Γραμμένη στο πόδι η γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τον ΤΑΡ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, Ζαφείρη Μυστακίδη
Γραμμένη στο πόδι χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ζαφείρης Μυστακίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους 6 τομείς της γνωμοδότησης οι τρείς έχουν εκπονηθεί από μηχανικούς ενώ αφορούν καθαρά τομείς γεωτεχνικών.
Ξεκίνησε λέγοντας ότι «μας την έστειλαν την γνωμοδότηση αλλά δεν μας ζήτησαν να αποφανθούμε. Εμείς, με δική μας πρωτοβουλία, προσπαθήσαμε να την επεξεργαστούμε, την είδαμε, φυσικά έχουμε και μία διαεπιστημονική Επιτροπή, από τη στιγμή που κατ’ αρχήν αφορούσε τεχνικά θέματα, εμείς υποχρεούμαστε να τη μελετήσουμε. Τη μελετήσαμε, φυσικά είδαμε ένα κείμενο το οποίο δεν υπάρχει κανένας λόγος πραγματικά να τοποθετηθούμε, γιατί κατ’ αρχήν η όλη επιχειρηματολογία σε 6 βασικούς άξονες που αναφέρεται –όχι μελέτη, αλλά γνωμοδότηση απλή είναι. Κακώς ονομάστηκε μελέτη, θέλοντας κάποιοι να την αναβαθμίσουν. Δεν είναι έτσι οι μελέτες. Αυτές έχουν μια συγκριμένη μεθοδολογία και γίνονται πολύ διαφορετικά. Εν πάση περιπτώσει, αυτή η γνωμοδότηση πραγματεύεται 6 διαφορετικά θέματα. Τα 4 είναι γεωτεχνικά εκ των οποίων από τα έξι τα 3 είναι καθαρά γεωπονικά, Δεν υπάρχει κανένας γεωπόνος στην ίδια τη μελέτη. Αυτό κατ’ αρχήν κλονίζει την αξιοπιστία της ίδιας της μελέτης και της στερεί την απαραίτητη σοβαρότητα και μια υπόσταση πιο στιβαρή, η οποία μπορεί να αντέξει μια επιχειρηματολογία. Το πρώτο κομμάτι είναι αυτό».
ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ
«Το δεύτερο είναι ότι για ποιο λόγο έγινε μια τέτοια μελέτη από ανθρώπους οι οποίοι είναι αναρμόδιοι. Και το τρίτο κομμάτι, πραγματικά, που εκεί καταλήξαμε ως Διοικούσα Επιτροπή είναι ότι δεν θα τοποθετηθούμε σε μία τέτοια μελέτη η οποία είναι γραμμένη στο πόδι από ανθρώπους που δεν είναι του αντικειμένου τους και μία απάντηση σε μία τέτοια γνωμοδότηση κατ’ αρχήν θα υποβάθμιζε τον ίδιο το δικό μας θεσμικό ρόλο που είναι σύμβουλος της πολιτείας. Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά όλοι οι συλλογικοί φορείς, όχι μόνο το ΤΕΕ ή το ΓΕΩΤΕΕ, όταν πραγματεύονται θέματα που κατ’ αρχή είναι αναρμόδιοι να τοποθετηθούν και φυσικά δεν γνωρίζουν. Το έχω πει επανειλημμένα, μπορεί όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας οι πολίτες να θέλουμε να τοποθετηθούμε σε πράγματα που δεν είμαστε γνώστες. Όταν, όμως, πρόκειται για θεσμικούς φορείς και ιδίως για θεσμικούς συμβούλους του κράτους, πρέπει να υπάρχει μία σοβαρότητα. Πρέπει, πραγματικά, όλες οι προθέσεις σε τέτοιες ενέργειες να είναι ξεκάθαρες προς τις Αρχές του τόπου που απευθύνονται αυτές οι γνωμοδοτήσεις, προκειμένου να διασφαλίζουμε πρώτον τη σοβαρότητα –το επαναλαμβάνω- του φορέα που εκπροσωπούμε και πραγματικά να μπορεί ένας τέτοιος φορέας να εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο και την αποστολή που του ανέθεσε η πολιτεία και να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Και για την πολιτεία και για τους πολίτες αυτού του τόπου. Διαφορετικά, τέτοιες γνωμοδοτήσεις στο πόδι γραμμένες, προκαλούν κατ’ αρχήν ένα μειδίαμα και φυσικά γεννούν ερωτηματικά για το λόγο και τις προθέσεις που έγιναν από τη στιγμή που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης».
ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ
Για το αν υπήρχε κάποια πρόθεση είπε ότι «αυτό πρέπει να το απαντήσουν το ίδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο. Πραγματικά είναι κάτι λυπηρό. Και νομίζω είναι μία ατυχής στιγμή –θέλω να πιστεύω- σε όλη τη διαδρομή δεν μας έχει συνηθίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο σε τέτοιες γνωμοδοτήσεις στο πόδι γραμμένες. Νομίζω ότι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά, ιδίως όταν πραγματεύονται θέματα γεωτεχνικά. Μιλώ για τα δικά μας θέματα. Μπορούν να συζητούν για οτιδήποτε άλλο θέλουν, για αστροφυσική, για χειρουργική, για οτιδήποτε επιθυμούν –δημοκρατία έχουμε- όμως όποτε θα μιλούν για γεωτεχνικά θέματα, εμείς θα τοποθετούμαστε και με θάρρος θα λέμε την άποψή μας».