Δέσμη μέτρων προτείνει στην κυβέρνηση το Επιμελητήριο Καβάλας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Μία δέσμη μέτρων προτείνει στην κυβέρνηση το Επιμελητήριο Καβάλας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σημείωσε ότι πρόκειται για μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν έχοντας ρευστότητα.

Συγκεκριμένα είπε ότι «όλοι έχουμε κατανοήσει πλέον το μέγεθος του προβλήματος της οικονομικής ζημιάς, της κοινωνικής αναστάτωσης και της υγειονομικής κρίσης. Μας προβληματίζει η επόμενη μέρα. Βλέπουμε τις πρώτες δέσμες μέτρων που είχαν σκοπό να κρατήσουν τη συνοχή της κοινωνίας αλλά αυτό που συζητιέται πλέον είναι η επόμενη μέρα. Κι εμείς σαν Επιμελητήρια προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο σχεδιασμό. Μια δέσμη μέτρων θεωρούμε ότι πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα από την κυβέρνηση, για το πώς θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μόλις δοθεί το πράσινο φως. Δεν θα είναι εύκολο. Είναι μια παγκόσμια κρίση κι όχι εθνική. Πλέον θα πρέπει να βρεθούν μέτρα να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν, να μην χαθούν θέσεις απασχόλησης και να μην έχουμε ξανά το φαινόμενο της αύξησης της ανεργίας».

ΜΕΤΡΑ

Συνέχισε λέγοντας ότι «τα μέτρα που προτείνουμε και είναι σε μία πρώτη βάση συζήτησης, είναι η δημιουργία ενός σχεδίου δράσης όπου μια σειρά μέτρων μπορούν να αξιολογηθούν και να δοθούν στην κυβέρνηση σε μία πιο επεξεργάσιμη μορφή. Προσεγγίσουμε στην πρότασή μας την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια άτοκα και με βάθος αποπληρωμής 7ετίας. Και να ανοίξουμε μετά από 15-20 μέρες, οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν. Είναι συσσωρευμένες και θα τις βρούμε μπροστά μας. Μια επιχείρηση χωρίς έσοδα για 2,5 μήνες και χωρίς την μεγάλη καταναλωτική κίνηση αφού ανοίξει, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Θα χρειαστεί κεφάλαιο κίνησης. Αυτό προτείνουμε και λέμε ότι τουλάχιστον το 10% του κύκλου εργασιών να το βρει και να το διοχετεύσει στην επιχείρησή του ο κάθε επιχειρηματίας. Πρέπει να μοχλεύσουμε επίσης τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να επιδοτήσουν την απασχόληση και όχι την ανεργία. Το μέτρο του εργατικού κόστους του 12% που είχε καταργηθεί από τον τέως υπουργό κ. Σταθάκη, πρόσφατα το έκρινε άκυρη την απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας, και νομίζω ότι είναι ένα εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης που τουλάχιστον για την Περιφέρεια ΑΜΘ εμείς σαν Επιμελητήρια θα το διεκδικήσουμε.

Η πρόταση για το voucher διακοπών είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για να συγκρατήσει το τουριστικό δυναμικό της περιοχής μας, να μπορέσει να κάνει ο Έλληνας διακοπές εντός της χώρας κι εκτιμώ ότι θα το δει θετικά η κυβέρνηση.

Για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα, η μείωση του ΦΠΑ σε όλους τους κλάδους να πάει τουλάχιστον στο 18% αλλά ιδιαίτερα στους κλάδους εστίασης να πάει στο 13% και για τον τουρισμό στο 6%. Επίσης να ενισχυθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, να στήσει η κυβέρνηση ένα πολύ μεγάλο τέτοιο πρόγραμμα που ήταν μηδενικό τα τελευταία χρόνια. Και το κράτος θα πρέπει να σχεδιάσει επενδύσεις σ’ αυτήν την κρίση που και πάλι ο ιδιωτικός τομέας θα δυσκολευτεί να έχει τα κεφάλαια για να κάνει επενδύσεις. Αυτές είναι μερικές ενδεικτικές προτάσεις, μια πρώτη σκέψη μας. Σαν Επιμελητήρια θα πιέζουμε την κυβέρνηση να τις ανακοινώσει όσο πιο γρήγορα. Έχουμε εξαντλήσει το θέμα ποια ΚΑΔ θα είναι μέσα ή όχι, που είναι μέτρα ανακούφισης. Η ουσία είναι τώρα το πώς θα μπορέσει να σωθεί η επιχειρηματικότητα σ’ αυτήν την πιο δύσκολη περίοδο που ζούμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.