ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Για τις 2 Ιουνίου αναβλήθηκε η προσφυγή και των δικηγόρων της χώρας στο ΣτΕ σε ότι αφορά την ακύρωση του ασφαλιστικού

Για τις 2 Ιουνίου αναβλήθηκε η προσφυγή των δικηγόρων της χώρας στο ΣτΕ σε ότι αφορά την ακύρωση του ασφαλιστικού. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Αθανάσιος Αθανασίου ανέφερε ότι επικρατεί κυριολεκτικά ένα χάος με το ασφαλιστικό που κυριολεκτικά είναι φορολογικό.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως «αυτές οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί και στρέφονται κατά υπουργικών αποφάσεων οι οποίες εκδόθηκαν κατ΄ εξουσιοδότηση του ασφαλιστικού νόμου, δεν αναφέρονται μόνο στους δικηγόρους. Μπορεί οι δικηγόροι για μια ακόμα φορά συμπεριλαμβανομένου και του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας να πρωτοστατούν σε αυτές τις κινήσεις, αλλά αφορούν όλο τον κόσμο, όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ουσιαστικά όλους τους ασφαλισμένους, γιατί ουσιαστικά ένας είναι ο φορέας ασφαλιστικής κάλυψης των Ελλήνων ο ΕΦΚΑ. Αυτή η κίνηση και οι αιτήσεις ακύρωσης που ασκήθηκαν κατά αυτών των υπουργικών αποφάσεων, έχουν να κάνουν με το σύνολο των ασφαλισμένων. Γιατί αν θα γίνουν δεκτές αυτές οι αιτήσεις ακύρωσης αυτόματα τίθεται εν αμφιβάλλω όλο το ασφαλιστικό σύστημα. Την Παρασκευή λοιπόν είχε προσδιοριστεί να συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι τρεις αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων για να είναι οι αιτήσεις ακύρωσης και σε ατομικό και σε θεσμικό επίπεδο, αλλά αναβλήθηκε η εκδίκαση των υποθέσεων για τις 2 Ιουνίου. Το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινούνται αυτές οι αιτήσεις ακύρωσης έχει να κάνει με τον ξεκάθαρο χαρακτήρα του ασφαλιστικού που δεν είναι παρά φορολογικός νόμος, με τις εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις οικονομικές που εφαρμόζονται από τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, αυτός ο με ποσοστά υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών που ουσιαστικά οδηγεί σε αφαίρεση του μεγαλύτερου εισοδήματος σε οποιοδήποτε ελεύθερο επαγγελματία. Πρόσφατα σε μια έρευνα αναφέρεται ότι ανά 100 ευρώ τα 80 και πλέον όπου έχουμε εφαρμογή ΦΠΑ 24% πρέπει να δίνονται σε ασφαλιστικές και άλλες δημοσιονομικές οφειλές, που οδηγεί το σύνολο σχεδόν του κόσμου των ελευθέρων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων, σε αναγκαστική αποχώρηση από την ενεργή άσκηση των καθηκόντων τους».

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε πως  «Επίσης οι αιτήσεις ακύρωσης έχουν να κάνουν και με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, έχουν να κάνουν με παραβάσεις συνταγματικών διατάξεων οι οποίες προσβάλλονται από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου, όλο αυτό το πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει κατά καιρούς ιδιαίτερα τονιστεί και από τον κόσμο των δικηγόρων αλλά και από άλλους φορείς ελευθέρων επαγγελματιών σε ένα ασφαλιστικό το οποίο ήδη παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα λειτουργίας. Πέρα από το διοικητικό χάος το οποίο έχει δημιουργηθεί, να πω από προσωπική εμπειρία συνάδελφοι οι οποίοι χρειάστηκαν να πάρουν πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας κατέστη αδύνατο να το πάρουν πια από την Καβάλα και χρειάστηκε μόνο και μόνο για αυτήν την αιτία να κατεβούν στην Αθήνα. Κατ΄ επιεική έκφραση γίνεται ένα χάος διοικητικό και οργανωτικό. Να αναφερθούμε στα τεράστια προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν για τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών. Για την αδυναμία υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των εμμίσθων δικηγόρων. Και βεβαίως να σημειώσουμε ότι και η συρρίκνωση του εισοδήματος και των δικηγόρων οδηγεί το όλο σύστημα σε αποτυχία, μια και η υποτιθέμενη προσδοκώμενη επιτυχία είχε να κάνει και με το ύψος των εισοδημάτων. Σε μια προσπάθεια όχι απλώς ανατροπής αλλά στοιχειώδους διόρθωσης αυτής της κατάστασης, κατατείνουν και οι αιτήσεις ακύρωσης που εκκρεμούν και θα συζητηθούν στις 2 Ιουνίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *