ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας μεταφέρθηκε το θέμα της κατασκευής του οδικού άξονα Ε61 που θα ενώνει την Καβάλα με τη Δράμα

Για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας μεταφέρθηκε η συζήτηση και η λήψη απόφασης για τις δειγματολογικές εδαφικές μελέτες από το περιαστικό δάσος Αγίου Σίλα – Σταυρού για την κατασκευή του οδικού άξονα Ε61 που θα ενώνει την Καβάλα με τη Δράμα, έργο της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Η δήμαρχος κ. Τσανάκα σε δηλώσεις της τόνισε πως η εταιρεία οφείλει να ενημερώσει σωστά τους δημότες που αντιδρούν αλλά και τους φορείς όπως το ΤΕΕ.

Στις δηλώσεις της αναλυτικά η κ. Τσανάκα σημείωσε πως «το γεγονός ότι δεν υπήρξε σωστή διαβούλευση όταν έπρεπε να υπάρχει, γιατί αυτό το πράγμα δεν είναι καινούριο είναι παλιό, όμως είναι μεγάλης σημασίας αυτός ο δρόμος, αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας, αλλά ότι και να κάνεις πρέπει να υπάρχει πάντοτε διαβούλευση με τους κατοίκους. Το γεγονός ότι παραβλέφθηκε η σωστή διαβούλευση τόσα χρόνια το πληρώνουμε τώρα. Εμείς θα έπρεπε να έχουμε ήδη τελειώσει αυτήν την υπόθεση, κι όμως καθόμαστε και αναλισκόμαστε σε απανωτές συνεδριάσεις γιατί πρέπει αφενός μεν να γίνει, αλλά αφετέρου πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν ότι αυτή είναι η λύση και άλλη λύση δεν υπάρχει. Και για να βεβαιωθούμε για αυτό, ζητήσαμε να έρθουν να μας τα δείξουν όλα, να μας δείξουν χάρτες, να μας δείξουν πού πάνε αυτοί οι δρόμοι, από πού βγαίνουν, γιατί δεν μπορεί να γίνει από άλλη πλευρά, πρέπει πρώτα να μας βεβαιώσουν εμάς τους ίδιους για αυτό που σκοπεύουν να κάνουν. Επειδή χρόνος δεν υπάρχει, εγώ ζήτησα να έρθουν πριν να πάνε στο ΤΕΕ για να φροντίσω όλα τα θέματα του πίνακα, να κατεβούν οι χάρτες, να κατεβούν τα πάντα, αν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό αρκεί. Δεν αρκούσε το να δείξουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν. Έπρεπε να το δείξουν σε ομάδα και των μηχανικών του δήμου, αλλά ενδεχομένως και σε μια ομάδα μηχανικών που θα υποδείξουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Βέβαια οι ίδιοι είπαν ότι εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους μηχανικούς του δήμου, αλλά εμείς ζητήσαμε και στο ΤΕΕ που εμείς το θεωρούμε δικό μας, δικούς μας ανθρώπους, επομένως τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Αλλά πρώτα πρέπει να πειστούν οι ίδιοι οι κάτοικοι ότι έτσι πρέπει να γίνει, ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει από αυτόν».

ΤΟΥΝΕΛ

Ερωτηθείσα η κ. Τσανάκα γιατί η εταιρία αποκλείει με απόλυτο τρόπο την περίπτωση του τούνελ, σημείωσε πως «αυτά πρέπει να δούμε. Για ποιο λόγο τα απορρίπτει, τι συμβαίνει. Είναι τεχνικοί οι λόγοι. Αυτά όλα πρέπει να μας τα πουν με ησυχία, με ηρεμία, για να μπορέσουμε κι εμείς να τα πιστέψουμε. Πάντως δεν ήταν αδιάβαστοι οι άνθρωποι. Απλώς εμείς ήμασταν ανενημέρωτοι. Γιατί μετά από τόσα χρόνια τώρα τα βλέπουμε. Βέβαια μερικοί από μας δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετωπίζανε το θέμα. Ιδίως όσοι υπήρξαν περιφερειακοί σύμβουλοι. Αυτοί που υπήρξαν περιφερειακοί σύμβουλοι το είχαν ξαναντιμετωπίσει στην Περιφέρεια. Οι υπόλοιποι όμως; Χαρτιά είχαν, τα πάντα είχαν. Ξαναλέω, διαβούλευση χρειάζεται ο κόσμος, πρέπει να τα δει, πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι έτσι είναι τα πράγματα, ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει, αυτός είναι ο δρόμος και θα γίνει. Γιατί αν δεν γίνει αυτός ο δρόμος, ειλικρινά θα έχουμε χάσει μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας, όπως είπαμε να ενωθούμε κατευθείαν με την Κεντρική Ευρώπη. Χάσαμε την Περιμετρική ειλικρινά για δυο πεύκα, που λέει ο λόγος για δυο πεύκα, ποτέ δεν είναι δύο πεύκα είναι πάντα παραπάνω, αλλά πρώτα πρέπει να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής. Θεωρώ ότι αν το είχαν κάνει, δεν θα ήταν αρνητικοί οι κάτοικοι. Θα είχε δοθεί και ο χρόνος να προετοιμαστούν. Αλλά το κακό στην Ελλάδα είναι ότι ο καθένας κοιτάζει μόνο την αυλή του και τα δικά του συμφέροντα. Δεν είναι έτσι όμως».

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Συμπλήρωσε δε πως «τα συμφέροντα της περιοχής είναι τεράστια με αυτόν το δρόμο. Μας ανοίγονται καινούριοι δρόμοι και εμείς κάνουμε ότι δεν τα θέλουμε κιόλας. Δεν είναι έτσι. είναι ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, αυτό είναι το παράπονό τους. Για τα δέντρα που θα κοπούν, αν μας υποσχεθούν ότι θα τα αναπληρώσουν και το βάλουμε αυτό στα αιτήματά μας, γιατί η περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει βγει ακόμα σε διαβούλευση, εκεί πρέπει να πιέσουμε τους πάντες για να γίνουν αυτά τα πράγματα. Αν μας τα αναπληρώσουνε εντάξει, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Και πραγματικά να μας πείσουν ότι αυτός είναι ο δρόμος και άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να γίνει αυτός ο δρόμος. Γιατί εμείς ακόμα δεν έχουμε πειστεί και δεν έχουμε πειστεί διότι υπάρχει έλλειμμα διαβούλευσης. Αυτοί είναι τεχνοκράτες, ξέρουν να μιλούν μόνο τεχνοκρατικά. Εμείς όμως που είμαστε τοπική κοινωνία, θέλουμε να μας πείσουν με απλά λόγια οι μηχανικοί για ποιο λόγο δεν έχει νόημα να γίνει γέφυρα, για ποιο λόγο αν η γέφυρα γίνει θα έχει την ίδια επίπτωση; Δεν πρέπει να τα ξέρουμε αυτά; Ε λοιπόν ας μας πείσουν πρώτα και μετά. Απέξω απέξω ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΤΕΕ και απέξω απέξω μας είπε ότι αυτά που ζητάτε είναι ουτοπικά για τις σημερινές εποχές. Αλλά επαναλαμβάνω πρέπει πρώτα να μας πείσουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *