει ο Μάρτιος και το σύστημα ακόμη να μην έχει ανοίξει.

Αυτά τα λέμε κάθε χρόνο και το υπουργείο επιμένει να ανοίγει το σύστημα μέσα στον Απρίλιο. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι το σύστημα μάλλον θα δυσκολευθεί πάλι όπως και κάθε χρόνο και παίρνοντας σαν παράδειγμα τι γίνεται αυτές τις ημέρες με το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον όπου πέφτει συνεχώς το σύστημα και ο κόσμος δεν μπορεί να υποβάλλει τις αιτήσεις… Ας ελπίσουμε να βελτιωθεί το σύστημα και όταν ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων, αυτό δεν θα πέφτει, αφού πρόκειται για κάτι το τραγικό.

Θα πρέπει κάποτε να γίνουμε και εμείς ευρωπαϊκό κράτος σε αυτό τον τομέα. Όταν λέμε ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από 1η Φεβρουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου αυτό να είναι πραγματικότητα.

Δυστυχώς   τα τελευταία χρόνια που ισχύει αυτός ο όρος το σύστημα δεν ανοίγει όταν πρέπει και παρατηρείται τελικά τον Μάιο και τον Ιούνιο ένας πανικός στα λογιστικά γραφεία,  ενώ και οι πολίτες που υποβάλλουν μόνοι τους τις δηλώσεις επίσης ταλαιπωρούνται. Κάποτε ας φτάσουμε στο σημείο και ως υπουργείο να είμαστε έτοιμοι και να ανοίξει η πλατφόρμα και να υποβάλλει ο κόσμος τις φορολογικές του δηλώσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *