ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές άνω των 500 ευρώ προς το Δήμο Καβάλας

Με βάση την κείμενη νομοθεσία ο Δήμος Καβάλας δέσμευσε 1000 περίπου τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που είχαν οφειλές στον Δήμο Καβάλας άνω των 500 ευρώ. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Καλανταρίδης δήλωσε πως το μέτρο αυτό το εφαρμόζουν σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Καβάλας εξήγησε ότι «όντως υπάρχει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία καθορίζεται ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης πρέπει να ξεκινούν από τη στιγμή που υπάρχει χρέος 500 ευρώ και άνω. Ενώ ήταν στα 300 ευρώ, τώρα το ανεβάζει στα 500. Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος Καβάλας δεν το είχε εφαρμόσει αυτό το μέτρο, δηλαδή ο ταμίας είναι ουσιαστικά ο αρμόδιος μιας και αυτός θεωρείται υπόλογος έναντι του Νόμου. Δεν θεωρούμαι εγώ υπόλογος, θεωρείται ο ταμίας ο οποίος είναι ο υπηρεσιακός παράγοντας που οφείλει να εφαρμόσει τη νομοθεσία. Και τώρα την εφάρμοσε γιατί σε επικοινωνία που είχε με άλλους δήμους ανά τη χώρα, διαπίστωσε ότι ήδη εφαρμόζεται σχεδόν παντού. Να μην πω παντού, αλλά σχεδόν παντού και ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι κάτι το οποίο ουσιαστικά το βάρος πέφτει επάνω του με αποτέλεσμα να προβεί στη δέσμευση αυτών των λογαριασμών, όλων αυτών που εμφάνιζαν χρέη μη εξυπηρετούμενα από 500 ευρώ και πάνω. Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί στις τράπεζες. Σχετικά με το αν είναι συγγενικά πρόσωπα, αν εμφανίζεται δικαιούχος και κάποιο συγγενικό πρόσωπο, ισχύει για όλο το λογαριασμό».

Πρόσθεσε δε πως «επικοινώνησα με τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Δράμας και Ηρακλείου και διαπίστωσα ότι  εφαρμόζεται το μέτρο».

Σχετικά με την αρμοδιότητα του ταμία, επισήμανε ότι «ο ταμίας είναι υπόλογος και μπορεί να κατηγορηθεί για διαφυγόντα κέρδη. Ότι δεν έκανε αυτά τα οποία όφειλε ως υπηρεσιακός παράγοντας. Μιλάμε για παράβαση καθήκοντος».

ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Για τις ενέργειες που γίνονται για τη δέσμευση είπε ότι «υπάρχει μια κατάσταση όλων αυτών που αποστέλλονται σε όλες τις τράπεζες έτσι ώστε εντός των ορίων που θέτει ο νόμος -8 μέρες αν δεν κάνω λάθος- θα πρέπει να απαντήσουν στις υπηρεσίες του δήμου αν σ’ αυτούς τους λογαριασμούς υπάρχουν χρήματα. Το μεγάλο πρόβλημα για μένα έγκειται στο γεγονός ότι, δυστυχώς, ο σχετικός Νόμος λέει ότι από τη στιγμή που θα γίνει η δέσμευση του λογαριασμού δεν δίνει το δικαίωμα στον κάτοχο του λογαριασμού ή σ’ αυτόν που έχει το χρέος, να κάνει ρύθμιση. Το του απαγορεύει. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Λέει ο Νόμος ότι θα πρέπει να εξοφληθεί το ποσό εξ ολοκλήρου και μετά να γίνει η αποδέσμευση του λογαριασμού. Αυτό είναι το δυστύχημα της υπόθεσης. Ενώ πέρυσι είχε δοθεί εκείνη η δυνατότητα της ρύθμισης των μέχρι 100 δόσεων. Η αλήθεια είναι ότι είχαν ανταποκριθεί γύρω στους 500 από τους οφειλέτες. Υπήρξε ένα μεγάλο μέρος που δεν ανταποκρίθηκε. Και τώρα δημιουργείται αυτό το πρόβλημα στο οποίο αναφερόμαστε».

Για το αν απέδωσε το μέτρο, καθώς οι δεσμεύσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι «ο ταμίας με ενημέρωσε ότι όντως υπάρχουν πολλοί οι οποίοι είτε έρχονται και εξοφλούν εφάπαξ τη δόση τους, είτε έρχονται να μάθουν τι έγινε. Η αλήθεια είναι ότι έχουν προχωρήσει αρκετοί στην εξόφληση αυτού του χρέους που υπήρχε. Την ίδια στιγμή της εξόφλησης δίνεται άμεσα εντολή στην τράπεζα να γίνει η αποδέσμευση του λογαριασμού».

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008

Αναλύοντας το χρέος των δημοτών προς τον δήμο είπε ότι «ένα μεγάλο μέρος είναι από κλήσεις οι οποίες δεν είχαν πληρωθεί. Ίσως το μεγαλύτερο, συντριπτικά μεγαλύτερο. Και μάλιστα είναι κλήσεις από το 2008. Ήταν εν υπνώσει –να το πω έτσι- το χρέος, δεν φρόντιζε κάποιος να προβεί στην εξόφλησή του και τώρα ήρθε όλη αυτή η ιστορία γιατί φανταστείτε ότι αν είχαν 5 κλήσεις, με τον τοκισμό που υπάρχει έχει ξεφύγει πάνω από το 500άρικο. Κυρίως, πάντως, μιλάμε για ποσά της τάξεως μεταξύ των 500, 1000, 1500 ευρώ, κυρίως εκεί είναι τα ποσά. Κυρίως από κλήσεις. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν έδιναν σημασία στις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας κυρίως, γιατί θεωρούσαν ότι δεν ήταν κάτι το σημαντικό. Τόσοι και τόσοι τις πήραν και τις πέταξαν».

Ανέφερε επίσης ότι «με ρωτάει ο άλλος ‘’μα τώρα βρήκατε να το κάνετε;’’. Το θέμα είναι ότι δεν αποφασίζει ο δήμος. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πολύ απλά εκτελείται άμεσα από την υπηρεσία από τη στιγμή που, όπως είπαμε, ο υπεύθυνος είναι ο υπάλληλος. Δηλαδή αύριο αυτόν θα κατηγορήσουν».

Για το πώς θα χειρίζεται το θέμα η υπηρεσία από ‘δω και στο εξής, είπε ότι «δεν μπορεί να το κάνει κάθε μήνα η υπηρεσία γιατί είναι γνωστό ότι έχουμε και έλλειψη προσωπικού. Υποθέτω ότι μία με δύο φορές -το πολύ- τον χρόνο θα μπορεί να γίνει μία τέτοια δουλειά».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

Για τη Δημοτική Ενημερότητα που μπαίνει στη ζωή μας είπε ότι «η Δημοτική Ενημερότητα απαιτείται όταν κάποιος έχει δοσοληψίες με το Δήμο Καβάλας. Δηλαδή αν είναι να εισπράξει ή να πάρει μέρος σε κάποια διαγωνιστική διαδικασία του δήμου, τότε θεωρείται απαραίτητο δικαιολογητικό. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί ούτε, για παράδειγμα, να πάρει μέρος στο να νοικιάσει έναν χώρο τον οποίο δημοπρατεί ο δήμος ή στο να πάρει μέρος σε μία προμήθεια, για παράδειγμα, που θέλει ο δήμος να αγοράσει εργαλεία. Είναι απαραίτητο δικαιολογητικό, διαφορετικά δεν μπορεί να καταθέσει την προσφορά του».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *