Δίκαιη αποζημίωση ζητούν οι Κτηνοτρόφοι της ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την ζημία που υπέστησαν

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη έστειλαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ ζητώντας να ενισχυθούν για την οικονομική ζημία που υπέστησαν από την πώληση των αμνοεριφίων σε πολύ χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Νίκο Δημόπουλο, αυτό που ζητούν είναι δίκαιη διανομή των αποζημιώσεων.

 Όπως εξήγησε «Εμείς απλά ζητάμε αυτό που ήδη ο υπουργός είχε εξαγγείλει πριν το Πάσχα, άρα εδώ και πολύ καιρό,   ότι θα δει αν υπάρχει πρόβλημα στις τιμές. Μια και αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμείς είχαμε, ήταν στην πώληση των αμνοεριφίων.

 Οι τιμές ήταν πάρα πολύ χαμηλές και ήδη ο υπουργός αφού πήρε στοιχεία από 1η Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου και ο ίδιος εξήγγειλε πριν από μερικές μέρες ότι θα πληρώσει μόνο αυτούς που επλήγησαν από τη διαδικασία  αυτή και στοχευμένα. Το έλεγε συνεχώς και παντού και ξαφνικά είδαμε κάποια δημοσιεύματα το βράδυ  της Δευτέρας – μια και έτσι γίνεται πάντοτε, για να μετρήσουν αντιδράσεις υπάρχουν κάποιες διαρροές – και ξαφνικά αυτό που θα διδόταν στοχευμένα σε αυτούς που έπαθαν ζημιά, δηλαδή ο κοινός νους θα έλεγε σε αυτούς που πούλησαν αμνοερίφια, ξαφνικά έγινε πολύ πιο οριζόντιο και τελικά θα δοθεί βάσει ανθρώπων που είχαν ενταχθεί  στην ενίσχυση για το γάλα.

 Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει το γάλα με το κρέας; Η λογική  του υπουργείου είναι ότι αυτός που πουλάει γάλα ταυτόχρονα πουλάει και κρέας. Για στην ουσία το ζώο πρέπει να γεννήσει. Άμα γεννήσει και μετά αρμέγεται. Βέβαια ο ίδιος ο υπουργός δεν μιλούσε για όλη την χρονιά. Μιλούσε για 1η Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου.

 Άρα για αυτή την περίοδο  έχει υπολογισθεί ζημιά και μάλιστα μια ζημιά που είναι της τάξεως των 23 εκ. 200 χιλιάδων ευρώ. Αυτό το κονδύλι έχει βγει και μάλιστα πάρα πολύ τραβηγμένο από όσο μας είπε. Δηλαδή προσπάθησαν να κάνουν ό,τι καλύτερο γίνεται και που δικαιολογείται μια και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αστειεύεται σε αυτά τα πράγματα».

 ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ

Και πρόσθεσε πως «Αν ήθελαν να δώσουν όμως χρήματα σε όλους όσοι είναι συνδεδεμένοι θα έπρεπε να δει όλη την χρονιά τη ζημιά που είχαν αυτοί οι άνθρωποι που ήταν τεράστια ζημιά και όλοι οι υπόλοιποι και να βγάλει ένα κονδύλι της τάξης των 200 εκ. ευρώ και να είναι όλοι ευχαριστημένοι

 Δεν μπορεί να υπολογίζει την ζημιά για δύο μήνες που έπαθαν οι άνθρωποι που πούλησαν αμνοερίφια και να την μοιράζεις όχι μόνο σε αυτούς αλλά και σε πάρα πολύ κόσμο.

 Μάλιστα προσωπικά του έστειλα του υπουργού και μήνυμα και του έγραψα χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να έχεις ένας αυτοκίνητο ας πούμε φιατ που σε τρακάρουν, το φτιάχνεις και αντί να πάρεις εσύ την αποζημίωση την παίρνουν όλοι όσοι στην χώρα έχουν αυτοκίνητα μάρκας φίατ.

Αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Δεν έχει λογική και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιέσεις».

ΠΙΕΣΕΙΣ

 Ο ίδιος εξηγεί ότι αν ένας υπουργός σε κάθε πίεση ενδίδει τότε δεν θα πρέπει να είναι υπουργός και θα πρέπει να κάνει άλλου είδους δουλειά. «Ο κ Βορίδης μας είχε δείξει ένα άλλο πρόσωπο, έναν άνθρωπο που βλέπει τα προβλήματα στοχευμένα από ό,τι μας έλεγε και τα λύνει με συγκεκριμένους τρόπους και χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Ξαφνικά όλοι φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος και εκεί που ήταν επάνω στο άλογο κατέβηκαν και τώρα πάνε να μοιράσουν ψίχουλα. Όταν μιλάν για 4 ευρώ αποζημίωση ανά ζώο που δεν νομίζω ότι τόσα θα είναι τελικά μια και έχει ανοίξει πολύ ο κόσμος που ζητάει να πάρει από αυτή την πίτα, με συγκεκριμένη σειρά, ενώ μιλάμε για ανθρώπους που έσφαξαν τα ζώα τους την περίοδο αυτή, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα λύνεται μόνο με διάλογο.  Εγώ μίλησα μαζί του και κατάλαβα ότι η εντύπωση που έχει είναι πως όσοι δεν πουλούν γάλα είναι οι τεμπέληδες της κτηνοτροφίας. Και το λέω ξεκάθαρα. Του εξήγησα κάποια πράγματα, θεωρώ ότι το κατάλαβε απλά υπάρχει αυτού του είδους η πολιτική απόφαση από ό,τι φαίνεται, να οδηγηθούμε εκεί.

 Και όταν ζητάς αποζημίωση με την μορφή ενίσχυσης για κάποια ζημιά αν σου δώσουν το 1/3, ή το 1/4 ανάλογα τι έχεις πουλήσεις, καταλαβαίνεις ότι απόσβεση δεν κάνεις. Και αν αυτά τα λεφτά τα έχουν δώσει άνθρωποι  που δεν έχουν καμία ζημιά από τα μέτρα για  τον κορονοϊό  καταλαβαίνει κανείς ότι όλο αυτό είναι άδικο και αυτό έχουμε πει στον υπουργό» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.